Friday, May 29, 2009

Tarikh lahir anda dibulan Islam






ni tarikh lahir aku dlm bulan islam...dalam bulan rejab rupenye...


oh aku dh tua...*ces...wat2 br perasan konon...*...sile abaikan umur aku tu ek..tipu belaka..sbb aku tetap mude...sweet 17..ngehehe...tak percye??

kenape??sbb org sentiasa ckp aku br habes spm...apply U mane??

hak hak hak...terbahak gler aku ngan mak aku dgr...pastu mak aku mencelah...habes SPM apenye....dh nak kawen pun...

nk tau korgnye...klik di sini..


MUHARRAM

Bersifat pendiam, sihat fikirannya. Mungkin akan menjadi bodoh jika tidak mendapat didikan yang sempurna, walaupun begitu, jika dididik dengan baik, dia boleh menjadi cerdik kerana bakat fikiran yang pintar cerdas ada padanya. Dia mempunyai keinginan yang baik dan selalu berada dalam selamat.
SAFAR
Tabiatnya buruk. Dia tidak suka mengakui kesalahannya. lbubapanya perlu mendidiknya bagi menghilangkan tabiat buruk itu, jika tidak, kehidupannya akan menjadi susah di kemudian hari. Walaupun begitu, sekiranya dia melakukan sesuatu untuk kepentingan dirinya, selalunya ianya akan mendatangkan hasil.
RABIULAWAL
Perwatakannya baik. Mungkin dia akan mendapat pangkat besar, menjadi orang berpengaruh atau kaya tanpa diduga. Dalam pekerjaan ramai yang suka. Sifat negatif dirinya termasuklah kurang sabar, hatinya keras dan mudah marah.
RABIULAKHIR
Perwatakannya jahat. Hatinya tidak tetap. Fikiran dan kemahuannya lemah, buruk nafsunya, kasar wataknya, mudah mengangkat tangannya. Kehidupannya menjadi sukar kerana tabiat buruknya itu. Ibubapa menempuh kesukaran dalam mendidiknya.
JAMADIL AWAL
Dia mempunyai tingkat keyakinan yang tinggi. Dia berani dan nekad, kadangkala melakukan sesuatu yang bodoh atau bahaya. Walaupun begitu, keberanian dan tekadnya itu akan menunjukkan hasil usahanya, yang menemui kegagalan juga.
JAMADIL AKHIR
Wataknya berani, dia hormatkan orang lain. Berbagai kepandaian ada padanya. Apabila dia tahu bahawa dia salah atau keliru maka dia mudah mengakuinya, tapi bila dia tahu dia benar, pendiriannnya keras dan tidak mahu mengalah. Semasa kecilnya, ibubapanya perlu mendidiknya dengan baik agar terserlah sifat-sifatnya yang baik itu, kerana jika betul didikannya, masa dewasa ia akan menyenangkan kedua orang tuanya.
REJAB
Semasa kecilnya dia degil dan nakal. lbu bapanya patut mendidiknya dengan baik agar dia dapat menerapkan nilai-nilai yang baik. Ketika sudah dewasa, dia suka bersikap merendah diri dan bersikap tidak tahu menahu. Ini agak berlainan dari sikapnya semasa kecil. Walaubagaimanapun hidupnya selamat dan sentosa.
SYA’ABAN
Perwatakannya baik. Hidupnya selamat dan rezekinya tidak putus-putus. Sewaktu kecilnya dia mudah mengalah semasa bermain dengan kawan-kawan. Kelakuannya baik, berbudi bahasa hingga semua orang sayang padanya. Masa dewasanya dia akan berjaya dalam segala kerjayanya danmudah mendapat rezeki.
RAMADHAN
Dia baik, pendiam, suka merendah diri. Dia tidak angkuh kepada teman yang dikenalinya. Dia tidak suka menonjolkan diriya. Kehidupannya selalu selamat.
SYAWAL
Perwatakannya keras. Hatinya keras. Dia tidak suka dikalahkan oleh orang lain. Hal ini membahayakan hidupnya, oleh itu ibu bapanya perlulah mendidiknya dengan betul bagi menghilangkan tabiat buruknya itu. Jika tidak kehidupannya menjadi susah kerana perangai keras hatinya, dan dia selalu bergaduh terutamanya dalam hal mencari rezeki.
ZULKAEDAH
Perwatakannya pendiam. Banyak perkara baik pada dirinya berubah menjadi buruk. Dia banyak berfikir, kerana sifat ini, satu hari nanti dia akan mendapat hasil yang baik dalam kehidupannya. Tetapi oleh kerana banyak berfikir, perbuatannya kadang kala menjadi keliru. Dia seharusnya bertindak tanpa terlalu banyak berfikir untuk mendapat hasil yang yang memuaskan.
ZULHIJJAH
Jika dia jahat dia terlalu jahat, jika baik terlalu baik pula. Dia sering mendapat padah dari perbuatannya sendiri. Dia sukar mengawal perasaannya, kadangkala terlalu berlebih-lebihan atau sebaliknya. 0leh kerana dia tidak dapat memberikan garis pemisah, dia sukar mempertimbangkan baik buruk perbuatannya. Dia seringkali menyesal kerana kurang hati-hati dan kurang pertimbangan

Wednesday, May 27, 2009

alasan...adik nak exam


adik: kak amik kan air...

kakak: byk cantik..bangun sndri la..

adik: nak bace buku ni..kan adik nak exam...*

*...selang beberapa jam..*

adik: kak nak makan la..lapo..amik kan nasi...pastu wat muke2 tersengih...

kakak: sape lg dekat ngan dapur..adik kan..gi bgn amik sndri..

adik: ala..adik kan nak exam..mak tak bg bgn ni...(alasan yg same..)

tu jela alasan adik aku..menggunakan kuasa die untuk exam....untuk semuanyela......adik2..sabar jela...xpela..dh namenye adik kan..nak bermanje dgn kakak.....kalau tak dengan kakak2 die..dgn sape lg kan....

abg die??

abg die xde kat umah skang ni...tgh blajo...kt kl nun jauh di sane...


**********************************************

tu la untungnye name adik....gunekanla kuase adik sebaik2nye..=)

bile nak UPSR ni...sengsara seyh....bukan adik aku je xdapat tgk tv...dgn aku2 skali kene ni...

astro???

uwaa..aku rindu pd aastroooo.




dimadukan saat melahirkan zuriatnya...



pg td aku de dengar kat radio hotfm,..yg pasal isteri ke 2 mcm xpuas ati sbb suami lebihkan isteri pertame.itu cerite lain...

jadi cerite aku ni berkisar madu gak...berdasarkan kisah bernar,,,,

seseorg telah dimadukan tepat2 mase die dlm kesakitan bilik bedah nak lahirkan anak yg bongsu...mmg kesian glerla..mase die tgh sarat mengandung pun suami die jarang de kat umah..asyik gi kedai pompuan tu je...bertenggek dr pagi smpi ke mlm..tak geti2 nak balik umah...

si isteri berharap la kan si suami ade mase die tgh lahirkan anak..tapi hampe...tnggu punye tunggu sampai dah masuk bilik nak bersalin pun si suami tak dtg2 gak...nasib baik die tak tau yg si suami rupenye berada depan tok kodi mase tu...menunggu mase utk dikatekan sah je...kalau tau..mesti lg punah harapan die...die tau cerite suami die dh berkahwen lain lepas die dh dibenarkan balikla...mungkin fmly die bg tau...

kejam seyh lelaki tu..pdhal mase susah dulu..mase belum buka bisnes..isteri die la yg tlg semuenya..smpila bisnes die berjaye..malah dh digelar jutawan sekarang..de DATUK lg..tp bile dh kaye raye..lupe kat isteri yang sanggup bersusah payah dengan die dulu..malah dijadikan alasan bile kaye mest ade isteri lebih dr satu...

aku ni mmg tidak arif dlm hal2 berumah tangga...dan aku pun belum berumah tangga lagi...tapi...bile tgk sengsaranye seorang wanita bile bergelar madu dan keadilan tidak memihak kepada die...jadi aku pun terpanggil gakla untuk tulis dlm blog aku ni...

janganla mcm tu..kesian kat isteri,,,,mase susah..pandai lak ingat isteri....tp bile dh senang,,,senang2 je melupakan isteri...pdhal org tu la yg same2 mase di zaman susah

dan lepas berkahwin dua pun..si suami masih lagi dgn tabiat buruk...asyik melebihkan isteri muda....mmg jarangla balik rumah isteri tua...makan hati gler si isteri tua..yela dh la suami kawen lain...mase bersalin lak tu..pastu tak adil untuk die...si isteri tua makan hati smpi la satu ari..

nak dijadikan cerite...si isteri kene serangan sakit jantung yg kronik...dan terus di masukkan ke wad kecemasan...dan ramai yg beranggapan mungkin de hikmah disebalik penyakit yg ditanggung si isteri...

supaya si suami balik ke pangkal jalan dan laksanakan tanggungjawab yang selama ini dia telah abaikan......

*************************

bila nafsu dah menguasai diri...isteri sengsara...tidak diambil peduli....



nota cik dilot -> mr. molar jangan jadi mcm ni ye..i tak sanggup you...
minta dijauhkan la dr berlaku perkara2 yang tidak baik...




thanks zahirah dan cik hel...


aku dpt award dr zahirah...pada hari 23 May 09, jam pukul... 18:18

dan yg ni lak sijil dr cik hel..



mekaceh ye..i lap korg...=)





ketiak licin...hehe

pernah dgr ketiak...??


pernah dgr bulu ketiak?? hehe..

pernah dgr bulu ketiak panjang??hehe...eee...yuukksss

ok2..aku bukan nak cerite pasal bulu ketiak pjg..nak cerite pun leh wat aku xselera makan tghari nnt...

aku nak kongsi petua org2 dulu..chop2..aku bukan org tua..ok!!!ni petua dr arwah atuk pompuan aku...

sepanjang umur hidup arwah...tak pernah ada BULU KETIAK..jadi..ketiaknye licin ...sangat licin..xde bekas2 itam ke..bulu2 pjg ke...hehe...bagus glerkan...xyah susah2 nak kene beli pisau cukurla...bedak sejukla..

arwah hanye amalkan...mase mandi tu..kite cangkungla kan..pastu bace selawat dlm 3 kali..hembuskan kat kepala lutut kite...pastu gosok kat bahagian ketiak kite tu..elok mulakan dengan kanan la...pastu buat langkah yg same utk belah kiri...

ape??lutut xsampai??kalo tak sampai tu..maknenye kaki ko de mslh...baik gi cek kat dr dlu...

tapi..janganla arapkan buat arini..pastu besok segala bulu ketiak tu gugur..terus licin gler...jangan mimpila ye..sbb arwah amalkan semenjak dr kecil lg..sblm segala bulu tumbuh..kalo korg buat dh besar ni..amik mase la..ntah2 akar2 kat bulu2 ketiak dh liat nak mati...selamat mencube...ngehngehngeh...


opss...aku lupe nak bg tau..petua ni pun elok untuk mereka2 yg de masalah bau ketiak yang xhengat dunia...






Tuesday, May 26, 2009

sayang isteri vs sayang duit


di satu hari yang cerah lagi terang tanpa perlu di suluh, sepasang suami isteri sedang bercengkerama bukan di bawah lampu minyak tanah

kisah 1

Berat Pitt yang tampan: yang-yang..kite amik orang gaji la eh

Angelina Juling yang menawan: tak pela abg..sayang boleh wat kerje ni..larat lagi ni..

Berat Pitt yang tampan: xpela..ya-yang kan dah la siang kerja..malam kene lak wat kerja2 rumah semua...anak2 lagi..

Angelina Juling yang menawan: xpela dah tanggungjawab..lagipun membazir je duit tu nnt abg...anak2 kite nak pakai duit lg...

Berat Pitt yang tampan: abg kesian kat ya-yang..dah tolong abg cr sumber rezeki...jadi abg tolongla ya-yang lak eh..sekurang2 orang gaji boleh tolong gosokkan baju..sidai baju..kemas rumah..xdela ya-yang buat sorg2 kan..anak2 dengan masak je ya-yang buat nnt..kurg sikit beban ya-yang kan...ala ape sangat la duitkan...duit boleh di cari lagi..tapi kalau ya-yang dah sakit2 nnt...sbb kerja 24/7 jam..terlantar kat hospital nnt..sape nak jage abg dgn anak2 lagi..duit hilang boleh di cari tapi kalau ya-yang yang hilang..musnah hati abg..koyak rabak hati abg ni...nnt abg kehilangan seorg isteri...malam xde org layan abg lg nnt...e'eh tersasul lak abg...abg nak ckp anak2 td..tersasul lak..soli ye ya-yang...nnt anak2 lak hilang seorang ibu...dah xde tmpat untuk bermanje lg..xnak abg mcm tu..menyesal seumur hidup abg nnt...

Langsir Lohan mak mentua: bagusnye menantu aku ni..lehla cr suami mcm ni nnt ek..

Garage Clooney Bapak Mentua: ape kamu cakap td...suami...???

Langsir Lohan mak mentua: tersilap cakap la abg...suami untuk anak bongsu kita ni.....untuk saye buat ape...saye kan dh de abg...smbil tersipu2 malu..

bestnye dapat suami mcm ni..penyayang..sayang kat isteri...layan isteri dgn baik..takla anggap perempuan atau lebih spesifik lg isteri dieorg ni betul2 mcm pembantu rumah..ataupun robot..nak kene kerja gakla..cr duit gakla..pastu kerja rumah mmg wajibla kene wat..kalau tak buat..pangggg!!!!..kena 10x pelempang...lebam biji mata..bengkak badan..bengkok tulang belakang..

nota cik dilot -> mr.molar..nnt mr molar jd suami yang baik tau...


Sunday, May 24, 2009

damai di sana


arini aku gi kubur lg..mmg dh jadi macam rutin mingguan aku...akan pergi ke kubur,,,

masuk kawasan kubur je..mmg sunyi sesepi..itu yg menakutkan aku...hehe...tp xpe aku pergi dgn makcik aku..bukan pergi sorg2..kalo sorg2??huhu...sangat seram sbnrnye...

smpi kubur arwah pakcik aku...

tetibe de sorg lelaki dtg...bw cangkul..pongkes...bw penyapu..sape ni ek.rase bukan en. azizi..atau hj..si penggali kubur..sbb aku dh kenal dgn dieorg ni..sudah kenal...lg menakutkan..=)..

pastu lelaki tu minta izin nak bersihkan kubur arwah pakcik aku..nak cari rezeki halal..bersih gakla die buat...bukan buat ala kadar je..malah kubur2 sblh pun die bersihkan sekali..sbb dh alang2 kan...

makcik aku ckp..tu mat gian..mmg slalu de...die slalu perasan...sebab mmg slalu amik upah bersihkan kubur org..yela nak nak arapkan 2 org peggalli kubur...mmg susahla kan..sbb kubur bukan kecik..jadi mat gian la yg amik upah bersihkan kawasan kubur..
tapi bagus gakkan..sekurg2 bersih gak kawasan kubur...xla semak samun tinggi...walaupun xsemua yg bersih..tapi sekurg2 terjage gak la sebahagian..

pastu aku singgah kubur arwah atuk lelaki, arwah atuk perempuan aku..arwah atuk2 sdare aku..semua kat situla...bersihkan kubur..dan sedekahkan fatihah..


menurut en azizi tu..skema lak aku...hehe...setakat ni mat2 gian ni tak pernah mencuri barang2 org yg ziarah..bagus..bagus...dieorg mencr rezeki yang halal untuk sara hidup dieorg walaupun xtaula kan ape dieorg buat dgn duit2 tu..mungkin de yg nak berubah..mungkin dh berubah...ntahla..


***********************************

pernah gakla kes kecurian dekat kawasan kubur..aikk..kawasan kubur pun de kes kecurian gak ke..adee...sape kate takde..org2 yg ziarah tu la yang mencuri hak milik penziarah lain..apela nak jadi..patutnye dh berada kat kawasan kubur ni buat kite lg takut..insaf..tapi lain lak jadinye..jadikan kubur tmpt kawasan nak cr hp la..handbag la...dunia...dunia...

************************************

aku tak pernah la kene curi tapi pernah kene dgn sorg pakcik ni..pentingkan diri...dekat kubur kawasan jalan memgla kecikkan ..muat untuk satu kereta je...smpi satu sempang T tu..aku nak belok ke kanan..dan pakcik tu nak ke kiri..ke tmpt aku..pastu aku cakap la kat pakcik tu..xleh undur pakcik..nak undur..jauh ni,..pakcik ke kanan la..jalan kanan boleh jalan tu..kereta kat kanan tu pun dh brenti..kat tepi..sebab jalan kat situ de tmpt parking sket..tapi pakcik tu xnak gak..die tnggu gak..xnak mengalah..pastu dah tak tahan die kuar van mrh aku..undur jela ape susah...saye nak lalu sini gak..jalan sane jauh..malas nak pusing..aku dh tersentap..pakcik2..smpi mcm tu ke..ape la salahnye undur..aku boleh je ndur..tapi jauh nak kene undur..takut aku terlanggar kubur je,,yela dh jalan undurkan,.,,jalan lak sempit...nak xnak aku undur gakla...tapi seram gakla...takut aku terbabas ke kawasan kubur org lak...

cume satu yg aku perhatikan..pokok2 buahan yg de kat situ semuanye buah die lebat2...pisang pun montel2..biase org akan cakap...'baja' mmg cukup tu...=)

Saturday, May 23, 2009

mamak..telur..goyang2....??


sebut pasal mamak...huhu..2 biji mate aku + 2 kanta spek mata aku pernah terpandang satu adegan yang makin membuatkan aku tidak selera makan...adegan ape..

adegan telur......

kenape??
..........................

...............................

..........................

sbb mamak tu betulkan telur separuh masak dengan tangan die je..sebab telur dh nak terjatuh dr pinggan..

telur ni di pegang gune tgn je...pastu mamak tu goyang2 sket kat telur..biar telur kuning tetap bulat dan lawa atas nasi..eee..yukss...sengal tul mamak ni...ilang selera aku nak makan...


kedai kecik tapi penuh gler...pelaris


mmm..patutla selame ni..dr aku zaman sekolah rendah lg..suke sangat aku gi kedai tu..bukannye xde kedai runcit lain..ade gak kedai runcit lain..tp aku suke gler pergi kedai tu..smpi cabut kelas pun gi kedai tu gak..


lame gakla aku terfikir..lame gak?bukan makan mase berape jam tau..tapi makan mase berapa tahun..bayangkan...mase tu umur aku dlm umur 12 tahun..berape tahun aku di tipu oleh pandangan mata...

smlm brla jiran aku buka cerite,,jiran aku tu??mmm...kiterog panggil die mamarazzi..huhu..hebat bergosip dan pembawa cerite..nak tau cerite selanjutnye.cerite terbaru..cerite tergempak ..jumpe je die..kdg2 tak payah jumpe die...nnt die dtg sndri kat umah...nasib baik la family aku mmg dh rapat dan kenal ngan die..dan macam sedare sndri..jadi layan kan jela....

tapi de kebaikan gak...sekurg2 nye kite tahu gak keadaan sekeliling...contoh kite tau anak si polan tu mmg jahat nak mati..sekurang2 pasni kite berwaspada lakan...tapi apepun tetap de keburukan..sebab rahsia orang terbongkarla...

ok ..balik pade cerite aku td...jiran aku tu br bg tau..rupenye kedai yang slalu aku pegi tu..die de letak pelaris untuk tarik pelanggan datang..mmm..mmg patutla kan..yela die buka kedai tu je.,smpila tutup kedai pukul 12 mlm..tetap rmi je org dtg...pelaris ape die letak..aku tak taula..

dan br gak aku tau td..rupenye pelaris mmg boleh digunakan..tp yang boleh tu kalau ikut dalam islam...aku tak ingat surah ape..setiap kali de pelanggan datang..kite bace surah tu..moga2 pelanggan tu akan datang lagi lepas ni..setiap kali de pelanggan datang lagi...setiap kali tu kite bace...

pelaris tu mmg bolehla..yang tak boleh kalau kite dah gune2 bende2 lain..pastu gantung kat kedai la..sebab yg tu seperti kite dah percaye kat benda lain untuk lariskan kedai tu..bukannye kite berdoa dan memohon dr DIA yang maha berkuasa....

dekat sekitar Johor Bahru ni aku tau gak la beberape tempat lain yang de pelaris ni..kebanyakkan kedai makanan..ade kedai yang mmg dah besar glerla....dah maju...tapi bile ade orang alim atau ilmu agama tinggi..lalu kat kedai tu je..die ade nmpak segale bende yang kite xleh nmpk dengan mate kasar...ape bende tu aku xtaula kan...bile family aku tau je bende tu..mmg dh xmakan kat sane.....seram dengar ade la..

pastu ade gakla kedai2 yang kecik2..yang hanye duk tepi jalan..nak parking pun susah...tapi penuh je org kat situ..nak kate makanan die sedap..xgakla...sbb orang cakap..makanan die biase je..xde yang istimewa...tapi asyik terase nak makan kat sane je...ape la agaknye die letak ek..perisa masam masin manis..3 in 1 tu...haha..

makcik aku pun pernah kene gak tempias2 pelaris orang ni...mase tu die buka kedai makanan kat seremban...mule2 buka mmg larisla..de je orang beli..pastu...maybe jiran sebelah kedai die rase tak sedap hati sebab kedai makcik aku tu baru je..tapi dh ramai pelanggan..akhirnye die letak pelaris..smpi seorang pelanggan pun tak masuk kedai makan makcik aku tu..dah lalu depan kedai makan makcik aku..br nak langkah je..tetibe terus pergi kedai sebelah... kedai jiran sebelah tu penuh nak mati...die letak ape pun aku tak taula kan..sampaila makcik aku kene tutup kedai tu...dah rugila kan sbb xde orang masuk langsung..nak berniaga mcm mane..

jahat betulla or2g mcm ni..kalau nak letak pelaris tu suke hatila kan...tapi jangan la smpi sekat rezeki orang lain...buatla yang cara baik..yang dihalalkan oleh islam,,,,buat promosi ke...letak banner..letak diskaun...letak resepi2 yang sedap...


Monday, May 18, 2009

alahai..kan dh kene tangkap


ye..aku sangat happy ptg hari ni..kenape..??dh dilamar oleh mr molar ke..


dilamar??aku mmg dh dilamar pun oleh mr molar..tgh tnggu bulan2 akan2 dtg je..

ok2..bukan sbb tu...

ptg td makcik aku bg tau..budak tu dh kene tangkap ngan polis ptg td..lega gler aku..hilang dh 2 org penyemak + pengendap + pencuri kat kawasan umah aku...

slame ni mmg semua orang area jalan umah aku..+ jiran2 sebelah jalan + jiran2 seberang jalan + jiran2 seberang2 jalan + jiran2 seberang3 jalan..semuanya sangat geram dgn budak2 ni...rase nak potong je tgn budak tu,,,,xpun sunat je lg sekali...bio terbaring je...degil nak mati btl budak2 ni...

habis semua harta-harta peninggalan dan bukan peninggalan di rembatnye...dh lame dh dieorg buat keje ni..tp tak tertangkap je..sbb ade back up kuat dr bapak die..

alahai..bapak..bapak..tu la percaye sangat kat anak 100%..ha kan dh... sekarang 2-2 anak dah masuk lokap..dh kene masuk penjara...dulu anak tu nak brenti sekolah, di ikutkan..jadi budak2 tu dh tak sekolah....pastu sndri pun asyik keluar je..xde kat umah........"memberi nasihat kat org lain"....

jangan pasni anak die yg kecik ikut jejak langkah abang2 dh la..

ape la nak jadi kat budak tu nnt kan...bila keluar penjara nnt...jadi baik ke tak agaknye...arap2 jadi baikla..umur pun masih muda,,br 20 tahun..


cikgu saya nak gi tandas

pagi td aku de dengar kat radio...

de sorg tu col la...bg tau...die suke kat cikgu tu sbb cantik kan...so subjek cikgu tu die dpt baik gak la kan...

ok..aku rase setuju dgn pendapat owang tu...

penampilan seseorg cikgu mmg semestinye kemas dan bersih..barula budak nak belajo pun smgt ....lgla kalo ensem kan..tiap2 ari aku nak dtg kelas..haha...

sbb aku dl..penah dpt seorg cikgu,,,ntahla..aku nak masuk kelas pun mcm x selera...eeeyyuukksss...

dalam kelas ..sehari ntahla braape kali die akan buat..dan tiap2 ari mest buat..aku rase dh terbiase kot dengan tabiat die,,,...

nak tau die wat ape..korek hidung dan lagi satu..,.xyah la aku ckp..merosakkan martabat seorang cikgu..aku xsuke glerla kat cikgu tu..

kalau die masuk je...aku dh rase malas..bukannye semangt pun..cakap ngan cikgu tu..cikgu saye nak keluar gi tandas...pastu jap lg membe aku lak...pastu sorg lg..kiterg xmasuk tndas pun..keluar jalan2...sekolah dkat ngan kedai...kalau tak gi kedai...kiteorg gi kantin.melantak..ahaha..

nak ikut aku gi tandas tak??specel tau tndas aku....haha

bile dh abes je keje2 aku kat luar...hehe...masuk2 kelas je..kene perli..kat tandas de bau nasi lemak eh...de bau kebab eh..haha...

nasib la cikgu..sape suh masuk2 kelas korek hidung...lepas tu wat lg satu tabiat die...ergghhh sengall...

kalau budak tu kuku die panjang..suke potongkn kuku budak tu...potong kuku de style tau..kalo ko rase nak kuku tu de bentuk zig zag...ko hulur je tgn kat die...mest die sanggup buat fashion kuku terkini...mesti sakit gler...sbb die potong tahap pendek gler nak mati...smpi darah..ni dh kes dera ni....wooo...mak aku pun tak potong mcm tu tau...tp aku xpernah kene la yg ni..biase budak2 lelaki je..tp aku tau mest sakit gler kalau dh potong mcm tu...

tp tu dulula....mase aku umur 15 tahun...sekarang dh 10 tahun berlalu..tak taula mengajar lg ke tak kat sekolah tu...

tp xsemua cikgula..hanye 0.0001% je cikgu yg mcm nii....

ape pun bukan semua cikgu yg mcm ni...hanye sorg 2 je ...yg lain semuanye dihormati dan disanjungi...



Sunday, May 17, 2009

lg 2 jam 10 minit untuk besok..

besok ari ape??

besok ari isnin..atau name glamer die monday..bad monday..

besok aku rase mls dan tersgt mls untuk esok...boleh tak kalo aku skip ari esok...

trus je smpi ari aku kawen ngan mr molar...

mr. molar jom kite kawen besok..

ok!!..dh mule nak berangan ngan mengarut....

crkanla aku tmpt yg sesuai untuk besok...aku xnak masuk ke** besok....

tolong!!!!tolong!!!!!

si kecik pun pandai memilih rupa...


pagi td aku gi kedai..nak beli roti canai..makan untuk sarapan td...

dh dapat roti canai aku..singgahla tmpt jual surat khabar...

de sorg budak tu..dlm lingkungan umur 5 tahun kot..pegang 1 majalah...ayah die bising suh letak balik..tp die xnak..nak gak..pakse ayah die beli gak majalah tu...die x nak balik ..selagi ayah die x belikan....

so aku tgkla majalah ape..smpi budak tu nak gak..yela budak kecikkan..biase budak2 kecik ni buku die lain sket...yg de gambar2 kartun,,,,'

tp skali tgk ..bukan..majalah hiburan da~~~aku x ingat majalah ape..tp depan tu de gambo akim...

hebat gler penangan c akim tu,,smpi budak 5 tahun sibuk nak majalah tu,.,sbb nak tgk gambo akim...

tp bukan rezeki die kan..walaupun berjaye memikat hati budak kecik..tp tak berjaye mendorong budak kecik tu mengundi die...

siape suruh pikat budak kecik,,,budak kecik mane de duit nak gi antar undi..hhahaha

ala tp xpe...dunia ni bukan kecik mane..bukan dlm rumah AF je....mane tau lepas ni akim lebih glamer lg..boleh jadi model ke...pelakon ke...lg mencapap tu..

yg jadi juara adalah hafiz ....aku mmg suke die..die menang bukan sbb keenseman muke..ensem ka??mmm...atau kecomelan muke die..tp die menang..atas bakat die....mmg die layak jadi juara..pada aku la..sbb aku bukan memilih pd rupe tp aku suke pada bakatnye..dan pada persembahannye...

tahniah Hafiz...AF7...tp..hengat,,,,perjalanan hidup ini masih panjang lg...


Saturday, May 16, 2009

hati-hati ...nanti terlepas lg...


hihi..aku tgk kat bhgian kanan blog aku..blog yg aku terjah..bace2..dan terpandang kat entri joe..sticky mode lg..pastu biasela kan..buka page die..tup tup tgk contest masih berlangsung. dengan 4 hari je tinggal lagi,..4 ari lagi..??dh nak dekat ni...

die buat contest untuk rakan2 blogger semua.....yg nak mengarang ape2 cerita...

cerite ape??

cerita tu mestilah pengalaman sebenar dan tidak direka2...

tp ingat 4 ari je lagi..jadi cepat2 la korg hantar ye..dpt baju MU lg tu..made in UK tau..bukan made in Thailand..
jadi Korg klik la kat name die ni eh...BLOG JOE

mm..pk byk ari gakla..xtau nak karang mcm mane..aku ni bukan pandai sangat bab mengarang ayat ni..walaupun cerite asli..nak wat mcm mane BM aku pun B je..bukan A..tp xpela..aku cube jela..yg penting kite mesti cube kan..kalau tak menang xpela..bukan rezeki aku..tp kalo menang..ok gak kan...

aku x mau wat entri2 sedih...cukup sudah..entri2 sedih ni boleh buat aku sebak...entri gelak2.lagila aku xtau.,,tp ni mmg dr stori yg betul2 terjadi kat aku..

aku ni dulu sekolah perempuan..dr form 1 sampi form 3 jela ...name sekolah aku tu sekolah itik gantung spender...opsss..bukan ye..tu name samaran je..name sbnr sekolah tu..sekolah menengah perempuan sultan ibrahim..S.I.G.S....

macam biasala kan..bile kita form 3..mest ade motivasi atau seminar diadakan utk budak2 nak bg semangat la kan sebelum PMR.....aku pun ikut serta gak la semua motivasi tu...mase tahun 1999

salah satu motivasi tu dekat kem kaizen..kat mane Kem Kaizen 2??...aku dh tak ingat la pulak jalan menuju tmpt tu...tp aku de letak alamat dia.. Street: Gunung Pulai,Kg Sri Gunung Pulai 2,Pekan Nenas; ZIP: 81150; ..so pasni kalo de hati nak pergi ..atau nak wat motivasi..ke..camping ke...sila..sila ..sila tempah ye...

ok aku sambung cerite,..aktiviti dia mcm biasa,,pagi kene bangun awal,,untuk solat berjemaah beramai-ramai..bangun xyah la ckp..mmg semua liat...walaupun perempuan tp liat tu..eerggghh...parah sangat2......smpi wisel dh memekak kat depan pintu br masing2 nak berebut bilik air...dah lepas solat berjemaah..semua bersiap untuk gi senaman pagi..mmg wajibla wat senaman...untuk cergas kan kiteorg yg kurang memberansangkan ni...

mule2..disuruh buat bulatan,,,semua mesti berdiri dlm satu bulatan...mula dr kepala...bile dh mula gerak2 tula..perut aku buat hal lak..meragam,,,berbunyi2..sbb dh kosong sangat..yela aku biase sarapan pagi..tp smpi sini lambt lak sarapan..

dengan perut dh berbunyi..aku smbg senaman pusing2 pinggang...pastu smpi la kaki..dah sampi kaki..tu maknenye dh abeskan..aku dh mmg happy la..x sabar nak makan...tp sebab aku dh terseronok sgt..smpi la senaman yg terakhir..di mana...

kiteorg kene tarik nafas ....
pastu lepas......
tarik..pastu lepas.....
dan yg terakhir tu,,tarik.....................

dan bile nak lepaskan tu...,sekali..aku terbunyiii..

prroootttttttttttttttt....
gler panjang nye bunyi..sbb angin dlm pertut aku tu mmg dh bnyk sgt

ape lgi..mmg merah padam muke aku menahan malu....dhla jurulatihnye lelaki..siap kene perli..".la..saye suh awak lepaskan nafas tu..bukan lepaskan angin awak tu..."

segan segan.....nasib baik la aku sekolah perempuan je...

pastu aku jadi usikan dieorg..asal nak mkn ...nak amik brg yang perlu bongkokkan badan..xpun mase senaman...semua ingatkan aku.,,dilah.nanti jap...aku nak lari dulu.......cess...hampeh btl korg ingatkan ape..rupenye tkt aku kentut kan dieorg...




Friday, May 15, 2009

kecik-kecik nak nmpk genius...konon..

aku sgt fenin arinii..

pale berpusing2 mcm gasing...xtau nape...tp aku rase mcm kene mengena dgn spek aku je..mata ke-3 ngan ke-4 aku ni...

dh minta tukar yg baru....dok bising2 kat mate aku..tu yg aku fenin2 je ni...

ade sape2 nak sponsor aku beli spek br tak...haha..

2la..kecik2 suh makan carrot byk2..xmau..pastu kecik2 cite2 nak jd professor konon..pki spek nmpk genius..nah kau amik skang...ari2 ko kene pki spek....dh ler tebal nak mati .....


mau yg ini ka..
atau yg ni...


yg ni la...beso sketkan ruang mate ko tu..
xpun yg ni..leh bw gi berenang2 skali...kan senang..xdela ko rabun2 dlm air nnt,
yg ni...bapak besar sgt lak...patah hidung aku nnt

byk songel lak...yg ni je..hidung ko pun xde masalah..


haha...pakcik miaw nak jadi professor gak ke..




aidid marcello..

awat pg2 buta aku dh letak name mamat ni...

xde idea nak letak entri ape...so aku buh jela cerite pasal die...tp cerite ni..cerite dh basi.....awal tahun ni..dlm bulan 1 la kot...die de dtg kat lab aku..untuk wat dokumentari projek dia..dokumentari ape??aku x tau la kan,,,,

sbnrnye...smlm nye lg kawan aku de bg tau..aidid nak dtg lab besok..dlm pukul 3pm..aku mane la nak percaye kan...yela..ape kejadah mamat ni nak dtg lab aku lak..bukannye ade ape pun dlm lab aku ni...aku siap perli kwn aku tu..nnt die wat rakaman
aku duk depan camera eh..lmbai2..leh masuk tv...tp xpercaye2 pun aku forward gak kat member aku tu..kot2 la btl...malu beb nnt..lab aku dh mcm lab ape..tunggang langgang..mane tau leh kemas sket2 ke...tp xde maknyenye...xdenye aku nak kemas...aku de kelas..

pastu besoknye dlm pukul 4..btl2 aidid dtg lab aku..die bw krew2 die..xrmi pun..sbb tu projek die je....keje aku..haha..mmg aku xwat keje la..dok tgk kat die..nasib baik dah kawen..tp menghipokritkan diri gakla...konon2 bz wat keje.. pdhal tgn pegang hs je..cr peluang nak snap gambo die...dptla sket2 amik..tp gambonye dh ke mane..tinggal 1 je ni ha...


cerite pasal aidid ni..bos aku cakap..sbnrnye wife aidid kamceng ngan wife die..sbb same umur..dan same sekolah dulu..SEKOLAH TUN FATIMAH, JOHOR BAHRU...so die dh lame kenal la aidid ngan wife aidid tu..cerite betul ke..cerite tipu ke..aku xtaula kan...tu bos aku cerite..tp yg aidid dtg lab aku,..mmg btlla...dan die de gak singgah lab2 lain..dan beberapa tmpt di UTM ni...

nota chenta dilot -->..husni aku bg ko can sket..glamer kat blog aku haha..mencapap seyh...

Thursday, May 14, 2009

lelaki penipu??

weyh,,,jangan marah aku beb....ni bukan aku ok...ni orang...kepada...orang..kepada... orang punye mslh....

de seseorg ni pernah bertanye kepade kawan aku...tp yg penting bukan aku ..ok!!!

sbb die br lepas tertonggeng nak mati sbb di kecewakan..

die pun berceritela..bla..bla..bla..dh xpercaye lelaki..kenape lelaki suke main2kan die..kenape lelaki tak pernah serius dgn dia...

dan kawan aku pun tanye la balik kat pompuan tu...

slame ni ko pernah siasat dl x kawan lelaki tu ..pernah tak ko selidik dl..lelaki tu dh de awek tak..

ko xde selidikkan...jadi ko xleh mrh la org lain......kalau ko dh pernah rase ditipu sblm ni..nape ko terus percaye bulat2....br je kenalkan.....

asal de org baik dgn ko je..terus ko suke..terus ko terime...pdhal ko br break dgn x bf ko kan.. br je...br 2 bulan..pastu senang2 ko nak terus terime org lain..bile dh kene tipu..br ko nak nanges...

mmg la kan bile hati terluka..nak menanges..mesti nak cr seseorg ..untuk luahkan mslh..untuk happykan diri..

dan bila dh sekali tertonggeng..nak bina diri balik tu..mmg dh macam separuh je jangka hayat..kalau dikecewakan lagi...takut terus koma je...naya je wei...

comment???huhu...xtau la nak kate ape..

yg penting kenal diri sndri dlu...br boleh kenal hati org lain...kalau kita tak tau diri kite mcm mane..mcm mane kite nak tau hati org lain ..sbb manusia ni kan semuanya berbeza...

nota chenta dilot --> arap2 aku xla tertonggeng2...parah beb..parah...
sile jgn bace yg ni ye...nnt termuntah aku x tanggungjwb..ok!!!
terima kasih mr molar.....luv u so much....

cuci otak dekat jusco

port makan aku arini mcm besala...dekat jusco je..aku bukannye xnak mkan kat dlm utm....kiterg bosan r..kalo kat jusco boleh sambil jalan2 ...pastu abeskan mase dan tambahkan mase utk berpoya..sambl rehatkan otak ..sambil tu leh gossip dan wat sesi kutukk.mcm2 cerite ade..kalo dlm utm xleh..bahaye...

tp arini aku x mkn tghari la..sbb pagi aku dh melantak nasi lemak..kenyang lg..dan mengantuk..ape ntah makcik tu letak agaknye...asal makan nasi lemak kat situ..mate aku ni mcm de setan bergayut...tp naseb baik aku de keje nak wat ..xdela ngantuk sgt..walaupn intenet slow nak mampos...tp intenet ni pun satula...xpasal2 staf lain tanye2 lak..apsal intenet slow...pastu bodoh leh lak ckp yg aku gune intenet specel ke....sengal..ko ke aku yg duk lame kat utm ni...aiisshhh...

ok!!!aku dh teremosi lak..sambung balik...aku gi la beli air..tgh tnggu air aku di siapkan..de la seorg staff kat situ bg kad jemputan kawen..nak jemput member2 kat situ..yg c member tanyela umah kat mane...kat area mane yg senang nak di cari..yela xtaukan..baik tanye..mane tau leh dtg ke...

pastu staf tu pun sengal ckp mcm ni lak..tgkla kat kad..kan dh di bg peta..bace jela..dgn nada yg mcm bagus nye..ergg...sengal bin dol betul..ko nak jemput org..ckp la baik2..ni ckp mcm tu..xde nye org nak dtg..x hengen tau x.....pastu si yang wat air tu mcm bengang la kn...yela org tanye baik2..jwbnye mcm sial je...tp de hati lg tu..gi tanye org yg wat air...air kelape laut ni rase ape ye...dgn rase menyampah..aku rasela...c tukang wat air tu pun jwb...rase kapal....

aku mcm nak tergelak nak mati..nah amik kau..tu la sombong tak tentu pasal...skang rase balik...




Bandar Baru Uda ...


skang ni aku rase kerap sangat terdengar orang sebut Bandar Baru Uda sebagai Bandar Baru Ude...aku ke yg salah..aku rase sepanjang menjadi anak jati johor..mmg Bandar Baru Uda tu disebut sebagai Uda..bukan Ude..ape dieorg ingat Ude tu Pak ude ke..aiiyyaakk...tu bukan pak ude la..Bandar Baru Uda tu sbnrynye sebuah bandar baru yang terletak di tengah-tengah bandar raya..Johor Bahru...


mule2 kawan aku sebut...ude..1st time gakla dgr mase tu..mmg aku gelak nak mati ..tp dlm hati jela..sbb xpenah sepanjang umur hidup, aku panggil bandar baru ude...pelik giler..pastu beberapa kali gak aku dgr kat radio hot fm..dieorg sebut bandar baru ude....

ok!!pasni...sebut betul-betul...BANDAR BARU UDA ye makcik2..pakcik2.....

********************************************************

adik..adik..jahanam semua harta kakak ko mcm ni...

ari selasa aritu ...pintu kereta, tingkap dgn tmpt pegang pintu terkopak...sebab ganas sangat...tutup pintu kereta mcm nak roboh semua kereta aku ni..jadi hasilnya..terkopak pintu kereta aku..dgn duit2 aku slalu...

pastu arini...laptop aku lak jadi sasaran.....dah patah sket ujung laptop aku..mslhnye ni bukan harta aku..harta UTM...kalaula orang audit de cek brg2...ape aku nak jwb nnt...

letihla mcm ni dik oiii...awatla adik bongsu aku ni mcm ni.....besok??jgn besok de brg yg rosak lg dhla...

Wednesday, May 13, 2009

kalau nak budak tu selamat sediakan duit sebyk rm 50k

ok!!ni cerite betul tau..bukan cerite dongengan.. td de cerite hot dr sekolah mak ngan kakak aku...


mcm mane ek nak mule...gini..siang td de sorg cina ni kelam kabut datang sekolah,,,cikgu2 lain cuakla kan..sbb dtg2 terus cari anak sdare die..bile dh nmpk anak sdare dia..br la die lega..pastu brla die cerite..

dia dpt call dr seseorang ..ckp anak sdare dia dlm tahanan skang ni...kalau nak selamat bg duit rm 50 000 ptg ni..jadi..orang tu dah cuakkan terus dtg sekolah..cek dulu anak sdare die de x..

ok 2 satu...pastu sekolah mak aku lak...kejadian yang same..de seseorg telefon sekolah..bg tau,,budak ni dalam tahanan dia skang..kalau nak bdak tu selamat sediakan duit sebyk rm 50 000..tolong bg tau mak bapak budak ni kalau tak nak kejadian buruk berlaku...mula2 sorang.budak yg diculik kononnya budak form 6.. ni kejadian smlm la..yang arini..dpt panggilan sama lg..tapi budak form 1 lak yg kene..cara panggilan pun sama,,
mm.kenapa ek..risau gak mcm ni..keselamatan budak2 kat sekolah..mane tau tu amaran awal dr penculik2...semua kejadian tu..berlaku ketika sekolah...dan mak bapak tu takde...berada di tmpt lain...pihak sekolah masih lg siasat latar belakang budak2 ni..mmg dtg dr keluarga kaya ke..pastu keadaan family mcm mane..atau budak2 ni mmg budak jahat ke..ataupun disebabkan ah long..??


kura-kura di atas jalan raya

pagi ni..aku nak datang awal...teringat pesanan member aku..suh letakkan tanda 'DO NOT USE' dekat pc..biasela makmal komputer serba guna..mcm2 orang masuk dalam lab ni..karang ade je tangan yang mengusik ..mmg cr nahas la jwbnye..

tapi terbantut lak niat suci murni aku ni..tengah khusyuk memandu..nak wat ala2 drift..tetibe...de lak sekor kura2 tgh drive...dh la bw dengan kelajuan ..pheewwittt..50 km/j...laju tu..dan berada di lorong kanan...nak potong xleh sbb lorong kiri de lak c'bulldozer..lagi mcm siput ....so..ikut jela belakang die...tetibe kerete kura2 tu bg signal kiri..aku hengat nak ke kiri..tp xgak kekiri...masih lg suke kat lorong belah kanan..bile dh lepas je dr bulldozer tu..aku terus ke kiri....yela dh lmbt benor ni..skali tgk pemandu..la patutla bw slow mcm kura2...tgh bebual kat hp..pergh..sengal tul la..kok ye pun nak bergayut..jgn la mase tgh memandu..dh la bahaye..menyusahkan owang lain...pakcik sdare lak xde...kalau ade kan bagus..tahan je pemandu tu...biar die rase..tpkan pemandu die bukan pompuan tau..lelaki...hihi...


pastu kene lg sekali...nak kuar sempang...alahai abg...arap muka je ensem nak mati tp takut nak gerak...tunggu smpi takde kereta semua baru kuar dr simpang..aduh...pastu aku tgkla kat cermin blkg..mak aiii..kereta dah berderet2 kat blkg...dh de gak yang hon...tp nasib baikla ko de tampal ni kan...jadi aku mmg tak smpi hati nak hon..tkt bile hon nnt..owang depan aku jadi lebih gelabah lak..naya lak...ala lgpun aku pun penah P gak dulu..ye aku sedar aku tau..hehe....

tapi mslhnye lagi..pemandu tu lelaki..aiisshhh..mcm mane ni ....=)

wahai lelaki..kowang marah kee..hehe,,jangan marah2..xbaik...nnt kene jual ngan ah long...


So touching..


Mak.....

Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari.....
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih...

Mak tau tak.....
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa....
dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....
nak tinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni......

mak macam dah sedia.....
Seminggu sebelum tu.....
mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.....
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu....
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih.....
kakak pun rasa hairan.....
mak tak penah buat gitu.....

pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak.....
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam .......
kengkadang siaran indonesia ...
mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan...

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2....
pastu mak jemur karpet-karpet. ..
pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
mak biarkan ruang tu kosong..
rupanya kat situ jenazah mak diletakkan..

paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak..
ada kat dalam almari......
ada kat dalam dalam beg.....
ada dalam ASB.....
ada kat dalam Tabung Haji..
mak cakap tak berapa cukup lagi....
ada kat dalam gulung tikar.....

masa tu mak perasan takk..??
kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar...
kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...
mak cuma gelak jer...
eeemmm..bahagiaa nya saat ituu..

Mak.....
Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut.....
bila malam tu kiter sampai dari KL.....
mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk.....
mak tetap takmau pi hospital.... .
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital.... .
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor...
ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer...

Mak tetap tak bersetuju... ..
mak memang degil..
tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk....
mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit
kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital..... ..

Mak.....
amponkan kami semua...
kami nak mak sehat...
kami sayang mak...
kami tak mau mak sakit...
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital....
ampon kan kami yer mak....

Mak.....
Malam itu abang bawa mak ke hospital
dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak,
kiter kata nak beli kereta....
Mak asyik tanya ajer..
cukup ker duitt..
kiter jawab pula...
kalau tak cukup, mak kan banyak duit...
mak gelak ajerr.....

Lepas tu bila kereta kiter sampai....
mak buat kenduri kesyukuran.. ....
Dan kiter masih ingat lagi...
bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor.....
Punya la kiter takut...
kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak......
Bila balik sahaja kampong....
kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj.....
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...
mak tanya kenapa...?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga.....

Mak....
tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...
mak, kiter menipu mak kan ...
ampon kan kiter....
Mak.....
Jam 4.30 pa gi 19/08 /2006
Bila tiba aja kat hospital....
nurse tengah balut mak dengan kain putih.....
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital....
Mesti mak nampak abang cium dahi mak.....
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak....
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
mesti mak nampak semua tu kann...kann. .kannn

Mak tau tak....
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar...
Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
jalan di depan terasa makin kelam.....
airmata dah tak mampu di tahan....
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...
di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..
kosong. ...sekosong hati ini.....
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya.. .....
terasa syahdu dan sayu...dinginnnn. ....

Mak.....
Kiter masih ingat lagi...
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan .....
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi....
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak.....
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan.....
Mak perasan tak...?

Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter.....
Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat gitu...jangan nangis ya.."
Bila makcik tu kata gitu...
lagi laaaa laju airmata ni..
tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak....

Mak.....
Sampai takat ini surat ni kiter tulis.....
kiter nangis ni.....
Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi....
Takder orang yang bangun lagi.....
kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...
kiter rindu kat mak..!
Takpa la....
nanti bila kita selesai sembanyang subuh,
kiter baca yassin untuk mak...
mak tunggu ya..!
Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya... .
Semua anak2 mak mengelilingi mak...
menatap wajah mak buat kali terakhir....
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja...
Mak rasa tak....
masa tu kiter sentuh dahi mak....
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk.....
Kiter tak mampu nak cium mak...
kiter tak daya....
kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar....
Airmata kiter tak boleh tahan....
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak...
tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak....

Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah....
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...
badan akak terasa panas...
makk...
anak mak yang seorang tu demam....

Mak tauu...
cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan. .
Mak.....
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak...
boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap....
masa tu malam jumaat selepas maghrib...
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. ....
entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi...
semakin kiter tenung terasa semakin sayu...
tangisan tak dapat dibendung...

Mak tauu...
kiter cuba bertahan....
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak...
nak cakap dengan mak....
anak mak yang ni dah tak betul kan ...?
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong...
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...
Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak..."
Dan akhirnya akak juga nangis.....

Mak tau tak..
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...
rasa nyilu sangat...
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni....
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma...
hanya sedekah al-fatihah kiter berikan.....

Mak....
cukup la sampai sini dulu....
kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu....
kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...
selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan ....
kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula....
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih...
pastu kawan kiter bgtau...
simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje...
Takper yer mak...k
iter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu...
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...
akhir kata untuk mak,
I LOVE YOU SO MUCH
dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
sampai masuk unibesiti..
sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
boleh rasa duduk kat negara orang... s
ampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..

Sekian terima kasih,
Yang Benar Anak mak yang dah tak degil



surat ini berjaya 'menyentuh' banyak hati..selain mampu mengingatkan jasa ibu kita di Malaysia, ia mampu menaikkan semangat kita utk terus berusaha dalam lapangan masing2,dgn izin Allah s.w.t. InsyaAllah..

Juga sesuai dihadiahkan kpd anak2(bg yg sudah memiliki cahaya mata) supaya anak2 kita sentiasa lembut hatinya kesan daripada mmbaca surat ini ,insyaAllah.
Terima kasih saudara umarzahrawi kerana menghantar surat ini kepada iLuvislam.com. Surat ini saya bacakan ketika majlis penutup Islamic Awareness Week di Kolej Yayasan UEM suatu masa dulu. Ramai yang menitiskan air mata ketika itu.

Sesiapa yang pernah melalui saat-saat ini pasti akan merasa betapa sengsaranya beban dan kesedihan yang ditanggung setelah kehilangan orang yang paling disayangi… hargailah setiap pengorbanan dan kasih sayang yang diperolehi dan janganlah di sia-siakan….




Tuesday, May 12, 2009

biskut lemau


arini aku yg lemau...mlm ni la...siang td aku wat keje..jd pekerja yg baik..baikkan aku....baik de makne tu...pdhal xsmpt nak menghipokrit arini..terpakse dok depan pc dr pg smpi petang..aik bukan ke aku mmg bekerja dgn pc..mestilah 24hari/7 jam depan komputer..

aku ngah emosi sket ni..geram btl tgk cerite cinta untuk ain tu..tp bukan c ain la..yang kawan baik ain tu...alahai pompuan awatla xtau malu..kalau orang dh xnak, awatla kite terhegeh-hegeh kejar..pulak tu sanggup bergaduh dengan kawan kerana seorang lelaki..erkk..sengal bin dol betul la..pi la cr orang lain..ayyoo...

jangan la jatuhkan maruah ..dengan merampas milik orang lain..opsss bukan milik...sbb belum kawen kan..tapi xbaikla mengganggu hubungan orang lain..kan??kan??jadila kawan yang baik..di saat susah dan senang....haiiiyaaa..awat aku emo ni..xtau..xtauuu..hehe....

nota chenta cik dilot -> aku lapola tu uh emo..hehe..tp xleh makan..konon2 nak diet..tgkla smpi kul brape aku leh thn...


Monday, May 11, 2009

tag + award dr pakcik dot

1-Copy Award Diatas Untuk Diletakkan Di Blog Anda..
iya pak..udah di tepek...

2-Nyatakan 5 Fakta Menarik Tentang Si Pemberi Award Ini.

~ kekasih gelap pakcik...cabutttt...nnt aku kene sembelih ~ name glamer pakcik ialah..pakcik dot.. ~ mata pakcik ni de empat..2 asli..2 lg ada kuasa.. ~ manyak skandel ngan awek2..ampun pak..ampun .. ~ pakcik ni kate die dh tue ..xnmpak pun kedut sejute pakcik...

3-Setiap Blogger Mestilah Menyatakan 10 Fakta Atau Hobi Diri Sendiri Sebelum Memilih Penerima Award Seterusnya.


1.aku suke makan sbb tu aku muncit 2.aku suke jalan sbb tu aku slalu penat.. 3.aku rabun jauh...sbb tu mate aku de 4 4.aku tetap comel walaupun pendek 5.aku single tapi not available.. 6,7,8,9,10....aku cute cute dan cute


4-Anda Perlu Memilih 10 lebih tak pe...apa guna senarai kat follower tu.. Penerima Award Seterusnya Dan Describe Tentang Mereka..

aku nak bagi sape ek..dok memikir dr ari tu..

1) hel
2) nana
3) mel
4) ivy
5) emmy
6) intan
7) boo~~
8) dill
9) a.b geldofg
10) ain

tp xtaula kalo korg dh dpt award ni..kalo dh, nak amik pun xpe..kalo belum..wajib amik ...yg tag xpela..aku dgn baik mengarahkan korg xyah wat tag,..hanye amik award saje ...ok!!!


kelentong



arini aku xde wat entri pagi2 buta..sbb

pagi ni aku mengantuk sangat2...nak jawab exam pun aku rase mate ni dh juling2..bukan aku dh abes exam ke..mmg dh abes..ni final exam ccna online..walaupun online tapi bile jawapan objektif B aku nampak mcm 8..seriyes kronik yang tahap maksimum....mase exam lak dpat gangguan dr seseorang tp bukan aku la cik lizz yang dapat gangguan..siape cik lizz?? die adlah seorang manusia..yang mempunyai 2 biji mata..hidung..mulut..dan telinge...dulu aku penah kene gak..bygkanla..tgh2 jwb exam orang col asyik tanye dh abes xm lum..pdhal dh bg tau...de exam aritu...jangan kacau..tp ni x...duk tepon..tak percaye kite de exam...tak percaye exam x abes lg...huh..sengal...dr aku de moood nak jawab exam..jd xde mood..sbb terganggu..ilng segale bende yang aku dh bace..sbb aku asyik mencarut je..menahan kemarahan..sape suruh kau mencarut....dh hati kepanasan aku yang suruh...nak wat mcm mane..


mood aku nak kerja mcm besala...suam2 malas yang dh nak hangat...kalau dibesarkan sikit api dapur gas tu...mmg dh menggelegak....tp aku hanye manusia yg makan gaji.. kerje tetap keje..cume kerja aku x abes la arini..mlm ni aku kene abeskan,,,arap2 dpt siap la...

blog?? blog tetap blog...jangan ditinggalkan dunia blog..kenape. sbb .skang blog dh macam dunia ke dua aku,..tmpt luahan..tmpt bercerite..dan tmpt untuk dicerite,.,dl friendster..aku gler dgn friendster,,layout xyah ckpla..asyik tukar je...aku jumpe page pyzam...stiap ari aku tukar..yela..dh gler tukar layout la katekan..tp aku stop kat friendster je..sbb xlayan facebook sgt...mls..aku layan friendster sbb nak jumpe membe2 lame je...lgpun kalau dh byk sangat nnt aku bukan ingat pun password...byk lg bende lain yang nak kene ingat..

bebelan aku arini lebih kepada rase ketidak puas ati aku terhadap benda sekeliling dan orang tertentu..kadang-kadang kesian aku tengok seorang tu..kerje mmg rajin..pantas je buat kerja..jarang mengampu..malah jujur dlm kerja tp sering dipergunakan..kalau dia tak tau..mmg cakap tak tahu..tak la..tak tahu tp ckp tau..tu mmg sah kelentong bebakul2..ego tinggi pun ye..xnak mengaku yg diri de kelemahan....aku rase seperti tidak adil jika hanya seorang je yang perlu buat kerja..sering diberi arahan malah yang lain hanya menjadi anak emas..tidak disuruh buat kerja....mmg tidak adil kan....adakah dunia ni adil??dunia ini adil tapi orang yang salah gunakan kuasa je telah merosakkan erti adil tu....

Sunday, May 10, 2009

juling..atau berguling-guling



orang mengantok di sorongkan bantal tapi masalahnye aku xngantok2 lagi ni..mate terbeliak ..dh la mate aku mmg bulat...ditambah lak dengan kegatalan aku..minum nescafe..konon nak studi...esok de online exam..tapi lepas aku dpt suntikan semngat dr cik lizz...semangat ape..haha..semangat untuk 2 orang makhluk tuhan yang sangat2 la semangat nak jawab exam..mm..pndi2la kowang terbalikkan ye maksudnye...kerane aku seorang pemalu untuk berterus terang..nnt smue kagum dgn aku...haha..
selalunye mate aku dh juling2 mcm ni,,,

tapi akibat kegatalan aku minum air nescafe...nah kau amik...berguling2 aku ke kanan ke kiri...aku rase mcm lmbt benor jam ni bergerak..dol..jam mane leh gerak..

nota chenta cik dilot --> aku seperti rindukan seseorang..tapi aku xtau rindu kat sape..haha...tu namenye dh buang tabiat mlm2 buta...orang lain tido..ko jadi mak guard la mlm ni...mm mak guard...mak guard pun mak guard la..yang penting kerjenye halal...


tatkala ibu meninggalkan kita



ya lg sebulan saja dia bakal mendirikan rumah tangga bersama insan tersayang..ibu yang disayangi telah pergi menjemput seruan ilahi..takziah untuk nida...semoga roh ibunya setiasa ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman,,,


sorang datang dan seorng lagi meninggalkan kita..apakah pilihan yang sepatutnya..untuk bersame lelaki yang kita sayangi atau bersame ibu yang kita sanjungi...sudah tentu pilihan adalah kedua-duanye..tapi siapelah kita..hanya merancang dan Dia yang menentukan segalanya..takdir yang dah ditentukan tiada siape yang dapat melawan ....yang masih hidup..teruskan perjalanan...kuatkan iman ..dan tabah kan hati..kerana yang pergi tidak mungkin akan kembali lagi....

hargaila mereka selagi nadi masih bernyawa....jagala mereka selagi kudrat masih bertenaga..dan sayangila mereka selame-lamenye..

alfatihah untuk arwah Ibu Hasnida..kuatkan semangat ye nida...jangan lupe..banyakkan doa untuk arwah mak...

kucing jadi superman..



kucing menjadi superman...xdela..aku reka2 je..sbnrnye aku nak kuar td gi kedai dan tak perasan de kucing atas kereta aku tu..smpila separuh jalan..de org hon aku td..tunjuk2 kat atas..tp aku wat bodoh je..pastu tersempak la pulak ngan jiran aku..die wat bende yg same..so aku pun ape lg la...berhentikan kereta ....tgk kat atas bumbung kereta ..rupenye de kucing aku..


nasib kau tak terjatuh ..kalau jatuh masuk dlm longkang..pastu aku tak perasan..ha dh kene balik jalan kaki..tu la sape suh..suke sangat nak ikut aku gi kedai..

kalau aku jalan kaki pun,,suke sangat nak ikut..ikut syp2 je..dh separuh jalan br die berbunyi...xpasal2 kene patah balik anto kucing dl...kucing kucing....nasib baikla aku syg ko..

byk kebaikan kalau kite de bela kucing...kita jage die baik2...kalau berbual ngan kucing pun die akan paham..sape cakap kucing tak paham..die paham tau sbrnye...pd aku la..sepanjang aku de bela kucing dr dulu2 lg..kalau tak nak die masuk umah..ckp2 baik...kenape kite xnak bg die masuk umah ptg tu,,,,,pastu kucing aku mesti tak masuknye...mm..bulu??mmg la bulu die kite tak tahan kan...bersepah di mane2...tp xpe..kite sapu jelakan..bersihkan bulu2 die....kite wat baik pd kucing...kucing mest wat baik gak pd kite...


kepenatan

orang lain dh lame kemas..tp aku br nak kemas bilik aku kat kolej..hehe..

arini ari terakhir aku duk kolej...ari terakhir..??bile lak aku duk kolej..yela kan aku duk umah je..kolej tu cume tmpt untuk aku terdesak je..so aku dh wat keputusan nak tido umah je..jimat pon ye...xde la membazir byr yuran kolej..lagipun ramai lagi orang kat luar sane yg lebih memerlukan nak duduk kolej..so bgla peluang kat dieorg...nak sewa luar...mngkin dieorg boleh je..tp nnt masalah transport lak..

brg2 aku xde la byk mane..aku bw sket je..tp makk aiii..penat mengemas mcm dh berpuluh tahun aku duk kolej..nasib baik la lif tu berfungsi...kalau tak leh longlai lutut aku ni..dh ler tingkat 6...5 kali turun naik..boleh kurus...2 la..walaupun x byk mane..penuh gakla kete aku...lgpun dh namenye perempuan kan...kalo leh sume brg nak di angkut....adakah semua perempuan same mcm aku..??/

smpi umah..aku terus tido..zzzzzzz......kepenatan la konon...

nak bace post entri aku yg sebelum2 ni...??

ada orang teropong...

siapekah yang meneropong aku di luar sane,,,byk yg meneropong


yang wat aku fenin sket..tiap2 ari mest de orang search aku gune name tu..sila rujuk pd yg di highlight mm..sape kah agaknye...tetibe aku terase cuak lak..adakah itu

encek bos aku,,mm..kemungkinan ye..sbb die rajin mengexplore dunia internet ni...

atau.....

musuh aku tu...tp die tahu ke email aku..mungkin die tau..sbb aku pun musuh die gak..haha..sape suh ko cr gaduh ngan aku..lol...dh sah2 ko tau...itu owang dh de gf? sape gf die??aku la tu...ok..bukan gf..tunang ok..


dan siapakah yang sebenarnye...masih lg menjadi tande tanye...

1) mm..name ni mmg name aku..mmg ape2pun aku akan letak dilah dilot..sbb de orang kenal aku ngan name dilah..dan de dgn name dilot..name dilah glamer mase kat sekolah rendah, sekolah menengah sultan ismail dan di UKM..mase aku degree dulu2,,..name dilot lak...dekat sigs pun ye gak..dekat kmj..(kolej matrikulasi johor) dengan dekat blog..

2) madu kuruskan badan..mmg aku penah wat entri ni dulu..madu kuruskan badan mmg berkesan..sbb aku penah cube..tp skang dh tak..sbb madu dah abes..tp nnt aku akan beli lg...sbb aku mmg nak kurus..

3) malam apresiasi seni johor..yg ni entri aku sbb adik aku de main ghaszal...dan aku pun de tgk gak...agak menarikla..walaupun dunia seni tarian ni aku xbrape minat sgt...tp ok..boleh tahan,,dan budak2 die tersgt la comel...

4) jus akar kayu..mm yg ni mmg xde dlm post2 aku sblm ni..yg ni aku letak kat sebelah kiri..<--.mm kenape aku letak.?? sbb jus ni byk khasiat nye..die hanye gune herba2 je...byk gak jenis herba yg dgunakan..jadi kalau di fikir secara logik..mmg la jus ni baik untuk kesihatan..sbb xde unsur2 bahan yang meragukan...lagipun byk penyakit yang boleh diubati lepas minum jus ni..antaranya...darah tinggi..kencing manis..senggugut...period tak teratur..untuk masalah lelaki pun boleh gak..mcm2 lgla...kalau nak tau lebih lanjut..klik kat sini ye..jus akar kayu 4) cawangan big apple...mm..mase ni aku de wat perbandingan antara dunkin donut dgn big apples..1st time makan big apple..tu yg aku wat story ttg ni..bole tahan gakla donut die..lembut..belum pernah rase...???ape lg gi la beli..takkan nak kene suruh kot..

5)siape gune sabun eumora...dgn mcm berus dawai...yg ni aku xpenah wt entri mcm ni..tp aku de selit la sket2 kat page depan aku..kat mane?sile lihat belah kiri.<--.sbb aku skang gune sabun ni...sabun eumora...aku dh tak pki sbun pencuci lain...kenape??yela kalau sabun eumora ni boleh ilangkan bekas jerawat aku...kurangkan jerawat aku..lembutkan kulit aku..mestilah aku pki teus sabun ni,,,wat ape nak gune sabun lain..

6) download rinduku terhenti..mm.. ni sbb tomok...aku dgr kat raio hotfm..de org baling telur kat die..tu yg aku terus wat entri ttg ni..dgn lirik aku letak tau..kat mane nak download pun ade..saje je wat entri ni..untuk naikkan traffic aku..hehe.....kite mest sentiasa fkir strategi yg baik untuk naikkan traffic blog kite..



award just for you


terima kasih semua..terima kasih kerana telah menyokong saya selame ni...cut!!!!

ah...potong line btlla..br nak berangan menang award...

ok!!jangan nak mengarut ye dilot...kali ni aku dpt award dr emmy..kali ni??hehe..dh lame sbnrnye...tp aku x tepek2 lg..mule2 xjumpe..awat aku x jumpe ek..ntahla..rasenye dh scroll byk kali...sowi ye emmy...terlambt tepek lak...

mekace..i lap u emmy...nnt bg lg eh...

nota cinte:-> aku maish berhutang tag lg..tag dr mel..nnt aku wat naa~~

nak bace post entri aku yg sebelum2 ni...??

hari ibu..ada persamaan dengan ann maria reeves jarvis??

aku bace page joe td....

aku tak pernah tahu pun tentang ni..dan aku akui...byk kebaikannye bila kita ada blog..dan mempunyai rmi rakan blog..byk benda kite boleh baca..dan blaja ....

hari ibu yang jatuh pada minggu kedua hari ahad setiap bulan mei di asas oleh ann maria reeves jarvis untuk mengingati ibunya. susah tau dia nak juangkan supaya ahad setiap minggu kedua bulan mei ni nak jadi hari ibu. kita pula, suka-suka ikut....


aku pun sama.,..yela..aku sedar aku ni sape..ilmu agama pun idokla tinggi mana...tp saje je nak kongsi same2..ape yg patut...dah sah2 kita tahu kan kenapa tarikh itu diwujudkan...awat kite nak ikut sgt...xpayahla..baik kite wat ari kite sndri..lg best..lg baik..ibu2 kita..mak2 kita mest sukenye..

jadi..korg pilihla tarikh2 lain yang sesuai seperti hari lahir ibu ke??takpun.,,,setiap hari kita jadikan hari itu hari ibu..ha..molek bebenor...nak tau kenape??sebab pengorbanan ibu tu kan terlalu besar ...jadi kita ni sebagai anak...wajibla mengingati ibu setiap hari..bagus ape..sekurg2nye..kita sentiasa beringat dan menjadi anak yang baik..soleh dan solehah....dan sentiasa berdoa untuk ayah dan ibu kita..ni x..kalo kite sambut setiap ari ahad minggu ke dua je..ari tu jela nnt kite ingat ibu kita..xnak la..x best ar mcm tu...ibu kita kan mmg istimewa..setiap arila kite ingat..xpun ...ujung minggu gi bw jalan2 ke..keluar mkn same2 ke...

tapi.....kita ni bukan de ibu je tau...ayah pun de gak....jadi janganla lupa lak kt ayah masing2....kesian dekat ayah..mesti kecik hati sbb kita dok ingat kt ibu je....ape pun...adil dan saksama,ok!!!.,kerana mereka dah jaga, dah didik dan dan besarkan kita hingga menjadi anak yang baik..soleh dan soleha dan berjaya hingga ke hari ini..

nak bace post entri aku yg sebelum2 ni...??

My Blog List

 
Mama Dilot © 2011 | Designed by Ibu Hamil, in collaboration with Uncharted 3 News, MW3 Clans and Black Ops