Monday, June 29, 2009

hilang


gambar sape tu...haha..saje je aku letak atas...nak tau cerite sile bace smpi abes ye...

sape yg hilang..kene culik ke..

aku yg hilang..seketika je...3 ari xdpt jenguk blog rase mcm dh lame gler je....sbb jumaat aritu aku pegi kb...jauh...dr jb ke kb...tp aku xnaik bus trus ke kb..kalo naik bus mmg kematu la bontot aku nnt...jadi...naik flite je....cepat sket smpi....55 minit dr lcct....

**********************************************

tidak tepati janji

apa yg tidak ditepati??..perkhidmatan bus sbnrnye...bus syarikat konsortium..bus starMart..sepatutnye bus tu bertolak pukul 8.30am tp tipu......kul 10.00 am ber bertolak..sejam setgh tu....


bukti yg bus ni sntiasa gerak lmbt...jadi korg kalo ada urgent' jgnla naik bus ni....
nmpk x...??wat2 nmpkla ye....

**************************************
pilih bulu dan tidak memuaskan

dekat kb aku tido dekat hotel sutera in...hotel ni ok..dan berbaloi la dgn kadar harga yg dikenakan...pastu makan dekat restoran NM SAPUROH...aku xsyorkan gi sini..bg perempuanla..WHY??

sbb layanan die tidak bergitu baik..
1) yg lelaki die bg layanan istimewa...bukan main senyum..bile time pompuan amik order je....jeling2 lak....aishhh...ni nak berniaga ke ape ni...
2) org lain amik order dulu..org lain dpt order dulu..
3) aku + membe2 order nasi putih 3 pinggan..tomyam 2 mangkuk...telur dadar sepinggan....tp hampir sejam kemudian br dapat....lmbt nak mati....org xdela rmi sgt......
4) mahal......harga semua rm 5 ke atas...tomyam xsilap aku rm7 kot...nasi grg rm 5....

mungkin sbb kiteorg org baru dekat situ..yela 2 org dr jb(aku ngan lizz)...sorg dr kl....tp...bile dah dapat penjelasan dr org kb sendiri...dieorg pun mmg xsuke makan dekat situ...sbb??seperti yg aku jelaskan di atas la...jadi bukan salah kiteorg la ye...

********************************************
majlis kawen

sabtu tghari aku gi majlis kawen sis catriona dgn abg shahar...
'SELAMAT PENGANTIN BARU UTK SIS CATT DGN ABG SHAHAR'...

org??mmg ramai la..biasela nak tgk sis catt...kiteorg lepak kat umah tu smpi kul 5 kot..kiteorg tu adalah...aku..lizz dan ieja...semuenya blogger jugak...aku xdela rapat sgt dgn sis cat ni...hanye kenal2 gitu je melalui kawan aku...sis cat pun hanye tau2 gitu jela ttg aku...tp yg penting...die tau aku...dilah..n kenal aku..kehkehkeh...

gambar??de la sket2 aku letak...
so..layannzzzz je la eh gambar2 di bwh ni...

pengantin br je smpi...mase ni ujan dah reda sket...mmg cantik mase ni...dgn carpert merah lg...ujan renyai2 pun ye...kalo aku de camera yg canggih sket...mest dpt shoot gmbar dgn lebih menarik...

biasela...tengah posing2 kan....nnt aku mcm ni gak...wakakaka...mcm xsabar je dilot nak kawen...relaks dilot..tahun depan...lame lg...

sis walopun make up mu simple sgt...tp i likeee....sbb nmpk muke mu yg asli...

wah..abg shahar...sweet meh...xpe...isterimu yg sah....lg aku xsabar...haha....


ni bro razi....razzi rahman..penyanyi gak...zaman dulu agak femesla....bro razzi ni adalah brother love...die pun ade blog jugak tau...nak tgk blog die??? sile klik name "brother love tu..

sebenarnye bro razzi ni pakcik sis catt...tp kiteorg panggil bro je...aritu die ckp akan keluarkan album xlame lg...jadi sesape yg masih mengenali dan meminati bro, sila dapatkan album die yg terbaru nnt ye....lagu2 die??sedap di dengar....seriyes...aku xtipu...

cantikkan potrait belakang tu...nak wat gakla nnt wedding aku..haha...angan2 je...xmampu pun...modal mest besar nye....
senyum sis...senyum...lesung pipit mu sentiasa terserlah....

pelamin die pun simple la...simple tp menarik..mmg menarik...rugi korg xpegi...haha.....

gambar aku dgn sis cat..????ade..mest ade...tp pd camera membe aku..ieja...die belum bg lg...die tu photographer dan blogger gak...

sile jgn amik photo2 aku ni ye...kalo nak credit kat aku...sbb??..ni semua hak cipta dr aku dan dr blog aku....no copy2 cat.....sebab tu aku wat watermark...ni la gunenye...

nak wat watermark mcm mane??nnt ade mase aku tepek tutorial die...xpun gi je ke page acadterror...sbb die penah wat tutorial ttg watermark ni...

Saturday, June 27, 2009

TUTORIAL PHOTOSHOP: ray of light

ni adalah tutorial. Dalam bahasa melayu bermaksud sinaran cahaya...mane la tau nak bg kesan menarik sket ke...ala2 bercahaya...gittuu...



gambar asal...

gambar dah di edit...

gambar asal

gambar dah di edit..

xsusah pun.step xla byk maner...ape pun korg kene follow gakla step kat bwh ni ye...selamat mencube...kalau mahu buatla...tiada paksaan...hanye berkongsi je....

tpi jika ada sebarang masalah...aku minta maaf..sbb xdpt nak balas...sbbnye....ini hanye auto publish je..aku xde depan blog mase ni..(0^0)

LANGKAH 1: buka photo yg korg nak edit....
(FILE -> OPEN -> PASTU PILIH GMBR -> OK)

LANGKAH 2: salin layer background atau duplicate...
(RIGHT CLICK PADA LAYER GMBR -> PILIH DUPLICATE LAYER )
atau tekan saje (Ctrl+J - DUPLICATE)


LANGKAH 3:
Buat sedikit Level Adjustment tekan (Ctrl+L)...setkan pada kotak seperti nilai yg diberikan...
nilai pertama : 151
nilai kedua: 1.00
nilai ketiga : 204

nilai2 ini boleh diubah mengikut gmbr masing2...dah puas hati..tekan OK...


LANGKAH 4: pergi dekat FILTER...mouseover pada BLUR...klik pada RADIAL BLUR

LANGKAH 5: setkan amount 100...klik pada ZOOM..dan..BEST...pastu OK

LANGKAH 6: RIGHT KLIK pada LAYER BACKGROUND COPY...klik pada BLENDING OPTIONS...

pada BLEND MODE..klik pada SCREEN
LANGKAH 7: Buat Level Adjustment lagi sekali, tekan (Ctrl+L)...setkan pada kotak seperti nilai yg diberikan...
nilai pertama : 0
nilai kedua: 1.00
nilai ketiga : 92

nilai2 ini boleh diubah mengikut gmbr masing2...dah puas hati..tekan OK...

LANGKAH 8: setkan nilai OPACITY...(seperti dlm kotak merah yg aku bulatkan)...mengikut kesusaian korg ...

LANGKAH 9: TAMAT... :D

Friday, June 26, 2009

sejauh mana ia berguna

pernah bace entri aku sebelum ni..yg bertajuk...blog busuk tp tertelan juga...

kalau belum korang bolehlah baca balik..hanye klik pada tajuk entri tu atau scroll ke bawah lg...

banyak juga komen yg aku dapat..ada yg memberansangkan dan ada juga yg memberansangkan' gak..hehe,..nak tau komen2 tu mcm mane..sile la pergi dekat tmpt komen ye...

dari renungan tajam lg menusuk kalbu aku......blog mmg berbeza dgn website...sbb blog mmg sentiasa di dikemaskini..kecuali mereka2 yg dh bersara dr jadi blogger...itu tak dapek la den nak tolong...tak kanla aku nak kene ketuk pintu bg tau..."knock knock...tuan blog...jangan la brenti blog..silela update blog kamu"...kalau aku diberi upah sebanyak rm 100 k untuk setiap bulan mungkin aku akan mempertimbangkan jawatan itu

dari hasil pemerhatian aku yg bermata-4 ni pulak...blog ni mmg banyak manfaatnya...pengguna atau pembaca boleh membaca apa saja maklumat ...tak kirala blog tu blog peribadi ke...blog tutorial ke..blog tentang isu ke...makanya bile kite membaca je blog org lain..dah tentula pelbagai maklumat yg kite dapat...yg positif silelah ambil ..kalau yg negatif...mungkin boleh dijadikan teladan dan pengajaran...

Bak kata Diya Kamaruzaman...

bagi diya, blog ni adalah medan informasi yang cukup santai. kalau nak tahu apa2 maklumat, diya prefer baca blog

Bak kata MuhD NoR AzyM pula...

Bg ak, blog ni meningkatkan minat ak utk membaca & menulis..=)

Kemahiran Menulis. yup..mmg betul kate azym..bg sesiape yg minat dlm bidang penulisan, secara tak langsung..blog melatih kemahiran menulis dgn lebih baik....ala-ala wat karangan mcm zaman sekolah dulu...ahh itu dulu..masa zaman sekolah...mungkin mase tu belum pandai sangat...tapi manela tau kan melalui blog, seseorang tu juga bakal menjadi penulis yang lebih terkenal...ha kau,,amik...dapat duit dan glamer lg tu....

ape pun, tu semua bergantung kepada korang sendiri... sama ada cepat atau lambat dlm bidang blog ni...kalau aku...hehe..mmg lmbt sketla.... ye ye aku mengaku..sbb penulisan aku pun masih berterabur lg..xpe..yg penting berusaha..chewah...haha...=)

cth blog yg aku rase penulisan agak baik...mmm...cth blog xuen....yg lain tu ada gak...tp wat mase ni pale aku hanye terpk xuen je....kalo aku terpkir lg..nnt aku tepek ye...jgn la kecik ati...aku cume terlupe je wat mase ni,,,

Kepakaran. Bagi yang mahir dengan bidang2 tertentu..mungkin boleh jadikan blog sebagai tmpt untuk bertukar kemahiran dan kepakaran masing2...antaranya...melatih kemahiran seni reka digital, seperti reka bentuk blog, kod CSS atau ‘blog skin’, tutorial photoshop dan lain...

tapi ni semua memerlukan korang untuk sentiasa "try and error",,,bg budak2 komputer,,istilah "try and error" ni mmg tak pernah lekang dan tak pernah pudar dari ingatan...sebab dari situla korang boleh mengasah bakat...mencari di mana kelemahan korang...di mana silapnye coding korang..dan di mana salahnye step yg korang dah ikut... tp istilah "try and error" ni bukan saja digunakan dalam coding saje ye...malah dlm apa2 jua bidang yg korang ceburi..jika nak hasil yg baik..maka kenela korg berusaha banyak kali, di mana ada kegagalan di situla ada petunjuk sbnrnye..

cth blog yg dr segi kemahiran lak..mungkin korg boleh berkunjung ke blog acadterror....atau pun luth textile...sebab dieorg ada kemahiran dalam bidang ni...kalau ada nak tgk tutorial photoshop bolehla jengah ke blog dieorg....

Berkongsi pengalaman. dan rata-rata blogger di luar sane..jadikan blog sebagai blog peribadi..malah ada yg berkate..."blog sendiri suka kita la kan nak buat apa."...........ok ape blog peribadi...pada aku la..sbb blog aku pun sbnrnye blog peribadi juga...hehe....ape yg aku dapat..ape yg aku tau...aku akan kongsi dengan rakan blogger....siapa kate blog peribadi takde bende menarik...

ade..mmg ade...cume mereka yg tak berape suke je yg tak nmpk....dari blog peribadila kite boleh kenal individu terbabit...lagipun masing-masingkan ada pengalaman sendiri dalam mengharungi hidup...jadi dari situla kita boleh berkongsi bersama pembaca. manala tau boleh dijadikan rujukan dan panduan ke....lain tempat...lain caranye...dan lain kisahnye...dan xsemua org punye cerite yg same...cume mungkin perlu dikurgkan sedikit kot...dari sehari update entri smpi 4 kali..pdhal cerite same je..pagi td aku gi makan..pastu tghari aku gi makan gak..malam pun aku gi makan gak..alahai...lomah pembace nak bace...

cth blog peribadi...mmm...aku rase blog YnaaOhYnaa mmg ok...aku mmg jadi silent reader die...kdg2 tu ade gakla komen..hehe..=)...blog die mmg blog peribadi...tp hits mmg tinggi gakla...pernah die tunjuk kat blog...setiap hari mencecah ratus...waaa...hebat mendapat sambutan...

tapi ingat...jangan sesekali copy cat idea org...atau entri org...penat dieorg create identiti sendiri...idea sendiri...tp di cilok gak...


Thursday, June 25, 2009

oh tidak!!!!

satu ari tu...dgn keadaan mmg dh lmbt gi keje...dh salam abah aku...terus masuk kereta...

start enjin...pastu..zooommm terus keluar...

kemudian smpi kat traffic light...tgk kat cermin blkg...apsal kereta brenti jauh bebenor dr kereta aku...terpandang kat huruf p...oo..ok..maybe sbb p kot..xpe..xpe..

lampu merah bertukar hijau...aku pun berdesuppp press minyak...

smpi satu simpang....berhenti lg...tgk lg cermin blkg...aikkk..same gak...apsal ek...semuenye menjauhkan diri dari aku..dlm hati aku..smbil membebel...smbil mencari punca...yela..kereta pun pandai gak ke menjauhkan diri dr org....pelik2...
lampu merah bertukar kembali ke warne hijau...sekali lagi..aku berdesupp...press minyak..konon2 nak pecut...tp...hanyee kereta kancil je...stakat berape jela aku leh berdesuppp...mcm laju glerla tu...pdhal kereta sebelah potong boleh lambai2 kat aku...

desuppppp punye desup...smpila pintu gerbang utm...nmpk pakcik guard mude yg ensem sket..biasenye pakcik misai tu je...ntah sape name die..biase aku ingat ..tetibe arini leh la terlupe..nak tau nape sblm ni aku leh ingat name pakcik tu...

gini...kawan2 aku gi la karoke dekat danga bay...balik mmg dh lewat la kan...kul 12.30 pagi...so pakcik tu pun tahan la kan...konon2nye mcm nak mrh...skali die bg denda...ok boleh lepas..tp dgn satu syarat...korg kene nyanyi kat pakcik salah satu lgu yg korg nyanyi td...satu je cukupla...kalo semua...ujan lak mlm ni..basah lak pakcik nnt.....jadi..membe2 aku pun nyanyila..lagu anuar zain..lelaki ini...dgn pakcik2 tu skali nyanyi...nasib baik ko..mood pakcik tu ok je..sbb semua perempuan kot...bukannye pasangan couple...

alamak aku dh melalut lak....

ape ek td aku cerite,..ha smpi kat pak guard ensem tu...aku angkat tgn la kan...pastu pak guard tu balas balik..smbil tersenyum2..aku..hehe...dh tgk pakguard senyum..mcm sumbingla kan..ah...xkire...guard pun guardla..janji ko ensem..konon2 pak guard tu suke kat aku...smbil menuju ke depan..tgn aku angkat lg..konon lmbai kat pakcik tu....hati suke kononla...

dh smpi kat tmpt aku..park tmpt biase..pastu keluar kereta....kemudian tgk kat blkg kereta aku..

sekali tgk..rupenye..

.....

...

....
...

wiper kereta aku tak turun lg...

patutla.....semua kereta jauhkan diri dari aku..pakguard tu lak senyum2 kat aku..ingat nak ngurat..sekali rupenye nak tegur aku...

balik tu...mmg aku lalu jalan lainla..ikut pintu lain...arap2 xjumpe pakguard td....oh tidak..malunye,,,...

Wednesday, June 24, 2009

harap maklum


pada korg2 semua...kalau ade mane2 blog yg rase pelik..sblm ni aku ade je jengah blog korg...tapi sejak 2 menjak aku mcm xpernah pun gi blog korang...

bg taula kat aku,.xpun bg je komen2 dekat entri aku yg last...sbb....

blog yg aku terjah...atau blog list aku..slalu je de masalah...ilang...kerap sgt la..tetibe je list kosong...jadi...mungkin ada antara korg nye blog yg aku terlupe untuk add balik...

nak kate banyak...xla banyak mane kan..tp banyak gakla...tu yg kdg2 aku terlupe....sape yg dah..atau sape lg yg xde....tapi kalo korg de komen...dan aku ternmpk dan teringat korg...aku akan add balik kat list aku...dan pasni akan ku tinjau balik blog korg ye...biasela...melayu kan mudah lupe...hehe....

**************************************************************

korang biase tak dgr perkataan mangkuk ayun btlla ko ni...tengkorak ko ar...sengal nak mati..bongok...siot...wakklluuuu..dol...samdol...lemau...dan mcm2 lgi...

aku tau ape korg pkir...kasarnye bahasa tu...xde ayat yg baik ke...lembut la sket....

tp kalau korg de berkawan dgn org melaka..atau muar... maybela muar...bahasa2 kasar mest dh lalikan..xkirala bahasa ape..asalkan kasar....

mcm aku gak..pada aku bahasa kasar tu mcm dah lali sketla...mmg aku slalu gunekan dgn membe2 aku dr dulu lg...

kalau dekat tempt keje aku...ayat tu kire mcm kiterog cakap sayang....bak kate membe aku ...hadi name die...kalau die dgr perkataan bongok ke...setan ke...dr kiterog...(kiteorg merujuk pada aku ngan cik lizz)...salah seorg blogger gak...die dh lali bende2 tu..pada die...mcm kiteorg sebut sayang je...

ntahla ..pada aku...bahasa2 mcm tu ...lebih merapatkan hubungan...antara kiteorg la...sbb dh lame kenal....lebih kepada sempoi je sbnrnye,,....

pernah gak kene tegur dgn membe dari pantai timur...kasar nye bahasa...sopanla sket bile cakap dgn membe tu...abes tu nak wat mcm mane..dh tu mmg cara kiteorg bebual sesame kiteorg..xkanla tetibe nak tukar saya awak lak..."awak jom makan...dh pukul 1 ni..saye laparla" dh mcm pelik lak...kalau cakap kat kenalan br bolehla kot...ni dh berbelas tahun...mcm aku ngan cik lizz tu...dekat 15 tahun kiteorg kawan....xkan la nak gune saya awak lak...alahai...sopannye....mest nak termuntah si lizz tu dgr aku ckp mcm tu...

setiap org lain pandangan kan...mungkin ada sesetgh lelaki fikir...mcm ni nak wat kawan...kasar nak mati..xnak aku kawan mcm ni...ntah2 nnt depan mak aku pun terkeluar ayat mcm ni...

ok2...bukan dgn semua org kiteog akan kasar...adab ade gak..org melayu kan penuh dgn adab dan kesopanan...penat blaja mase sekolah dulu...kalau depan org lain...kawal la gak...bile depan org tua..xdela mcm tu...bile depan bakal mak mentua dan bapak mentua aku??? lagila..nak mati kalau aku cakap mcm tu..ade terus kene tolak mentah2 nnt...depan tunang aku..hehe..die tau sbb kiteorg penah satu kelas..jadi die tau aku mcm mane...hanye depan member2 kamcing je mcm tu....depan org lain...aku baikkk...(0^0)

kadang2 kiteorg ni...atau org yg mcm ni..hanye kasar pada mulut je,,tp hati baikk wo....jadi janganla tgk org dan menilai secara luaran je...tak kirela sape2..cube jela berkawan dulu...ntah2 yg buruk luaran, tu la paling baik korg penah kenal...luar mmg buruk...tp hati baik...sape tau..belum cube belum tau...hehe..

berkawan biar seribu..
musuh biar satu...
berkawan jangan memilih bulu...
nnt bulu tukar menjadi peluru...

peribahasa ke pantun ni...haha...hentam sajela labu....

apepun...kawalan percakapan itu tetap ade...tidak pada semua org...batasan tetap batasan...sebab tak semua org boleh terime care kite,...lain negeri..lain caranye....ni hanye info je.....mungkin lepas ni dpt membe2 yg gune bahasa kasar ke...xla korg terkejut sgt....

Tuesday, June 23, 2009

pahit


sangat pahit ubat2 ni ...hilang selera makan aku dol...

sbb??

aku kene makan ubat arini

sbb??

aku demam lg arini

sbb??

aku xnak jumpe doktor sblm2 ni

sbb??

xdapat jumpe doktor lelaki yg ensem...

sbb?/


ahhh...xde sebab2 lg...gi makan ubat...pastu tdo..jumaat ko nak berjalan2 kan..nnt xsehat..xde nye mak,abah ngan encek tunang tersayang nak bg jalan...

***********************************************************

dh bace entri2 org lain...???belum...=( kene tngguh daaa~~~...

award dari NaNa, RoOzu, ayin, dakjaat, pakcikdot


maaf ye..br skang dapat ku amik...

dari NaNa...

dari RoozuRoozu ku xdapek nak amik award dr kamu..sbb dah hilang page nye...


dari ayin dan dakjaat




yg ni dari pakcikdot..



mekaceh semua..kerana sudi memberi aku award lg...

hutang tag NaNa, ayin dan dakjaat


disebabkan hutang tag dan award terlalu byk...maklumla org glamer...maka arini aku bermurah hati untuk langsaikan hutang2 aku....walaupun aku dh pernah buat..

hutang tag pertama...dr mel..maaf aku xdpt wat...sbb page die dh hilang...huhu...

hutang tag ke-2 dr NaNa...

RULES:
1. Put your iTunes, Windows Media Player, etc. on shuffle.
2. For each question, press the next button to get your answer.
3. YOU MUST WRITE THAT SONG NAME DOWN NO MATTER HOW SILLY IT SOUNDS.
4. Tag as many friends.
5. Everyone tagged has to do the same thing.
6. Have Fun!

1. IF SOMEONE SAYS 'ARE YOU OKAY' YOU SAY?
Selalu Mengalah - Seventeen
*X OKAY??aku mesti menang..wakakak*

2. HOW WOULD YOU DESCRIBE YOURSELF?
Pemain Cinta - Ada Band
*OH-TIDAK..aku adalah seorg yg setia pd cinta*

3. WHAT DO YOU LIKE IN A GUY/GIRL?
Entah - Afghan
*kerana setia pdaku..*

4. HOW DO YOU FEEL TODAY?
Kau Aku - Aizat
*melayang...*

5. WHAT IS YOUR LIFE PURPOSE?
Pergi - Aizat
*haha..ntahla*

6. WHAT'S YOUR MOTTO?
Jangan Kau Lepas- ALEXA
*Sentiasa pegang pada kata-kata*

7. WHAT DO YOUR FRIENDS THINK OF YOU?
Revolusi - Bunk Face
*mimpi jadi realiti?*

8. WHAT DO YOUR PARENTS THINK OF YOU?
Bercinta - Faizal Tahir
*tgh bercintun dgn tunang die*

9. WHAT DO YOU THINK ABOUT VERY OFTEN?
Kotak Hati- Hujan
*bayangan*

10. WHAT YOU ALWAYS DO DURING TAKE 5?
Terlanjur Cinta - Rossa
*tepon tunang*

11. WHAT DO YOU THINK OF YOUR BEST FRIEND?
Yang Terlewatkan - DSheila On 7
*rindu- sbb kenangan dah makin jadi kenangan*

12. WHAT IS YOUR LIFE STORY?
Hingga Hujung Pernafasan Langitku - Sofaz
*buat smpi mampu*

13. WHAT DO YOU WANT TO BE WHEN YOU GROW UP?
love story - taylor swift
*adekah bermaksud aku hanya nak bercinta je...haha...no la semoga ku kekal bahagia dgn tunangku?*

14. WHAT DO YOU THINK WHEN YOU SEE THE PERSON YOU LIKE?
Rindu Terhenti (LIVE) - Tomok
*jantung mcm nak tercabut*

15. WHAT WILL YOU DANCE TO AT YOUR WEDDING?
Dan Sebenarny - Yuna
*menari di bulan!*

16. WHAT WILL THEY PLAY AT YOUR FUNERAL?
demi cintaku padamu - search
*bacalah yassin ke alquran ...huhu~*

17. WHAT IS YOUR HOBBY/INTEREST??
Lonely - AKON
*duk dlm bilik*

18. WHAT IS YOUR BIGGEST FEAR?
smacked that - M2M
*kene tumbuk...sbb aku slalu tmbuk org..wakaka*

19. WHAT IS YOUR BIGGEST SECRET?
suci dalam debu - iklim
*dh terlalu halus...xde sape tau *

20. WHAT DO YOU WANT RIGHT NOW?
Fantasia Bulan Madu - saleem
*nak kawin sekarang...boleh??*

21. WHAT DO YOU THINK OF YOUR FRIENDS?
Terlanjur cinta - rossa
*kawan smpi bile2*

22. WHAT WILL YOU POST THIS AS?
di pintu mahligai - iklim
*sentiasa menanti*

hutang tag ketiga-ayin dan dakjaat...

aku dh wat sebelum ni..masuk ni kali ke 4 dan ke 5...untuk tak nak hampakan..aku wat gak..
ni bermakna...blog aku mmg amazing..wakaka...



Copy award dan letakkan kat blog anda dan 5 fakta da vooooooooom tentang pemberi award ini,

fakta tentang ayin:

1. org sabah,.,,mule2 kenal serius aku xtau pun die sabah...ntah mcm mane ntah leh tak tau
2.suka makan durian
3.suka letak gmbr boyfen die dlm blog
4.dia suke lukis org lidi
5.ni url blog die..http://yincrynyd.blogspot.com/...


fakta tentang dakjaat:

1. template die itam..same mcm aku...sama tp xserupe...
2. die kate "aku ni pun blogger kementerian penerangan gak"...die kate eh..bukan aku..haha...
3. awek die name siti nurhaliza..eh silap.siti je...
4. muke die ngan awek die samela..cayala korg...jodoh kuat ni...
5. ni url blog die...http://dakjaat.blogspot.com/


Tulis 10 fakta/hobi tentang diri sebelum memilih penerima award seterusnya..

1.aku suke makan sbb tu aku muncit 2.aku suke jalan sbb tu aku slalu penat.. 3.aku rabun jauh...sbb tu mate aku de 4 4.aku tetap comel walaupun pendek 5.aku single tapi not available.. 6,7,8,9,10....aku cute cute dan cute

yg ni aku xnak bg org..sbb aku pernah bg org.dan aku tau..penat wat tag yg same.....


Sunday, June 21, 2009

blog busuk tp tertelan juga


panas dgn entri aku di atas.....maap jika ada yg tersentak dgn entri aku kali ini...tp ini pandangan seseorg ttg blog...


aku terdengar perbualan seseorg dgn seseorg..perbualan yang menyentuh aku gak...

antara perbualannya...

"ha,,,,nak cari info...cr dkt blog...biase blog mmg byk info...tp jangan pulak lepas ni awak tergolong dlm budak2 blogger lak...awak kan kerje dgn kerajaan..buat ape nak berblog2 ni...xde faedah...membazir mase..."

uikkk....

tersentap di hatiku ketika mendengarnye...sbb aku juga seorang blogger......


ok..persoalannye..salah ke seseorg itu menjadi blogger...sedangkan dalam perguruan pun..siap di ajar mcm mane nak wat blog..sbb matlamat dieorg untuk berkongsi maklumat dengan guru-guru lain dan murid-murid...jadi tidak salah untuk jadi seorang blogger...berkongsi maklumat, bertukar maklumat, berkongsi pandangan dan bertukar pandangan

jadi adakah berblog ini membazir masa...dan xde faedah....??

mm...kenape...masih tidak percaye...??sbb br saje td kamu bg tau...nak cari maklumat cr dekat blog...waahaha...

dan busuk terpakse ditelan juga buat kali kedua..kerana kamu juga aktif dgn facebook..walhal br saje td kamu telah mengkritik kewujudan blog...dan inilah hakikat pahit yg terpakse kamu terime...sbb kamu juga bekerja dengan kerajaan dan menjadikan facebook sebagai antara aktiviti harian kamu...adakah ia membazir masa kamu jugak...???

jika kamu berfikiran terbuka...sila buka minda...dan terima manfaatnya kerana kamu juga pernah menggunakannya dahulu untuk kepentingan kamu sendiri...

berkate tanpa berfikir akhirnye busuk pun ditelan juga....

***************************************************************

apakah pandangan korg tentang blog...kalau byk baik...mahu ku buktikan kepadanya...biar pandangan busuk itu bertukar menjadi wangi...dan biar die telan hidup2 busuk tu.....


putih telur sebagai bancuhan simen


dulu-dulu..arwah atuk aku bekerja sebagai tukang pembersih , dikawasan istana, jadi byk gakla sejarah2 serta cite2 lame yg aku tau....kisah seram kisah sedih,,,nmpak hantu..semua ada..tp tak boleh cerite semua la...nnt lain lak jadinye...


mungkin ada di antara kamu dan kamu pernah mendengarnya,,dan mungkin ada yang belum pernah dengar...


dahulu..dalam tahun 1885..kalau salah maafkan aku..sila perbetulkan...(sbb ingatan aku cepat sangat lupe..) masjid sultan abu bakar telah dibina...antara yang menarik semasa pembinaan nya ialah..menggunakan putih telur sebagai bancuhan simen,,,tp tidak semua bangunan hanya bangunan yang betul2 mengadap laut sahaja...kerana itu sahaja bangunan asal..

pada waktu itu,,, semua telur di seluruh dunia telah dihantar ke sini, untuk pembinaan masjid sultan abu bakar...

unikkan pembinaannya...tapi kerana uniknya itu jugak, pembinaan masjid ini mengambil masa beberapa bulan untuk siap..agak lame jugak...

selain bangunan Masjid Sultan Abu Bakar, Istana Bukit Serene dan Bangunan Sultan Ibrahim atau dikenali sbgai bagunan pentadbiran negeri johor jugak merupakan antara sejarah bangunan lama yang masih wujud lagi di sekitar johor bahru.


Tapi Bangunan Pentadbiran Negeri Johor, kini hanya dijadikan sebagai bangunan bersejarah sahaja, kerana pusat pusat pentadbiran johor kini telah ditukar ke zon B iaitu Nusajaya iaitu kawasan lingkungan WILAYAH PEMBANGUNAN ISKANDAR



Friday, June 19, 2009

kuantiti semakin mendadak




ape kene mengena gambar di atas dengan tajuk aku tu...ada sape2 mau teka....1...2...3...
dh lmbt sangat..aku bg jawapan terus...

aritu membe aku ternampak...ade la kereta waja ni..parking kat area fakulti..pastu yg duduk dlm kereta tu...10 orang pelajar asing...gler ke ape..tau jela kan...badan2 dieorg mcm mane..mestilah besar nak di bandingkan ngan kite ni..tp boleh lak muat 10 org dlm tu...mcm mane dieorg sumbatkan badan tu aku tak taula kan...tak la aku kaji mcm mane dieog sumbat badan...

ok kite bayangkan...kalau depan muat 2 org..blkg kurg2 4 org boleh kot...tu br 6 org...yg lg 4 org duk kat mane.....

skang ni mmg byk sgt warga asing..pelajar asing..semakin ari semakin banyak aku tgk kat negara ini...

kalau dulu....tahun terakhir aku belajar...dlm thn 2006..nak nampak kelibat pelajar asing pun rasenye amat sedikit....yg ada pun pelajar indonesia..itu pun bilangan mereka mmg boleh dibilang dengan jari...

dlm jangka masa setahun selepas aku habis belajr..aku berada dalam sektor pekerjaan lak, tak dapatla nak selidik, adakah mereka telah membanjiri negara ini atau tidak...tp setahun kemudiannya, aku smbung semula pengajian aku..

apa yg aku lihat seperti aku berada di luar negara...bukan melanjutkan pengajian di Malaysia..sbbnye,,,,rata-rata mereka adalah pelajar asing...tp dlm hati...waaa....dapat gak aku merasa mcm kat luar negara...

skang ni dlm kelas aku ada 40 org pelajar...hanya 5 sahaja pelajar melayu, yg lain warga asing...ok..mungkin sbb budak master kan......tp mslhnye...semakin hari semakin bertambah..adakah keadaan di ipta sama dgn ipts...maksud aku dari segi pelajar asing....kuantiti mereka hanye segelintir je atau dah di banjiri oleh mereka...

mm,..kenape ye..kenape perlu di ambil dalam kuantiti banyak...bukan sedikit masalah yg mereka bakal lakukan tp semakin hari seperti semakin menjadi2 masalah yg di timbulkan,,,

antara masalah yg berat gak..pelajar asing ni mengganggu pelajar malaysia..kira gangguan sexual la kan...minta no h/p student la...pastu mendesak tiap-tiap hari...dh tu nak ajak keluar lak..layan die...alasan yg di beri.... family jauh...tengkorak arr...sesedap rase je nak suh org lain layan die...ko ingat ape...student ni GRO ke...

tu satu..ni de lg satu masalah....kalau parking kereta...xmuat pun..dimuat2kan gak nak masuk..pastu xleh keluar...xleh buka pintu..buka gak..last2 terkena pintu sebelah..dah calar kereta org lain..pastu buat bodoh...terus blah...org panggil buat2 xdengar...suruh ganti balik...buat muke mcm taik...nak cari gaduh.....bahaya betul la dieorg ni...


Wednesday, June 17, 2009

beri laluan

alamak de bunyi siren la kat blkg...aishh...dh hon2 lak...

beri laluan..beri laluan ...masing2 sibuk nak ke tepi..bg laluan pada yg lebih memerlukan,,

terpandang kat blkg van...aikkkk.....apsal berderet kereta kat blkg tu...kecemasan gak ke..td elok2 je drive...nape lak..???tetibe di serang semput ke...xtahan tnggu lame2 dlm kereta eh...jadi kene ikut bontot van ambulans la ni ye...

a ah byk cantik muke ko...ade van ambulans je tetibe ko laju la pulak ikut bontot die....

situasi ke -2

jam??..pjgnye,,,lame lg ke ni...dh pukul brape ek??..huh...kul 6.30..bile aku nak smpi umah ni..tetibe siren berbunyi...dlm hati terpikir...polis ke....eh bukanla...van ambulans rupenye..

semua dh ke tepi..aku kene ke tepi gak ni...bile sorg dh ke tepi... automatik kereta kat depan pun akan ke tepi gak..

bila dah gerak ke depan sket...nmpk kon sebelah kiri jalan...mmm...patutla..btlkan jalan rupenye...

beberapa minit kemudian...ternmpk sebuah van yg agak familiar gak...eh bukan ke tu ambulans td...apsal slow pulak...td bukan main bunyi siren..suh ke tepi...

bile tgk kat driver..siap ketawa2 dgn membe sebelah....agaknye seronok selepas kenakan org lain..

mmg dh kene sumpah seranah la mase tu..bukan aku sorg je..org lain pun mest sakit hatinye....kuang aja..celaka..babi...semuanyela...mesti terkeluar gak...bile tgk gelagat 2-2- pemandu van ambulans td...

situasi ke-3..

aishhh....musim cuti ni...mest rmi org balik kg kan..xpun mest makan angin...jalan2 dgn keluarga.....

highway..??kompem la sesak kan..yela besok dh mule keje....nak potong xleh...2-2 jalan jam ni....

tetibe terdengar bunyi sayup di belakang..bunyi ape tu..ngintai kat cermin depan..van ambulansla...ooo..xpe2 die ikut tepi..tepi kan laluan kecemasan....e'eh...ramai lak yg ikut same...

dlm hati mmg marah ni...smbil membebel...betul2 xde sivik la dieorg ni..

beberapa minit kemudian...apsal semua berhenti tu..

haha..padan muke..rupenye pakcik misai lentik ada kat depan..tgh menahan semua yg ikut lorong kecemasan..

aku,,,,sempat lg aku babai kat salah seorg pemandu tu....mesti die angin glerkan..tp nasib baik kejadian tu malam...dan sebab tu jugak la aku berani lambai....gelakkan..kalau siang..mati aku..kot2 la ahlong ke...si kaki mabuk si kaki pukul ke...xpasal2 die kejar balik..nangis aku woo..dhla satu fmly mase tu...

ni la sikap manusia yg susah nak di bendung atau di sekat.,..suke menggunakan kesempatan org lain untuk kepentingan sendiri...matlamat utama dieorg..janji aku lepas...perasaan org lain??......tidak difikirkan...

kenape sering terjadi perkara sebegini...adakah mereka betul2 dalam kecemasan atau mempermainkan atau mempergunakan....



Tuesday, June 16, 2009

TUTORIAL PHOTOSHOP: LOMO/Cross-processed Photo Effect

nak try edit gambo korg gune photoshop? pada sape2 yg br nak kenal photoshopla...ni basic nye je....aku pun xmahir sangat...

tp dh install ke..kalo lum sile gi ke page ni...LUTH TEXTILE...

"LOMO/Cross-processed Photo Effect"
kat bawah ni tutorial mcm mane nak ubah gambar korg untuk lebih menarik...


yg ni gambar asal..


BAGAIMANA??

ikut cara-cara di bawah ni..

Buka dulu photoshop...pastu open gambar yg korg nak edit....(File -> Open -> Pilih gambar )
pastu korg ikut je turutan no di bawah ni

1) Pergi dekat FILTER
2)mouseover pada DISTORT
3) Klik pada LENS CORRECTION


4) Klik dekat kotak VIGNETTE - AMOUNT , ubahkan kepada -50...dan klik OK
5) klik pada IMAGES
6) mouseover pada ADJUSTMENTS..
7) klik pada CURVES
8) dekat bahagian CURVES ni korg pandai-pandai la adjust sendiri dekat garisan tu...klik dekat garisan tu pastu tarik la ke titik mane yg nak di nak...mcm aku..aku wat 3 titik..

titik pertama ..nilai die ..157...
nilai ke-2...aku xingat...hehe...
titik ketiga nilai die..166...

dh setkan kedudukan,,dah puas hati dgn gmbr...klik pada OK

9) klik pada NEW ADJUSTMENT LAYER
10) Klik pada LEVELS
11) mouseover pada CHANNEL...pilih RED...
a) setkan 55
b) setkan 1.0
c) setkan 245
*nilai pada ketiga-tiga kotak ini juga boleh diubah...*

dah puash hati dekat gambar..klik OK
12) klik pada simbol arrow...
13) klik pada MERGE VISIBLE...untuk gabungkan semua layer...

14) Klik pada IMAGE..
15) mouseover pada MODE
16) klik pada LAB COLOR
17) klik pada CHANNEL
18) pilih LIGHTNESS

19) mouseover pada FILTER..
20) mouseover pada SHARPEN
21) klik pada UNSHARP MASK
22) ok ni yg kedua terakhir...pada kotak AMOUNT...tukar kepada 50...*nilai ni juga boleh diubah terpulang pada kesesuaian gambar*
dah puas hati...klik OK...

23 ) mouseover pada IMAGE...mouseover MODE..klik pada RGB COLOR...untuk kembali pada asal...


hasilnya adalah ini.....cubala...bosan2....xde keje...tgh malas ke...edit gambar korg sndri...

aku sbb tgh bosanla ni...mcm biase... keje mmg ade...tp penat tgk benda yg same...jadi aku wat keje lain dulu..untuk kembalikan mood keje yg mcm angin ni...


award dan tag PARAXIXTH


lame x aku peram,...disebabkan ko bg award..jadi aku wat dulu tag ko...yg xde award..aku masih peram lg ..hehe...bukan pilih kasih..cume ade tag yg aku dh penah wat dulu...

1. Siapakah Nama Anda dan sila nyatakan link blog anda sekali!
name aku..mm...NURUL ADILAH
2. Anda Kawan Saya ?
kawan blogger...br je kenal...
3. Bagaimana Cara Kita Bertemu ?
dr mane ek...dr shoutbox cik nana kot..pastu aku terus klik name die...
4. Anggapan Anda Apabila Pertama Kali Bertemu Dengan Saya ?
betemu...bertemu la sgt....stakat ni lom lg ye...tp ka senhlau melalui blog...mungkin die ni sorg yg sengal dan gila-gila
5. Anda Masih Beranggapan Sedemikian ?
setakat ni ye lg...
6. Apakah Yang Mengingatkan Anda Kepada Saya.
tandas...berak...gay...maybe kot....
7. Anda Tahu Semuanya Tentang Saya ?
tak tau pun....yg aku tau ko suke berak..haha...
8. Terangkan Diri Saya Dalam Satu Perkataan.
sengal
9. Perkara Yang Anda Tak Suka Pada Diri Saya.
tak suka..?stakat ni lom wujud lg perkataan x suke....sbb xkenal sgt...xkenal maka x cinta...wakakakkaka
10. Kali Terakhir Anda Berjumpa Dengan Saya.
kali terakhir?..kali pertma pun xpenah lg...tetibe jadi kali terakhir..ko nak jumpe aku ke..wakaka..
11. Kelemahan Saya ?
buang DUNHILL 14...boleh...?
12. Jika Anda Mampu Beri Apa Saja Kepada Saya, Apakah Ia?
DUNHILL 14 yg dh dipijak2...ko nak merokok lg ke...
13. Perkara Yang Mengembirakan Saya ?
dapat DUNHILL 14...YE KOT...
14. Perkara Yang Menyedihkan Saya ?
xdapt menghisap DUNHILL 14...KOT...
15. Saya Sudah Berpunya ?
aku bace kat blog org yg dah wat tag ni...die kate dah...dah de la kot...
16. Mungkinkah Saya Akan Berkahwin Pada Suatu Hari Nanti ?
mestilaa...xkan ko nak jadi gay org tua tu kot...
17. Kata2 Yang Ingin Anda Beritahu Kepada Saya Tetapi Tidak Kesampaian.
kata2?...xde kot...
18. Anda Rasa Saya Pendengar Yang Setia ?
ntah...ye kot...
19. Jika Saya Tiada Lagi Di Dunia Ini, Apakah Perasaan Anda ?
sedih sbb hilang sorg blogger yg br dikenali..
20. Kata2 Terakhir Anda...
jangan tinggalkan dunia blog ko ye...xde org nak merepek pasal gay pasni...wakaka...




mimpi mainan tido

nak tau aku mimpi ape mlm td...akim ngan si aisyah (aishkim) satu kelas ngan adik aku mase sekolah menengah...dh la tu...adik aku sepatutnye lg tue dr dieorg...tua 4 tahun...tp tetibe leh jadi sebaye...x ke mimpi bongok mcm tu...

mimpila aku jadi jutawan menawan ke...mulia la sket....xpun mimpi aku dh kawen ke...seronok sket....wakaka...
kalau tdoq mcm ni agak-agak mimpi ape nnt...alahai kesiannye budak tu..ngantuk sgt smpi nak berak pun leh tertdo..paraxith...ni junior ko eh...suke berak...dan suke tandas

ok ni entri paling pendek dr aku,,,1st time wat entri ciput nak mati...nnt aku hupdate lg ek,.,,

Sunday, June 14, 2009

anak lawan bapa


oppsss...bukan melawan ye..hanye lawan gusti lengan je...antara adik aku dgn ayah aku...



pemenangnye ..tentula ayah aku...walaupun ayah aku dh beruban...tp masih kuat lg tau...
amalan die...berjogging setiap ari...maka...kesihatan ayah aku pun terjagela...

tp...aku??rajin serajinnye untuk jogging...haha......

aku pun saje lawan gusti dgn adik aku...jawapannye...
..tentula aku yg kalah...xsmpi satu saat...kelepek...tgn aku dh ade atas meja...wakakaka....jangankan seminit...sesaat pun xsmpai...

ni la buktinya perempuan lemah...ok bukan lemah ape eh...cume kekuatan perempuan tidakla sekuat atau setanding dengan lelaki...

kenape ye..??sbb perempuan kan dicipta dari tulang rusuk lelaki...tp ingat walaupun perempuan tidak sekuat berbanding lelaki..lelaki tidak boleh menindas perempuan sesuke hati...jangan sesekali naaa~~

Dicipta engkau dari rusuk lelaki,

bukan dari kaki untuk dialasi,

bukan dari kepala untuk dijunjung,

tapi dekat di bahu untuk dilindung,

dekat pula di hati untuk dikasihi,

engkaulah wanita hiasan duniawi…

***********************************************************

malam smlm...aku sekeluarga pergi makan luar...

dekat mane....my friends...name restoran tu....

makanan dia...?ok boleh tahan la....

harga....??mmm...agak mahal sket..rasenyela...

makanan yg di tempah? ikut keadaan...kalau korg tmph sejenis makanan je..cepat sket dpt...tp kalau tmph berlainan jenis makanan..mmg lmbt la jwbnye...yela..kalau 1 keluarga de 10 org...10-10 order yg berlainan...nasi grg...mee grg...mee supla...kalau dh mcm tu..tentula lambat...jadi kalau nak elakkan lmbt korg order la 1 jenis makanan...tp untuk 10 org makan...pastu baru tmbh ikan 3 rasa ke...kailan masin ke...

suasana..?meriah...byk lampu....hehe...

ruang restoran...?besar..sebab die bukan kedai..nak wat gathering ngan membe pun boleh...jamuan hari jadi pun boleh...

tahap kebersihan...memuaskan...dari luarla...kalau kat dapur ..tu aku xtaula....

kan betul aku kate... besar...2-2 bumbung tu die punye....

aku sbnrnye nak snap perkataan my friend...tp disebabkan camera lame..gini la jadinye...hehe...


yg ni aku cakap meriah...sbb byk lampu..hehe...

ha...ni air specel die...my friend aiskrim..mmg ais krim pun..dlm die letak buah2...pastu ade jeli...
tapi gelas die super besar...lebih kenyang minum air dr makan....


ni nasi goreng my friend..yg ni aku xsyorkan makan..
nape...??pertame..xsedap...kedua...tawar..ketiga..nasi grg biase je..keempat...xpedas

yg ni...mee ratna ...

ni,..nasi goreng lada hitam...1st time jumpe nasi ni...bagi yg kurang gemar pedas...JANGAN order....rase die lak lain dr yg lain..tp SEDAP...


My Blog List

 
Mama Dilot © 2011 | Designed by Ibu Hamil, in collaboration with Uncharted 3 News, MW3 Clans and Black Ops