Monday, August 31, 2009

Lelaki mahu apa sebenarnya?

Tajuk entri seperti aku mahu cari gaduh...tidak ..bukan untuk mencari gaduh...hanya sekilas pandangan dengan apa yg telah berlaku baru-baru ini...

Beberapa hari lepas aku berjumpa dengan kawan aku....bukan khabar gembira tp berita sedih yang aku terima dari dia.......sebabnya teman lelaki dia ingin putuskan hubungan...dan tak jadi untuk mengikat tali pertunangan....padahal sebelum ni, pihak lelaki yang beriya-iya untuk mengikat tali pertunangan....
antara persoalan yang timbul...

lelaki sewenangnya meninggalkan perempuan hanya kerana perempuan lain yang baru dikenali dalam 2 bulan..

bila di tanya kenapa...tiada jawapan yang khusus kenapa dia sanggup berbuat demikian...2-2 baik...2-2 menyenangkan....2-2 buat dia gembira....cuma perbezaan...sorang dia dah kenal lama....lebih setahun..dan sorang lg...hampir 2 bulan....jadi dia amik keputusan untuk dengan yang baru....

bila di tanya lagi...

jawapan yang lebih tepat...cinta jarak jauh..cinta jarak jauh menyebabkan hati cepat berasa sunyi dan ingin pengganti secepat mungkin...sebab itu wujud pengganti kedua di saat hidup berjauhan...

apakah yang mereka mahu...apakah yang mereka impikan dari wanita

adakah????

1) paras wajah menawan yang sentiasa menjadi perhatian

2) struktur tubuh yang menggiurkan...

3) teman di kala keseorangan

4) budi bahasa meruntun jiwa

atau

5) pasangan yang bijak pandai penyelamat ketika pokai

Kahwinilah perempuan kerana 4 perkara; Rupa (cantik) , harta, agama, keturunan… Jika kahwin kerana rupa, rupa sahajalah yang dapat. Kalau kerana harta, harta sahaja yang kita dapat… Yang terbaik- pilihlah yang beragama, kerana senang untuk dididik untuk menjadi isteri yang solehah

Saturday, August 29, 2009

majikan ajak bercuti ke luar negara

alangkah indah dan semangatnye untuk bekerja jika...giler best dapat majikan mcm ni

1) setiap tahun majikan akan bawa pekerja-pekerja untuk bercuti ke luar negara..aku nak ikut gak..

2) pergi menunaikan umrah bersama-sama pekerja sebagai tanda terima kasih .lagila aku nak ikut

3) beri bonus tambahan setelah penat membanting tulang bersama dalam siapkan kerja..ni pun aku nak gak...

dan

4) paling tidak berterima kasih dan sentiasa adil dengan semua pekerja-pekerjanya...bukan hanya memilih seseorang sahaja sebagai anak emas...yang di nmpak hanya sorang je yang berjasa..yang lain sekadar perabis beras je...yg ni penting gak ni...kalau tak leh emo gak aku dwatnye..

yang pasti amat payah untuk dapat majikan seperti no 1 atau 2...cubela buat amal jariah sikit wahai majikan2 di luar sana...

menghargai setiap usaha dan penat lelah setiap pekerja sebenarnya bukan sebagai usaha yang sia-sia...malah boleh naikkan semangat dan usaha orang bawahan...bila masing-masing dah semangat...barula dapat buat kerja dengan lebih teliti..orang kata...tip top la....sentiasa bagus....tak de masalah...bagi pagi ni...petang dah leh siap...semangat la katekan...betul betul betul

itu kalau semangat..cuba kalau sebaliknya,,,,tak pernah nak hargai pekerja...malah asyik nak salahkan je..pastu pilih bulu...yang cantik je dapat pujian..dapat makan free...yang ensemnya dapat duit bonus...mana adil mcm tu...mmg nak kene ni majikan mcm ni...

habis pekerja lain xde perasaan ke....boleh tgk je mcm tu...kompem la tak bolehkan..hati mmg dah berbulu2...ngumpat je la jadinya...tak pun sesi kutuk...pastu kompem pekerja dah malas nak bekerja bersungguh-sungguh....rasa mcm tak guna kalau bekerja keras pun....buat kerja pun sekadar habiskan tugasan je...sekadar lepaskan batuk ditangga je...

jadi...prestasi syarikat merudum la,,,,nak ke macam tu...mesti tak nakkan..aku pun tak nak kerja mcm tu..kerja biar ikhlas....itu kan sumber rezeki kite..kerja biarla bersungguh2..biar dapat keluarkan hasil memuaskan,,,jadi untuk wujudkan suasana kerja yang menarik..harus ada ikatan yang baik antara majikan dan pekerja-pekerjanya...baru masing-masing bersatu padu dalam menyiapkan setiap tugasan yang telah diberi...

jadi... wahai majikan2 di luar sana...silala rajin2 jadi yang mcm no 1 atau 2...pasti pekerja2 berebut nak buat yang terbaik...hehe..senang je aku ckp...

ikhlas ke keje mcm ni....ke sebab nak makan angin je...??

bila wujud perasaan baik terhadap majikan....memang secara tak langsung kita akan bekerja dengan bersungguh2... niat untuk ponteng kerja...curi tulang....dan buat sambil lewa....akan terhapus dari jiwa kita....bila hati tidak marah...perasaan ikhlas akan wujud secara automatik tanpa perlu dipaksa...

aku teringin nak dapat majikan macam no 1 tu...ada ke??korg tak teringin ke...seronok weyh dapat bos yang mcm tu...

ada..siapa cakap tak de...tp masalahnya...majikan tu buka bengkel membaiki kenderaan...boleh ke aku bekerja di situ...ilmu tentang kereta pun hanya cebisan je yg aku tau...lagi nak betulkan kereta orang,,,merosakkan prestasi kedai tu adela,,,yg ni bengkel baiki kereta .....kira company kecil je...

yg no 2 tu, tak silap kilang kicap cap kipas udang kat jb...yg ni company besar...pasaran antarabangsa.....

kiranya..memang ada la majikan yg buat kebaikan dan kebajikan pekerja seperti no 1 dan 2...


p/s: dulu aku pernah wat target....kalau hit aku cecah 12000 aku nak tukar ke domain www dilahdilot.com..tp ..hehe...dah cecah 12000 pun aku tak tukar lg....bile la agaknye aku dapat tukar...

Monday, August 24, 2009

4 perkara dilarang

susah jugak jadi orang yang tak reti berdiam....tak kira la duduk diam atau mulut tak reti nak diam...bercakap je...

1) waktu azan berbual tak berhenti...
2) dalam masjid sambil gelak
3) imam tgh baca doa pun boleh berbual kuat-kuat

dan..

4) mencuri beg tangan perempuan ketika jemaah sedang sujud

ni baru awal ramadhan..belum masuk pertengahan...tapi kes kecurian dkt masjid makin menjadi-jadi..nak kata setan hasut..setan dah kena ikat...habis tu siapa yang hasut...tak ada siapa-siapa yang hasut...nafsu sendiri...

jadi

jangan bawa beg tangan
jangan bawa duit banyak2

banyakkan berzikir....

bawa barang-barang yang penting je la....

kunci kereta..kalau tak bawa...mcm mana nak masuk kereta nnt...kalau tinggal dekat kereta...kompem dengan kereta boleh ilang,...

duit..sedekahla duit tu kat masjid...
(ikut kemampuan).

nak letak dekat mana...

letak betul-betul dalam kawasan yang kita boleh perhati...

perhatian untuk jemaah wanita

terutama mereka yang duduk di barisan hadapan. berdekatan dengan tirai yang memisahkan antara perempuan dan lelaki. sebab kes kecurian dekat masjid kawasan rumah aku, banyak yang mcm tu..bila jemaah sedang sujud, pencuri akan tarik dari sebalik tabir tu...

p/s: semoga dijauhkan dari kita berkelakuan mcm tu....


Sunday, August 23, 2009

30 masakan [roti jala]

arini pasar ramadhan mesti penuh seperti semalam...mungkin untuk semalam arini besok dan hari-hari seterusnya sehingga penamat bulan ramadhan

bagi keluarga aku, beli juadah di pasar ramadhan mungkin sebulan sekali je..yg lain nya...masak sendiri di rumah..

makan makanan air tangan ibu sendiri....mungkin itu yang lebih baik...sedap..dan bersih...

menu bulan puasa

semalam aku sekeluarga berbuka puasa dengan mee sup..dan arini lak roti jala jadi menu untuk berbuka puasa nanti.....yang pasti , tukang menjala adalah aku...

kalau bukan bulan puasa, dah lama aku makan roti jala tu....bak kata orang...sambil menyelam sambil minum air...tp untuk aku...sambil menjala sambil makan roti jala...lagila waktu tgh panas..bau dia pun dah menusuk ke perut aku...

30 masakan untuk sebulan


mungkin bagi org lain...30 masakan untuk sebulan amat pelik..sebab jarang dibuat...tp bg keluarga aku mmg dah menjadi kebiasaan sejak dari dulu lagi...setiap kali bulan ramadhan..adik-adik aku akan senaraikan menu untuk bulan ramadhan..setiap hari menu yang berlainan...sebab keluarga aku kurang berselera berbuka dengan nasi putih ......tp lebih selera untuk berbuka dengan masakan seperti mee sup, mee hailam, soto, lontong..dan lain-lain..yang penting jangan nasi putih..

tak membazir ke??

tak dela membazir....masak cukup-cukup untuk 1 keluarga je dan bagi jiran-jiran sebelah...kalau tak habis ,makan masa sahur nanti.....

bila masak sendiri...peratusan untuk basi tidak tinggi.....jadi makanan masa waktu berbuka boleh disambung masa sahur...

Mari Kenal Dilot

Salam Perkenalan semua!!!...

Dilot atau sebenar Nurul Adilah Abu Bakar..tapi dalam dunia blogger dilah lebih dikenali dengan nama dilot. Sedang melanjutkan pelajaran dan juga bekerja separuh masa di Universiti Teknologi Malaysia.

Dilot mula memasuki dunia blogger ni pada tahun lepas...dalam bulan September...Itupun sekadar suka-suka untuk letak serba sedikit mengenai keluarga dan hal diri sendiri..tapi lama kelamaan, info dalam blog dilot semakin bertambah...termasuk cuti-cuti malaysia, tutorial, tmpt makan, photoshop dan lain-lain..

sebelum ni ada yg kompius dengan dilot...dan soalan tu pernah diajukan beberapa kali..jadi dilot letak di sini eh...

dilot ni lelaki ke perempuan sbnrnya...?
perempuan....semestinya perempuan...ok...

nama dilot ni berasal dari mana...?
dari sekolah menengah..sigs..rasanya la...sebab mase tu rmi nama dilah..jadi dieorg pening ....rmi sangat nama dilah..jadi kawan2 create satu nama baru...iaitu dilot...sbb dilot je kot yg sesuai untuk gelaran tu..hehe...lepas tu melekatla nama dilot...sampai sekarang...

ok..tu je la soalan yg biasa diajukan...soalan lain tak ingat sgt..kene belek semula blog dilot...cr balik..kalau ada masa..dilot akan cari balik soalan2 yg pernah diajukan ke dilot...


Nama : dilot atau dilah
Umur : 25 tahun
Pekerjaan : pelajar dan pekerja di UTM..dan...part time freelancer - webdesign dan graphic designer
Knowledgeable Skills : Microsoft Office, Microsoft Access , Computer Troubleshooting, MySQL, open-source projects - Joomla,
Programming/Scripting Languages: C, Java, Perl, PHP, CSS, XML, HTML, xHTML Certificate :- Cisco Certified Network Associate (CCNA®)
Software: Microsoft Project, Macromedia Flash, Macromedia Dreamweaver, Macromedia Director, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Corel Draw
Universiti: Universiti Kebangsaan Malaysia, Universiti Teknologi Malaysia (current-master)

Friday, August 21, 2009

mimpi indah atau menakutkan

selamat menjalani ibadah puasa untuk semua umat islam..
semoga ramadhan kali ini lebih bermakna dari tahun-tahun lepas...

adakah tahun ni, tahun terakhir aku bersahur dan berbuka dengan family aku....

pernah ke kalian bermimpi?apakah mimpi hanya mainan tido atau petunjuk tentang sesuatu kejadian..adakah mimpi hanya sekadar mimpi..bagaimana jika ia betul-betul berlaku..?

orang kata kalau bermimpi di patuk ular..itu tandanya ada orang nak masuk meminang...
kalau mimpi hantu..itu tandanya sebelum tido kita kena baca doa dulu..dan jangan lupa basuh kaki...

bagaimana jika kalian pernah bermimpi..dan mimpi itu bertukar jadi kenyataan...


situasi 1
ah...liatnya aku nak bangun...ngantuk sangat2...
buka2 mata tgk rumate aku dah bangun lagi awal dari aku...

zana2...malam td aku mimpi ko la...aku mimpi yang ko happy sangat2,,,aku rasa kalo aku cerita ni ko mest happy gak nnt..aku mimpi ko pregnant...ko siap tunjuk kat aku 'pregnancy test' ko tu....positif.....teruja aku nak wish tahniah kat ko...sbb dah mengandung...tp sedar2 rupanya aku mimpi je....hehe..kesian ko kan..mesti hampa ..sbb mimpi je...

petangnya...kawan aku bg tau...dilah...aku pregnant la...aku dah cek dekat klinik td..mmg sah aku dah mengandung...syukur...

ko dah bg tau husband ko tak...

dah..mestilah dah...sambil tu zana pergi ke meja locker untuk ambil 'pregnancy test' yang dia buat td...

zana...ko nye 'pregnancy test' ni sama la dalam mimpi aku.....mcm mana aku leh mimpi benda ni....keseluruhan mimpi aku dgn ko lebih kurang sama je...

9 bulan kemudian...

aku telefon zana...

dilah..terima kasih...telefon aku...ko org pertama kawan aku yang telefon aku...aku bersalin semalam...kenapa ko selalu je dapat rasa apa yg berlaku ek...

situasi 2
akhir tahun lepas aku pernah bermimpi 3 bujur mayat yang dah siap dikapankan..sangat takut masa tu...kenapa aku boleh mimpi mayat ni....ada apa-apa ke...ah..mimpi je..mimpi kan mainan tidur....aku lupa baca doa kot...

beberapa minggu kemudian....aku dikejutkan dengan kematian arwah sedara aku...yang koma selama 8 bulan akibat kemalangan jalan raya....

2 minggu kemudian dikejutkan lagi dengan berita kematian ..arwah pakcik aku meninggal akibat kanser....

dan selang beberapa minggu kemudian dikejutkan lagi dengan berita kematian jiran aku..ketua hakim mahkamah syariah johor bahru...

mmm....sebab itu ke aku bermimpi 3 bujur mayat yang dah siap dikapankan....

situasi 3
na...ko pe khabar...sihat tak...ok tak...malam tadi aku mimpi ..ko terlibat kemalangan..kereta baru yang ko baru beli tu....tapi ko xteruk la...kereta ko je yang teruk....

dilot...a ah...aku accdnt smlm dekat bandar....mmg salah aku pun,,,yela aku baru dapat lesen...tak mahir lagi...

dilot...mcm mana ko boleh mimpi aku accdnt.....betul2 semalam aku accdnt.....ko ni de 'dejavu' ke...

situasi 4
poknik...mlm tadi aku mimpi ko...aku mimpi ko dapat kerja yang ko interview tu...
ko siap takut2 nak cakap yg ko dh dapat kerja...

minggu lepas member aku bg tau...poknik dah dapat kerjala..yg dia interview tu...

erkkk..terkedu.....mmm....membe aku cakap...ala..poknik mmg boleh dapat pun...keje die kan dah banyak..

mungkin gak kot....

situasi terbaru..
beberapa hari lepas...ha.......siap2 kemas barang2 ko..
ko dah nak pindah jb semula..
apsal lak dilot..ko dh buang tebiat ke ape.....aku baru je dpt keje ni...

aku mimpi ko dapat keje kat jay bee la...biasa mimpi aku ni betul2 berlaku....

ada- ada je ko ni...haha...pastu 2-2- gelak...

besoknya...dilot betulla...apa yang ko mimpi...tak terkata aku..nangis2 aku tadi...aku mmg dapat kerja kat jay be...sayang ar ko lot...ko la org pertama yg tau aku dapat kerja...siap sblm aku tu...ni yang tak adil ni....haha...pastu 2-2 gelak lg...

*******************************************************************

p/s: tetiba aku teringin nak bermimpi..yang aku jadi jutawan mawan...boleh tak...?hehe.....

aku ada baca kat denai hati...amalkan sebut perkara yang kita ingin kan tu banyak kali...kalau boleh tulis dekat atas kertas 100 kali..insyaAllah..ia akan jadi kenyataan...info sebenar ada kat sini....klik..


Wednesday, August 19, 2009

kereta manual dan auto

untuk entri aku yang lepas...yang bertajuk "peneka yang hebat"...aku ada bg teka teki...teka yang mana satu aku...gambar tu sbrnya gambar masa aku kecik2...kalau ada yang jawab betul..dan cepat...aku bg hadiah...hadiah dia 1 botol perfume auralife.....

tunggu punya tunggu....akhirnya aku dah jumpa pemenang... siapa dia..??

ok pemenang tu ialah sang jejaka yang berjantina lelaki...kompem la lelaki..dah aku letak jejaka kan...dia berumur 22 tahun..siapa dia...dia adalah encek messyremo....

kenapa dia menang??

laa..sebab dia jawab dengan tepat dan cepatla...ok nnt bagi aku alamat dengan nama penuh ye...akan aku post secepat mungkin...

nak tau aku yg mana satu aku masa kecik2 dulu...sila tgk budak yang paling kecil dan comel..itula aku..hehe..aku duduk paling tgh...3 dari kiri..dan 3 dari kanan

pemenang dah tau....jadi kita balik semula pada tajuk entri aku tu...

korg ada lesen tak..lesen ape??lesen beca ke...bukanla..mestilah lesen kereta...

aku mmg dah lame dapat lesen kereta tp masalahnya aku tak pandai bw kereta manual..hehehe..gelak2 aku sekel kan....mana taknye...aku dpt lesen je terus abah aku bg kereta auto...lepas dapat kereta auto...aku memang dah tak pegang kereta manual lg..jadi otak aku yg selalu pelupe ni...terus lupe la ...

disebabkan kelemauan aku bawa kereta manual...smpi sekarang aku kena gelak dengan adik aku yg kalai tu...

ni cerita dah lame sebenarnya....masa tu aku dengan konpiden habes... mengofferkan diri nak alihkan kereta wira abah aku..kereta tu manual.......aku terus amik kunci... masuk kereta..start enjin...

5 minit kemudian.....aku duduk tercegat lg dlm kereta,,,10 minit kemudian...tak keluar2 gak....aku dh pasrah...last-last aku tgk kat cermin sliding rumah aku...family aku semua tercongok tgk gelagat aku,..aku dh memang kene gelak sakan sbb kereta aku tak gerak dr td...

cesss....bengang + malu nak mati..yela td ye poyo je dgn konpiden nak alihkan kereta..last2 adik aku sendiri yang alihkan kereta

kalau bawa kereta auto, aku memang boleh berlagak sikitla...hehe...tp kalau bawa kereta manual...kompem aku sembunyi awal-awal..

ntahla...walaupun dulu belajar..dan aku rasa senang je..tp masalahnya..kereta tu tak nak gerak juga...aiishhh...kene belajar balik ni..kompem pakcik yang ajar aku tu hangin je nnt kan....penat2 saya ajar awak..awak dah lupa...

nak buat macam mana pakcik..siapa suruh wujudkan kereta auto..kompemla aku pilih auto..tak kuasa nak bawa kereta manual masa dekat bukit..ada nanti orang naik ke atas...aku turun lak ke bawah..laju lak tu...kalah Michael Schumacher nanti...

tapi yang parah sekarang ni...encek molar aku tu..dia gi beli kereta manual...adoiii...mahu je aku cium-cium dia... tapi tak boleh....kan aku dah cakap..beli auto..nak jugak beli manual...adeiii...

nasib baik la aku ada kereta kancil auto aku ni..penyelamat jiwa dan raga aku ...sekarang besok dan akan2 datang....

p/s: aduka..tetiba aku nak beli vios lak..hahahha,,,
nak dapat duit dr mane lak dilot..duit 50 sen ko tu ke...hehe...

peneka yang hebat

mahu jadi nujum pak belalang??...adakah korg peneka yang sangat hebat?mahu buktikan kehebatan anda...kehebatan ape tu..??tettttt...ok!!!sila jangan lusyah di tmpt aku...

perhatiann!!!!!blog aku ni bukan blog lusyah....tolong jangan letak entri2 lucah lagi di sini..ada manusia yang tak pandai gunakan blog, dah buat lucah kat tmpt aku....disebabkan aku terlupa password..tak dapatla aku nak delete....tp ko ingat ko boleh lari..aku de ip ko...ye..blog aku mmg leh detect ip...awas ye...

ok!!balik pada tajuk aku yang sebenarnya.....cuba teka yang mana satu aku..dan yang pasti bukan yang depan sekali ye...korg teka yang depan sekali..aku cepuk korang nnt..biasa die...

sbb dilot ni seorang perempuan ye...kompem lagi sah lagi tulin bukan yang depan sekali...

ok...siapa yang dapat teka dengan betul dan paling awal sekali..

aku bagi hadiah satu botol auralife perfume...
kalau perempuan untuk seri muka...inspired by Burberry "seri + relax"
kalau lelaki dapat yang untuk relaxkan minda... Inspired by Hugo Boss "relax + genius"

biasela aku murah hati..yang teramat baik..nak hadiah ni kat korg....uweekkk...sila muntah ke darah kat sini,,

tapi ...yg pasti liza xleh teka..haha....

*************************************************************************

perhatian!!blog ini adalah blog peribadi aku...entri dalam mood ini bergantung pada mood aku ketika aku menaip...adakalanya aku jadi seorang yang baik dan skema..dan adakalanya entri aku kelakar, kadang2 entri aku ada unsur2 marah... dan adakalanya entri aku ada cerita pasal keluarga aku...

tp kadang-kadang ape yg aku nak luahkan..aku luahkan melalui penceritaan..jadi aku takla totally mengutuk org sesuka hati...mungkin dulu, cara aku sangat berbeza...almaklumla sangat cetek dalam dunia blog ni..yela baru berjinak-jinak,,..tp makin lama aku berada dalam dunia blog..makin banyak yang aku belajar cara-cara yang betul..penggunaan bahasa,,,penggunaan ayat,,,intonasi dan juga cara kita berblogging..

sbb setiap manusia perlu belajar dari kesilapan lepas....tp apepun segala berkaitan dalam entri aku ni, adalah dari aku sendiri..mungkin kalau entri berkaitan artis. atau info, aku ngaku, aku dapat maklumat dari orang lain...tp aku adalah aku..dan orang lain adalah orang lain...tiada persamaan dengan sesiapa...harap maklum untuk semua...

siapa yang rasa nak singgah blog ni..dipersilakan singgah....siapa yang rasa muak...tak nak baca pun xpe,,,,..tiada paksaan dalam follow blog aku,..terpulang pada korg nak follow atau tidak....

Monday, August 17, 2009

lelaki takut untuk luahkan...

2 minggu lepas hari jadi kawan aku...kawan lelaki..dulu aku dengan dia mmg baik...cuma tidak pasti adakah wujud perasaan cinta di antara aku dengan dia..biasalah masa zaman sekolah...cinta monyet ..atau suka-suka je....surat-surat layang ke...surat-surat berantai ke..tu mainan masa kecik2...sekarang ni guna hp je kalau minat kat org...

tapi apa yang pasti, memang mustahil untuk wujud persahabatan antara lelaki dan perempuan, kerana setiap persahatan antara lelaki dan perempuan pasti akan terbit perasaan suka atau cinta, sama ada sebelah pihak atau kedua-duanya....suka sama suka...

adakah aku pasti dengan kenyataan aku ni..???orang lain aku tak taula..tp untuk aku, aku rasa memang mustahil , dari ikatan persahabatan antara seorang lelaki dengan seorang perempuan akhirnya terjalin ikatan perhubungan yang lebih serius

masa besday membe aku tu, aku wish besday dekat dia..just bg msg dekat friendster "weyh pakcik!!happy besday"...hanya mesej yang biasa je..sebab dia pun dah de awek..dan aku pun dah ada tunang..tak perlu panjangkan cerita lama...

seminggu lepas tu, ada balasan dari awek die...yang marah sbb aku panggil dia pakcik...sekurang-kurang aku panggil kekasih dia pakcik bukan abg atau darling ke hape ke....just pakcik dan wish besday untuk kawan aku..yela kawan lama aku....rasanya tak salah...bukannya mesej lebih-lebih pun



jadi aku pun tryla bg mesej dekat kawan-kawan lelaki aku dulu2...aku ingat dieorg balas mcm dulu...tp sekadar balas 1 @ 2 mesej je...alasan yang diberi..ko dah ada tunang.."aku xnak kacau ko lg la..dah tak seronok kacau ko...tak pe yang penting kawan aku hepi"

baiknya kawan-kawan aku...tak nak kacau aku lagi...tapi dalam hati terdetik jugak...adakah mereka sebenarnya kecewa sebab aku dah ada teman lelaki dan lebih khusus sbb aku dh bertunang.....uweekkkk..perasannnya aku....hehe....

di awal pertunangan aku pula, ada juga kawan lelaki yg mesej aku bg tau...sampai hati kau, aku tunggu kau dari dulu lagi, tp ko tak pernah nak terima...!!!yg selalu contact ko pun, ko tak pernah perasan.

aku pun kompem tergamam la kan,,,,tak sangka rupanya aku juga pernah diminati dalam diam..aku ingatkan encek molar aku je yg minat kat aku... bila pulak kau ade luahkan perasaan ko pada aku..."aku segan nak bagi tau...jadi terpaksalah aku terima yang ko kini dah separa jadi milik molar"...

huhu....mmg tak terkata dibuatnya....tu la..dari dulu tak nak bg tau..main sorok2 je...pendam...aku ingatkan sebagai kawan je..sebab aku mmg bergaul je dengan semua lelaki..dan mmg cara aku suka cari gaduh dengan lelaki..suka cari pasal dengan lelaki.....tp tak sangka pulak cara aku yang suka cari pasal dengan lelaki rupanya...menyebabkan ade lelaki minat kat aku dalam diam...maknenya aku pun leh tahan gak kan...haha..sila muntahkan diri anda kalau tak tahan...

kalau perempuan yang minat dekat lelaki dan sembunyikan perasaan suka tu,,mmg biasa di dengar...bak kata org."tak kan perigi yang cari timba"...tp ni lelaki..kenape mesti wujud perasaan malu dan takut untuk memberitahu perkara sebenar...alasan yang diberi lagi..takut cinta di tolak..

dulu masa kat matrik, ade juga member aku kes mcm ni...takut untuk luahkan minat dia pada perempuan yang dia suka..hanya minat dalam diam je..tapi ntah mcm mana,,,akhirnya terbongkar jugak rahsia dia, perempuan tu tau gak siapa lelaki misteri tu... ...cuma nasib dia pun tak baik mana....cinta dalam diam akhirnya ditolak juga mentah-mentah..sbb paras wajah...senang cita...membe lelaki aku ni tak dela ensem sangat..setakat ok je la kot...hi!!!ni la sikap perempuan kot..memandang paras rupa...patutla lelaki takut nak "usha"..takut untuk luahkan sebab kompem nanti di tolak mentah2....


tp perempuan tu je ye..aku tak seperti itu.....diulangi aku tak seperti itu....rupa paras ensem bukan menjadi tajuk utama dalam kamus hidup aku...

bukankah lelaki perlu dan harus untuk beranikan diri bertindak dan membuat keputusan...bagaimana untuk jadi ketua keluarga sedangkan perkara kecil pun takut untuk disuarakan...jika pernah suka akan seseorang, lebih baik luahkan saja...dari dipendam perasaan itu..dan akhinya sia-sia saje...tunggu beberapa tahun dan last2 jadi milik orang lain..

memangla jodoh semua di tangan DIA...tapi jika kamu punya hati, perlu sekali sekala beranikan diri untuk tampilkan diri.... bukan sekadar minat dalam diam yang akhirnya terlopong ternganga sendiri....

p/s:- apa pun..encek molar aku juga yang berani suarakan hati dia....walaupun masing-masing ada kekurangan sendiri..

Sunday, August 16, 2009

GAMBAR NIKAH: Akhil Hayy & Waheeda, ajai & liza

Spekulasi hangat pasti menjadi kenyataan!!!!!!!!!!!!

sumber Akhil Hayy & Waheeda dr: http://muzzafarsalleh.com/

"penyanyi serta penceramah bebas, Akhil Hayy, 40, dan penyanyi popular Waheeda, 30,akhirnya telah selamat diijabkabulkan di Masjid Ar Rahimah, Kuala Kubu Baru, "




Hanya dengan sekali lafaz..Akhil Abdul Hayy sah bergelar suami kepada penyanyi yang popular dengan lagu Wassini pada majlis pernikahan. Majlis ini dihadiri kira 200 tetamu yang terdiri daripada ahli keluarga, saudara mara dan kenalan terapat...

dan terbaru juga,,ajai bersama liza, pengurus nya..akhirnya sudah selamat di ijab kabulkan dan menjadi pasangan suami isteri yang sah,..


ajai & liza sudah lama bercinta rupanya...hamir 3 tahun mereka menyemai benih2 cinta
...

ape pun..tahniah la untuk korg...mungkin dah mmg sudah dijodohkan..

tp kenapela artis2 ni suka menidakkan perkare yang benar..walhal perkare itu mmg benar.....

Friday, August 14, 2009

zon membesar 25

1) Norazlan Abdullah

2) Rohani Jaaffar

3) Nurul Nadiah Yanan


bulan ni de 3 org membe aku sambut besday...why 25??sbb semuanya dah sama umur dengan aku...

6 ogos...

Norazlan Abdullah..aka spey..



gambar poyo ko aku tepek...ni member sekolah menengah aku...form 4..dan sampai sekarang..of cozla kan...dah katenye membe...dah 10 tahun kenal mamat ni.....aku slalu berlumba dengan dia..sape dapat markah paling tinggi...asal dapat markah mest tanya...ko dpt brape...pakcik...ye aku suke panggil die pakcik...hanye aku panggil die pakcik....


9 ogos

Rohani Jaffar...aka ani..


ni kawan aku masa dekat matrik.KMJ..TANGKAK....satu kelas ngan dia...dan satu bilik dengan dia..ni pun member baik aku....kiterog ni PIONEER KMJ...ok...dh 8 tahun ek ani...


14 ogos

Nurul Nadiah Yanan aka nad


ni membe aku mase dekat UKM..cousemate aku...roomate aku gak...dan membe baik aku gak...gi mane-mane mesti same..termasuk 3 org membe aku lg......7 tahun kenal ko...pakwe ko bg adiah ape..hehe....rombongan meminang eh..hehe...amin...

selamat hari jadi untuk korg....semoga korang sentiasa dimurahkzan rezeki dan dipanjangkan umur selalu..dan sehat selalu....

ucapan skema bila besday org...hehe.......
rindu seyh kat korg....

sperma anda di sini..

sila cari mana sperma anda.....tak jumpa???mmg la tak jumpa....takkan ada di jual dekat pasar...ni haaa...aku letak gambar2 yang aku dapat dr email..haini bg...gambar-gambar ni semua adalah Bahagian Paling Kecil Dari Tubuh Kita yg Dilihat dari Mikroskop...sangat cantik ok!!!inilah kebesaran Tuhan....

Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi, silih bergantinya malam dan siang, bahtera yang berlayar di laut membawa apa yang berguna bagi manusia, dan apa yang Allah turunkan dari langit berupa air, lalu dengan air itu Dia hidupkan bumi sesudah mati (kering)-nya dan Dia sebarkan di bumi itu segala jenis hewan, dan pengisaran angin dan awan yang dikendalikan antara langit dan bumi; sungguh (terdapat) tanda-tanda (keesaan dan kebesaran Allah) bagi kaum yang memikirkan. (QS. 2:164)

Gambar ini adalah foto dari beberapa sperma yang sedang mengelilingi telur....sama tak mcm sperma korg...kehkehkeh..lusyah lak aku...


Ini adalahsel gambar telur pada wanita, warna merah itu adalah mahkota sel....ooooOo..mcm ni ek....


Ini merupakan embrio manusia yang dikelilingi beberapa sperma...waaahh..berebut2...cesss...tak reti2 nak sabar...tettttttt


Ini merupakan gambar sel darah merah, mirip terumbu karang......mcm kuih donut..tp tak de lubang..


Ini merupakan ujung rambut kita yang rusak (bercabang).....baik gi cek balik rmbt korang..ntah2 mcm ni...pdhal rmbut aku yg mcm ni...


Gambar ini merupakan Alveoli di paru paru dimana terjadi pertukaran darah dan udara...


Titik-titik perasa di lidah, dilidah kita memiliki 10.000 titik perasa yang mampu membedakan rasa manis, asam, asin, pahit pedas dan lainnya.....

Ini merupakan kumpulan sel darah beku pada tubuh kita, sedangkan yang putih di tengah adalah sel darah putih yang beku


Gambar ini merupakan sel kanker di paru paru kita

cuba teka gambar 2 yg last ni gambar ape...
.....










.....











....

Lawakan gambar2 ni..ye..lawa itu mmg indah...tp, ini adalah virus mematikan yang belum ada obatnya yaitu Virus HIV / AIDS dan Virus H1N1 (Flu Babi) Indah tapi siap merenggut nyawa

gmbr yang ada warna hijau tu...
gambar virus mematikan H1N1 atau Flu Babi, bab1nya mana ya?

bab1 nya ni.....

Wednesday, August 12, 2009

50 sen amat bernilai

aku tetap pegang dengan kata-kata..simpan sikit-sikit lama-lama nanti jadi bukit....tp masalahnya aku nak tawen tahun depan,.,sempat ke ni aku simpan duit sket-sikit je..hehe..tak pe dilot tak pe.....chayok2x ....

hari isnin lepas aku gi la melabur duit..mcm byk kan..pdhal ciput je..hasil duit syiling yg aku simpan selame 2 bulan..dptla rm 300 ++..aku suka simpan duit 50 sen tau..jadi kompemla kan...duit syiling aku tu cepat sikit menimbun..hehe....

waaa...nmpknye hasil gigih usaha aku kumpul duit utk tawen berjaye ...walaupun merangkak mcm kura-kura....hehe..

smpi kat kaunter..akak kaunter tegur..

wat bisnes ape dik..duit syiling byk..printing eh..

hehe..tak dela kak...bisnes simpan duit syiling 50 sen je kak...cepat sikit duit tu jadi banyak...

oooOoO..akak tu senyum je....okla...byk gak simpan ...rm300 tu.....

***********************************

tadi aku ada buka blog org...xhengat blog sape....die letak perkara yg die tak suka...jadi aku pun nak letak la....tak dela byk mane ...sbb harini hati aku tenang sket..jadi tak de benda nak dikutuk atau marah,,,

1-pasal ape ek..mm..pasal lagu...aku tak suka buka blog yg de lagu..sangat menyusahkan aku..aku nak bg komen pun payah,,,,bukan xnak jenguk..aku dh try buka..tp disebabkan lagu2 tu..buat aku terbantut untuk jenguk blog tu..last-last aku klik X je...

2-follow my blog tau...ergghh...nak follow blog kene paksa-paksa ke...ko pun baru jengah tmpt aku..pastu nak suh jengah tmpt die lak...kalu nak follow blog aku..nak bace ke..bace jela...bukan sombong..tp aku tak suka dipaksa....

2-kalau naik kereta dgn aku..sila jangan duduk belakang..seriyes..aku anti gler kalau orang naik kereta aku..tumpang kereta aku ..pastu terus duduk belakang..apa ingat aku ni driver ke..no no no...kalau naik ngan adik bradik aku pun...tak pernah nak duduk belakang..kecuali naik teksi la..hehe..bukan ape ..aku takut maaa naik teksi kalau duduk depan....sbbnye..pernah sekali terkena dengan pakcik teksi yang gatai nak mati..tobat aku nak duduk depan...tp kalau ada orang naik kereta dengan aku pastu duduk belakang..mmg nak kene pelangkung dengan aku..aku tak kira budak kecik ke..sape ke...aku suh duk depan gak...

p/s : aku rase nak cuti minggu depan...jom cik liza ooiiii....


Tuesday, August 11, 2009

jika solat kene penjara...jika puasa kena sebat

andaikata la kan kalau tahun ni korg kene puasa dalam keadaan yang sangat menyeksakan

setiap kali bangun dari tido untuk bersahur, dah ada org berjaga kat luar sane untuk pastikan yg korg takkan bersahur...kalau bangun bersahur je korg pasti kene sebat atau dipukul

setiap kali korg mengerjakan solat 5 waktu, kene bersembunyi dari pihak lain. andaikata diketahui yg korg ada bersolat, akan dimasukkan dalam penjara untuk tempoh yang tertentu...

kalau didapati korg solat lagi..korg kene masuk penjara lg...

mesti tak nak kan perkara ni terjadi di Malaysia...tapi manusia ni tak pernah serik dengan apa yang berlaku dulu...

percaya tak perkara mcm ni mmg berlaku di negara luar....ni kisah benar yang diceritakan oleh salah seorangg ahli group aku ......dia berasal dari kazakhstan....nama dia "Nurgissa Umatay" seorang lelaki...agak handsome...masih bujang....e'eh..terlajak lak aku,,hehe.....tengah buat assignment td..gissa ni cerita serba sedikit pasal negara die...

sedih sangat aku dengar...masa die bercerita pun nada dia mcm sebak je....negara dia ramai gakla islam..tp sering ditindas oleh pihak berkuasa....dulu kawasan dia rmi org islam..lebih kurang 10 000 orang..tp sekarang hanya tinggal lebih kurang 2000 sahaja...yg lain nya mati dibunuh oleh mereka yg anti islam...antara mangsa-mangsa yang dibunuh ...arwah atuk dan arwah nenek dia...tp sekarang dah ok sikit..tidak seteruk dulu..masjid pun dah makin banyak..kalau sblm ni hanya 5 buah masjid je..sekarang dah lebih dr 20 rasanya..pelapis2 muda semua dah ada....

malah masyarakat islam di Kazakhstan tak pernah anti yang bukan islam...dan sentiada layan dengan baik....tak terlintas nak balas dendam atau seksa yang bukan islam...sebagaimana ape yg dieorg pernah buat dulu..mudah-mudahan ini akan membawa mereka berminat dengan agama islam...

kawan aku tu siap nasihatkan aku..."rakyat Malaysia patut bersyukur, sbb tak perlu hidup seperti dieorg"...............terseksa........tidak bebas dalam negara sendiri...dikongkong......dikawal....diperlakukan dengan kejam.....jadi kenape org malaysia perlu bergaduh antara sesama islam..sepatutnya dikuatkan lg ikatan sesama islam...

aku rasa org2 atasan negara kita ni perlu dengar cerita2 mcm ni..xkirala....dari parti mane...pihak mane.. jadikan pengajaran sesama kita...sama2 bersatu padu.... bukan lagi memecah belahkan agama islam...dan masyarakat melayu...

kereta manual dan auto

untuk entri aku yang lepas...dah ada pemenang...messyremo....disebabkan dia jawab tepat dan cepat...aku terus bg tau pemenang nya....untuk pendekkan cerita....nnt bagi aku alamat dengan nama penuh ye...akan aku post secepat mungkin...

nak tau aku yg mana masa kecik2 dulu...sila tgk budak yang paling kecil dan comel..itula aku..hehe..aku duduk paling tgh...3 dari kiri..dan 3 dari kanan

aku ada lesen tp tak pandai bw kereta manual..

hehehe..gelak2 aku sekel kan....mana taknye...dpt2 lesen aku terus bw kereta auto...pastu tak pernah pegang kereta manual lg..jadi mmg otak aku yg selalu pelupe ni...terus lupe la ...

smpi sekarang aku kena gelak dengan adik aku yg kalai tu...

ade la cite dulu.....aku dengan konpiden habes... mengofferkan diri nak alihkan kereta wira abah aku..kereta tu manual.......aku terus amik kunci... masuk kereta..start enjin...

5 minit kemudian.....aku duduk tercegat lg dlm kereta,,,10 minit kemudian...tak keluar2 gak....aku dh pasrah...last-last aku tgk kat cermin sliding rumah aku...family aku semua tercongok tgk gelagat aku,..aku dh memang kene gelak sakan sbb kereta aku tak gerak dr td...

cesss....bengang + malu nak mati..yela td ye poyo je dgn konpiden nak alihkan kereta..last2 adik aku sendiri yang alihkan kereta

kalau bawa kereta auto, aku memang boleh berlagak sikitla...hehe...tp kalau bawa kereta manual...kompem aku sembunyi awal-awal..

ntahla...walaupun dulu belajar..dan aku rasa senang je..tp masalahnya..kereta tu tak nak gerak juga...aiishhh...kene belajar balik ni..kompem pakcik yang ajar aku tu hangin je nnt kan....penat2 saya ajar awak..awak dah lupa...

nak buat macam mana pakcik..siapa suruh wujudkan kereta auto..kompemla aku pilih auto..tak kuasa nak bawa kereta manual masa dekat bukit..ada nanti orang naik ke atas...aku turun lak ke bawah..laju lak tu...kalah Michael Schumacher nanti...

tapi yang parah sekarang ni...encek molar aku tu..dia gi beli kereta manual...adoiii...mahu je aku lenyek2 tapi tak boleh....kan aku dah cakap..beli auto..nak jugak beli manual...adeiii...

nasib baik la aku ada kereta kancil auto aku ni..penyelamat jiwa dan raga aku ...sekarang besok dan akan2 datang....

p/s: aduka..tetiba aku nak beli vios lak..hahahha,,,
nak dapat duit dr mane lak dilot..duit 50 sen ko tu ke...hehe...

jangan kejut aku

mcm emosi je...hihihi,...

aku paling tak suke org kejut aku dr tido..tak syiokkk dowh,,,,hilang segala mimpi2 best aku...mimpi ape...tetttttt....

ade satu aritu..aku xingat la pulak tarikhnye.....

makcik aku kejutkan aku dr tido....minta tlg hantarkan die ke kedai..nk amik cermin mata die.....eh jap2...makcik aku tu ....mak sedare aku tau...kakak kepada mak aku...

aku dh bgn tp mcm mamai..terus pakai tudung ......amik kunci...start enjin...

makcik aku dh siap...terus masuk kereta...disebabkan aku mamai lg....aku terus jalan bw kereta tanpa tanya makcik aku nak gi mane...makcik aku dh ckp td..tp aku tak dengar lgsg...

disebabkan blur2 yg teramat sgt...aku terus bawa kereta..pastu pusing2 kat area umah aku..pastu patah balik umah aku...smpi depan umah terus cakap kat makcik aku..."ma dah smpi..."

makcik aku terus gelak sakan...sbb tak menahan bila aku ckp dh smpi..dah sampai apenye...aku patah balik rumah...bukan gi kedai cermin mate..

makcik aku ingatkan aku tertinggal barang..nak amik brg la kan..jadi die tak tegurla nape aku patah balik umah..tp rupe2nye...mmg aku xde arah tujuan..ngah lalok..ngah mamai...

jadi pastu mmg xde sesiapa berani kejut aku mendadak....kalau kejut bgn tidur pastu terus bangun..mmg peningla jawabnye...

Sunday, August 9, 2009

tadah air anda

berjimat!!! tp tidak kene tempat...mane taknya...tadah beberapa kolah air..beberapa baldi air....sebab nak jimatkan air...air dr lelehan atap zink..di tadah ke dalam baldi..semata-mata untuk digunakan buat cuci pakaian....

tidak masuk dek akal langsung...bukan kerana kemiskinan ok!!!tapi kerana mahu berjimat yg teramat sangat....pada dieorg pembaziran jika basuh baju dengan menggunakan air paip ....."buat apa membazir....guna je air hujan, kan jimat, xyah kuar duit"...kata2 yg keluar dr mereka....

sblm ni makcik aku de cerita pasal jiran sblh rumah dia....india la....dia basuh kain baju dia guna air tadahan hujan....aku nak tergelak....pastu besoknya ternmpk sendiri...tak terkata...tgk air tu pun mcm xbersih je........

punyala berbeza dengan abah aku...kat umah aku, abah aku siap pasang penapis air 2 tmpt berbeza lg...sebab nak bersih..xkirela untuk minum ke...basuh ke...untuk kucing2 aku minum ke...yg penting mesti tapis...

tp jangan fikir jimat dieorg tu xde datangkan masalah..silap beb..masalah besar tau x........

disebabkan jimat dieorg tu.....kawasan jalan rumah aku dah 3 kali di datangi dengan org kementerian kesihatan dan terpaksa di jalankan semburan untuk mengelakkan nyamuk aedes...

rupanya salah sebuah rumah dekat rumah aku tu....mmg tmpt kawasan pembiakan nyamuk aedes yg byk...dieorg simpan air tadahan hujan di dalam kolah, dan di dalam besen untuk kegunaan harian. terlalu byk tadahan..sehingga ada yg makan beberapa bulannya tadahan...

dan sekarang seluruh ahli keluarga jiran aku ada di hospital..dari nenek sampai ke cucu semuanya sakit diserang demam denggi...lepas rumah tersebut...2 lg rumah jiran aku kene...masuk hospital jugak...untuk minggu ni je..3 buah rumah diserang demam denggi..3 kali org kementerian kesihatan buat pemeriksaan mengejut dan semburan...

tp semburan yang dieorg buat hanya menggunakan semburan kualiti rendah...ini bukan rekaan dari aku tp di akui sendiri oleh salah seorang petugas yang datang membuat pemeriksaan....alasan mahu berjimat,,,jadi pihak kementerian kesihatan hanya menggunakan semburan yang tidak menggunakan asap yg byk...jika gunakan asap banyak, kos penyemburan mahal sedikit berbanding cara yang dieorg guna sekarang...

mmm..bagaimana nak baik...jika cara yang digunakan pun tidak berkualiti...patutla H1N1 makin merebak....tindakan yang di ambil seperti lepaskan batuk ditangga je...

**************************************************

PENGUMUMAN...nampak tak pict ni...ni blog aku jugak


jangan terkejut lak tetibe tgk kat feedjit korg de url ni...blog ni aku letak semua senarai blog list aku ngan name2 blogger...http://dilotlist.blogspot.com/....tgk dekat url tu..ade name dilot kan..ok..tu name aku..kire trademark aku ar name dilot tu..setakat ni aku rase lum de blogger lain yg gune name dilot...

**************************************************

utk bro framestone ngan eazy..nak minta tlg..kat mane nak dapatkan tutorial yang read more yg mcm korg wat tu...aku dh cari tp xjumpe ar...

**************************************************

kuiz ILOVEMALAYSIA..100% jawapan aku semua betul.....Excellentnya aku......
haha...konon aku la paling bagus..pdhal ada 51 org lg yg jawab semua betul...

3 perasaan berbeza

sedih,.,sangat sedih..kucing yg aku bela sejak 6 tahun dulu...arini die dah pergi ....dh beberapa ari cr xjumpe...tetibe smlm die muncul..tp dah nazak...nak bw gi klinik xsmpt..sbb klinik dh tutup...pagi td tgk die dah pergi..anak die baring je sblh die...sedih agaknye sbb mak dah xde...

**********************************************

happy seketika...td cek email....dpt satu berita menggembirakan sket...aku dapat duit dr myspacetunai..

*********************************************

dan skang aku xde perasaan..xtau nak sedih ke gembira.....

***********************************************

Ada yang bertanya kepada aku, apa tu pad anion......sila rujuk di sini...Apa Itu Tuala Wanita ANION...Apakah ANION?...Pad ANION vs Tuala Wanita Biasa...kegunaan lain PAD ANION?

apa kelebihannya?
Klik pada baby ->...*baby*..

Ada yang bertanya..jadi nak pakai apa? apa yang sesuai..?
ni terpulang pada individu masing-masing, mahu menggunakan yang mana..cari bahan atau pad yang selamat digunakan..boleh cuba pakai kain yang dbuat sendiri atau guna tuala good morning (boleh dicuci dan diguna pakai semula) atau jenama tuala wanita lain yang rasa selamat digunakan...pad2 yang lain aku tak tau, tp sekarang ini aku mmg pakai pad ANION ..untuk menggantikan pad2 jenama terkenal yang dah dicemari toksin...atau mungkin boleh gunakan pad REFRESH atau pad HPA

Apakah alternatif lain? dipertik dari WANITA @BACARIA , 20 SEPTEMBER 2006

Walaupun tidak banyak dpasaran atau dikedai, adalah lebih baik wanita memilih tuala wanita yang diperbuat seratus-peratus daripada kapas yang tidak menjalani proses pemutihan atau pelunturan. Jika pun tuala wanita itu perlu mengalami proses pemutihan, pastikan pengilang menggunakan bahan kmia selamat bukan bahan kimia yang boleh menghasilkan dioksin.

Satu lagi ciri-ciri tuala wanita yang baik, ialah *keupayaan menyerap lembapan*klik....*video penyerapan*.klik..Lagi elok daya serapan, lagi baikla tuala wanita itu...cth penyerapan ...sila lihat video..
video

Tuala wanita yang menyerap lembapan dengan baik bukan sahaja menyelesakan wanita, malah boleh mengelak masalah jangkitan dan pertumbuhan fungus di celah kelengkang, ini boleh mengurangkan risiko jangkitan faraj, pundi kencing dan saluran pundi kencing akibat kelembapan berlebihan. Ia juga mengurangkan rasa gatal dan melecet..

Saturday, August 8, 2009

UTUSAN PENGGUNA, JULAI 2002

entri ini adalah lanjutan dari entri aku yg lepas...

Membuat Tuala Wanita Sendiri dengan kain
Sesetgh wanita menyangka ini adalah primitif tetapi tuala wanita daripada kain muncul semula. Anda boleh membuat tuala wanita yang boleh digunakan semula yang selamat digunakan dengan menggunakan flanel kain kapas yang lembut daripada baju tidur lama. Potong 8 x 12 inci kain segi panjang dan letakkannya pada seluar dalam yang selesa.

FOKUS: ANCAMAN TOKSIN
TUALA WANITA ANCAMAN KESIHATAN DALAM DIAM

Ada yang bertanya..jadi nak pakai apa? apa yang sesuai..?
ni terpulang pada individu masing-masing, mahu menggunakan yang mana..cari bahan atau pad yang selamat digunakan..boleh cuba pakai kain yang dbuat sendiri atau guna tuala good morning (boleh dicuci dan diguna pakai semula) atau jenama tuala wanita lain yang rasa selamat digunakan...pad2 yang lain aku tak tau, tp sekarang ini aku mmg pakai pad ANION ..untuk menggantikan pad2 jenama terkenal yang dah dicemari toksin...atau mungkin boleh gunakan pad REFRESH atau pad HPA

Apakah alternatif lain? dipertik dari WANITA @BACARIA , 20 SEPTEMBER 2006

Walaupun tidak banyak dpasaran atau dikedai, adalah lebih baik wanita memilih tuala wanita yang diperbuat seratus-peratus daripada kapas yang tidak menjalani proses pemutihan atau pelunturan. Jika pun tuala wanita itu perlu mengalami proses pemutihan, pastikan pengilang menggunakan bahan kmia selamat bukan bahan kimia yang boleh menghasilkan dioksin.

Satu lagi ciri-ciri tuala wanita yang baik, ialah *keupayaan menyerap lembapan*klik....*video penyerapan*.klik..Lagi elok daya serapan, lagi baikla tuala wanita itu...cth penyerapan ...sila lihat video..
video

Tuala wanita yang menyerap lembapan dengan baik bukan sahaja menyelesakan wanita, malah boleh mengelak masalah jangkitan dan pertumbuhan fungus di celah kelengkang, ini boleh mengurangkan risiko jangkitan faraj, pundi kencing dan saluran pundi kencing akibat kelembapan berlebihan. Ia juga mengurangkan rasa gatal dan melecet..

*************************************************************8
Info yg aku dapat ini, dipetik pada tahun 2002. tapi kini sudah melonjak ke tahun 2009. bermakna sudah 7 tahun berlalu...tetapi masih ramai yg belum menyedari kesahihan nya..adakah ia benar atau tidak..Aku ingin berkongsi maklumat di sini.

Tahukah anda bahawa kebanyakan tuala wanita (dan tampon) diperbuat dan dilunturkan dengan klorin yang mengandungi sisa organoklorin dan karsinogen yang diketahui-klorin. EPA AS telah menamakan dioksin sebagai karsinogen paling berbahaya diketahui oleh sains . Kajian EPA pada tahun 1996 mengaitkan pendedahan dioksin dengan peningkatan risiko bagi endometriosis (jangkitan pada uterus).

EPA juga telah merumuskan bahawa orang yang mengalamai pendedahan tinggi terhadap dioksin mungkin berisiko menanggung kesan lain yang boleh melemahkan sistem imun, meningkatkan risiko penyakit radangan pelvik, mengurangkan kesuburan dan kemungkinan mengganggu perkembangan janin dan kanak-kanak. Dalam ujian di luar negara tuala wanita telah didapati mengandungi 400 gian per trilion (bpt) dioksin.
Walaupun industri kertas telah menetapkan paras sedemikian adalah terlalu rendah untuk menimbulkan sebarang masalah kesihatan, kajian-kajian telah menunjukkan dioksin berpindah dengan mudah daripada produk kertas.

Ikan dan hidupan liar lain telah mati selepas pendedahan kepada dos kecil sebanyak 38 bahagian per quadrillion dioksin

Purata wanita menggunakan kira-kira 15 000 tuala wanita sepanjang hayatnya. Kesan pendedahan berterusan kepada dioksin, yang selamanya tersimpan di dalam sel lemak, mungkin menjadi kumulatif dan membawa maut.

DIKELUARKAN DENGAN BANYAK BAHAN KIMIA

Untuk memebuat tuala wanita, gentian pulpa kayu pada mulanya direndam di dalam air di dalam besen besar. Kebanyakan bahan kimia dan pewarna yang diperlukan di masukkan pada peringkat ini. Pulpa itu kemudiannya di geser dan diberus serta dimasukkan dengan udara untuk menggebukannya...

Sesetgh tuala wanita mengandungi rayon tambahan, yang juga berasal daripada kayu, untuk penyerapan tambahan. Serat di dalam kayu dilarutkan di dalam larutan kaustik, dipancut ke dalam jet halus di dalam air berasid. Campuran itu kemudiannya membeku dan mengering menjadi gentian lebih panjang.

Proses bahan kimia termasuk "de-inking" bahan kitar semula, membasuh dengan bahan pencuci dan meluntur. Akibatnya sesetgh bahan kimia yang digunakan kekal di dalam tuala wanita

Bahan penambah juga digunakan untuk menambahkan sifat tuala wanita itu. Ini termasuk agen penyerap dan agen tahan basah - seringkali digunakan polysorbate dan urea formaldehid. Pelunturan selanjutnya melibatkan klorin mungkin berlaku untuk menampakkan keputihan.

APA YANG ANDA BOLEH LIHAT

Itulah bahagin yang anda tidak boleh lihat. Tetapi bahagian luar tuala wanita yang anda boleh lihat itu sekalipun bukan semuanya asli.

Plastik bawah - untuk mencegah kebocoran - biasanya akan dibuat daripada polythene.

Fabrik yang menyalut tuala wanita - adalan bahan ringan yang seringkali merupakan polypropylene atau rayon.

Bahagian belakang mengandungi 1 atau 2 jalur pelekat yang diliputi dengan jalur kertas silikon.

Tuala wanita itu kemudiannya dibungkus di dalam beg plastik. Bungkusan itu sendiri mungkin dicetak dengan corak -sekali lagi proses bahan kimia

PENUH BAKTERIA

Tuala wanita juga boleh mengandungi bakteria kerana ia bukan produk yang dibasmi kuman. Pada 1987, ujian CAP ke atas beberapa jenama popular yang dijual di sini mendapati jumlah bakteria yang tinggi sehingga 11000 (lenih 10 kali ganda piawaian keselamatam antarabangsa). Ini boleh membawa kepada jangkita faraj di kalangan wanita yang menggunakan tuala wanita.

Produk kebersihan seperti tuala wanita juga boleh ditempatkan di pasaran tanpa terlebih dahulu membuktkan keselamatan atau keberkesanannya walaupun di negara-negara maju.

Di Kanada, misalnya 'depressor' lidah, pembalut luka dan flos gigi kesemuanya dianggap sebagai alat perubatan tetapi tidak tuala wanita. Wanita adalah sasaran mudah kerana mereka terikat dengan biologi untuk didatangi haid selama sekurg2 35 tahun.

Oleh itu adalah penting bahawa wanita mengetahui hakikat supaya mereka boleh mendapatkan alternatif lain yang lebih selamat - seperti menggunakan kain atau menggunakan pad yang lebih selamat.
Kini terdapat pad2 jenama lain yang lebih selamat untuk menggantikan pad yang mengandungi toksin itu..





Thursday, August 6, 2009

iPhone 3Gs Percuma....

I LOVE MALAYSIA CAMPAIGN...Exabytes anjurkan kempem...kira mcm peraduan gak..hanya perlu daftar dan ikut step yg simple je...Antara hadiah yg best..
  • Apple Iphone 3g
  • SAGUHATI Western Digital My Passport Essential 320GB x 10 winner
ape lg join la..sambil tu tunjukkan yg korg sayangkan MALAYSIA...kita pakat rmi2 letak I LOVE MALAYSIA..mcm mane nak join? register kat sini. pada bhgn referer isikan email aku dilot_debest@yahoo.com..pemenang bukan dipilih dari segi paling ramei referrer .....EXABYTES akan memilih pemenang secara RAWAK..secara RAWAK je ye...

entri ni utk suruh join I LOVE MALAYSIA...entri aku de kat bawah,,,scroll lg ....

**************************************************
aku de info sedikit tentang gas bertoksin. di mana gas akan diserap kedalam rahim melalui saluran uterus dan akhirnya sampai ke ovari melalui tiup filopian. Info ni untuk dikongsi bersama sebagai wanita....sbb tu aku tukar pad.gune yg ANION tu.....tkt maa gune pad2 yg ada kat kedai ni..CARA-CARA PEMPROSESAN TUALA WANITA
credit to:dariwanitauntukwanita..

Sebenarnya yg ada di pasaran, bukanlah 100% kapas.Ia diperbuat dari serbuk kayu pulpa.Tuala wanita diperbuat daripada serbuk kayu pulpa yang dilembutkan dan diputihkan melalui proses pelunturan dengan bahan peluntur berklorin yang menghasilkan bahan kimia iaitu Dioksin. Apabila telah lembut, lapisan inilah yang dijadikan tuala wanita pakai-buang yang telah digunakan oleh wanita di seluruh dunia pada tahun 1970.

Serbuk kayu yg sama digunakan utk membuat keras dan tisu (sebab tu bila kita selesema doktor melarang kita lap flu dgn tisu kerana bimbang habuk dr tisu meresap masuk dlm rongga hidung. Itu baru hidung, bagaimana pula faraj yg amat sensitif.

Proses melembutkan serbuk kayu tadi bermula dan proses memutihkan tuala wanita itu memerlukan beberapa bahan kimia utk pelunturan warna. Mereka menggunakan bahan peluntur yg paling kuat, merendam dgn clorox dan beberapa bahan kimia lain.

Sesetengah bahan kimia tadi masih tertinggal dlm tuala wanita itu dlm proses pembuatan dan pelunturan berklorin itu. Selepas tu baru dibilas, dan digembur utk menaikkan rasa gebu pd tuala wanita itu.

Sebab tu bila kita pakai, terasa tebal sebab proses pengemburan itu tadi. Selepas tu mana-mana syarikat tuala wanita mengambil bekalan tersebut dan mula mem'paten'kan tuala wanita mengikut paten masing2. Dah siap dipaten, dipasar dan dijual kpd pengguna dan pengguna seawal umur 10 tahun telah memakai pad ini tanpa menyedari kesan dan ancaman toksin yg akan dihadapi pd masa hadapan.

Jika kita memakainya dah pasti terdedah kpd ancaman tersebut. Bayangkan bila usia menginjak 10 tahun dah mula pakai tuala wanita yg ada toksin. Bahan2 kimia yg tertinggal td mula menyerap masuk dlm salur peranakan yg amat sensitif (sebagaimana habuk tisu masuk dlm rongga hidung).

Bila usia 30 tahun, kita dah mengunakan tuala wanita bertoksin selama 20 tahun. Keadaan ini yg menyebabkan masalah bau, lendir putih/kuning dan bermcm2 lg. Lebih teruk lagi ia mengakibatkan masalah wanita spt fibroid, barah pangkal rahim, putaran haid tidak menentu (masalah kesuburan), kesemuanya berpunca dr sisa toksin ni tadi.

Bagaimana Dioksin boleh meresap ke dalam rahim??

Darah haid yang keluar akan memasuki tuala wanita melalui permukaan jaringan atau bukan kain kapas. Jika permukaan tuala wanita tersebut berlubang, maka gas toksin yang dibebaskan akan terus berhubung dengan kulit dan akhirnya menyebabkan jangkitan. Jika permukaan tuala wanita bertukar menggunakan kain kapas semulajadi, ia akan menyerap segala gas bertoksin. Ia akan mengelakkan daripada masalah jangkitan, alahan, gatal atau ruam. Darah haid mengalir dari uterus dan diserap oleh tuala wanita. Sejenis gas bertoksin yang dinamakan dioksin akan dibebaskan melalui sistem pemeluapan. Dioksin akan diserap kedalam rahim melalui saluran uterus dan akhirnya sampai ke ovari melalui tiup filopian.

Kalau anda nak buktikan sendiri, anda ambil pad anda..Anda buka bungkusannya, koyak bahagian tengah dan tarik keluar 'KAPAS PALSU' dan rasai dengan jari2 anda. Bukan kapas kan???Itu sebenarnya kertas kitar semula, pad kitar semula yang diputihkan dengan KLOROX dan dilembutkan dengan SOFTLAN...errkk..saya pon terkejut, lerai bila diramas2..kat plasyik pembungkus state 100% kapas..tapi menipu jek lebih. Yerla, sape pernah korek isi perot pad tue kan?? Saya pon tak pernah..taw pakai jek.

Lagi 1 perkara penting..jgn la seronok sgt beli pad yag packed double dengan tawaran harga murah sbbnya pad2 tue dah expired. hAa..dahla pad tu beracun..expired lak, agak2nya lah kan...apa kesan pakai pad expired??eii..tak boleh nk bayangla..ngeri!!!!

Wednesday, August 5, 2009

dari johor bahru ke melaka

ok ni br entri aku...pemenang untuk contest darah awak dah ada...iaitu lala...besok aku post ye lala..tunggu....hehe...

walaupun hadiah tak seberapa...tp kira mahal tau hadiah tu dari aku...

fatehah..terima kasih..dilot dah dapat....lupe nak bg tau..hehe....

***********************************************************************
dah lama aku dengan tunang aku tak dating dalam wayang...

mmg agak lame gakla...tp biasenye dating dalam wayang tu mase mule2 kenal jela..kompem nyela kan...sbb xtau nak dating kat mane...nak berbual sgt pun br je nak mesra alam..mest segan2 lg..jadi wayangla tmptnye...

skang ni aku nak dating dalam wayang apenye...dah bertahun2 dah....jadi sekarang kami tukar cara dating... dating sambil berjalan..

mcm mane tu??...ala..berjalan la..gi jela mane2 tmpt yg nak pergi...setiap kali dating..mesti tmpt lain..tmpt makan pun mesti lain....xmau tmpt same lg...

cthnye...aku pernah dating sampai ke melaka...pergi kat dataran pahlawan tu...pdhal duduk kat jay bee..jauh tak...??hehe..jauh maa~~satu ari je..pergi waktu pagi..balik waktu ptg....pastu singgah jela mane2 tmpt menarik yg ada kat situ..ikut jalan dalam naa~~bukan highway..kalu highway..mau kopak duit aku nak bayar tol...

tp seronokla...sbb dapat jalan2..ronda2 tmpt org...sambil tu aku leh belajar jalan baru...ni balik2 jalan dekat jay bee je..ape ade??danga bay..?danga bay tu pun aku rase mcm dah kat over sea..penuh dgn org vietnam la...bangladesh la...rmi la pendatang dr luar...

*************************************************************

aku de info sedikit tentang gas bertoksin. di mana gas akan diserap kedalam rahim melalui saluran uterus dan akhirnya sampai ke ovari melalui tiup filopian. Info ni untuk dikongsi bersama sebagai wanita....sbb tu aku tukar pad..guna pad anion..tkt maa gune pad2 yg ada kat kedai ni...

Monday, August 3, 2009

darah awak...

Halu semua...ada contest mudah dr dilot ...contest kecil-kecilan je...=)

Entri kali ini dikhaskan untuk perempuan,..tapi kalau anda rasa anda seorang lelaki dan mahu menjiwai hati sang isteri nanti..dipersilakan untuk baca ye..

pernah ke korg sedang jalan2 di luar sana...tetiba ..ada mamat menegur anda....

"erk....ada benda kat sluar awakla..mcm..."

atau...

"seluar awak mcm kotorla....rasenye..."

atau lebih tajam lagi

"ada darah dekat sluar awak..period eh..."

perghhh...bukan setakat tajam..xtau nak letak muka kat mane mase tu.....

tau kenapa...

sebab ada kesan darah period kita dekat sluar atau baju....semestinya malu...sbb darah kotor kita dilihat orang....

kenapa tembus berlaku......mungkin cara pakai tidak betul.,,mungkin bukan jenis pad yang ada gel....dan juga mungkin jenis pad yang tidak berapa baik..bukan niat aku untuk kata tidak baik..tapi mungkin tidak bersesuaian dengan diri kita....

dah alang-alang buat entri ini, aku ingin buat promosi sedikit tentang pad anion. Aku mmg pengguna pad anion ini. Memang lumrah perempuan akan ada masalah dengan haid mereka..termasukla aku. Di sebabkan itu, abah syorkan guna pad ni...aku kan jenis manusia yg suka dan selesa pada benda lama..jadi mustahil untuk aku terus pakai pad ni..mmg amik masa gak untuk aku pakai pad ni....yela takde kat kedai pun....kdg2 terfikir...betul ke pad ni????kalo xbetul..xkanla abah aku syorkan.....sebab betul dan dia nak anak dia sihatla dia syorkan...jadi aku ngalah..cube gak...

berbalik pada pad.....cuba korg tanya diri korg balik?

- darah korg jenis banyak ke tidak? untuk hari pertama hingga ketiga...
- berapa byk pad yg korg pakai untuk satu hari..?adakah lebih dari 4 keping..
- sekali pakai pad perlu pakai 2 keping skali..sbbnya takut tembus dekat seluar nnt...
- kalau tidur malam, pernah tak tertembus dekat tilam atau cadar?
- susah nak bersihkan pad anda? tidak hancur?gel nya macam ada masalah je...
- pernah mengalami kegatalan? pernah mengalami keputihan?
- berbau masa period?mest malu mase nak naik tangga..sbb org bawah mest bau nnt...

aku pasti ramai yang mengalami masalah seperti di atas...

yg paling aku takut..jangkitan faraj yang boleh membawa kepada kanser pangkal rahim ....

gler ar....aku tak kawin lg...kene jage betul2 ni....tp tula...kadang aku pun xsedar ...apa yg aku pakai sblm ni betul ke x...bila dah ada penyakit mcm ni baru rasa takut sgt2....mmg tak leh pandang remeh temeh...mengelak lebih baik dari merawat....kalau dah terkena kanser..nak menangis pun dah xleh...

jadinya sekarang aku mmg dah jatuh cinta dengan pad anion ini...sbb???? byk perubahan skang ni..kurang masalah tembus , kegatalan dan sebagainya...sbb penjagaan faraj perempuan sangat penting ...dan amat sensitif....kalau nak tau lebih detail...email aku..dilot_debest@yahoo.com...atau pergi ke website ni...http://dilotwardrobe.blogspot.com/search/label/Anion

dalam entri lepas...aku ade kate nak wat contest...ok...mmg nak wat.....tp lum de idea lagi..jadi aku wat yg kecik jela eh....soalannya mudah je...

berikan nama pad yg menjadi kesukaan aku sebelum aku guna pad anion ni...???.hehe...soalan ntah ape2 je kan..xtaula ada org jawab ke tak...

org pertama yg bg jawapan yang tepat dan betul..aku bagi hadiah....pad anion set percubaan....

kalo lelaki yg jawab betul..aku bg hadiah one drop perfume harga sama nilai dengan pad anion set percubaan....3 botol...

tapi kalau nak pad gak..boleh je..mane tau nak bg dekat awek ke....kebaikan harus dikongsi dengan orang lain......hehe..

.

Sunday, August 2, 2009

myspacetunai

yeah...aku sangat happy...selepas bace blog fatehah....aku berminat utk join di bawah die..dan akhirnya aku dapat topup free...tp dia kate besok......besok pun besok la...hehe..thanx naaa~~~

ok...aku tau rmi blogger di luar sana...yg smbil berblog tu..try buat sesuatu yg boleh dapatkan duit..,...ada yang nuffnang..ada yg advertlets....ada yang dr twitter...dan hari ni aku dapat satu benda baru lagi..iaitu....myspacetunai....apa dia...??myspacetunai...cuba lihat banner aku yg kat atas tu...yg tula myspacetunai...

tak pernah dengar...??aku pun tak pernah....tapi aku buka page tu...dan bace...dan yang lebih menarik...dapat ebook...aku terpegun pada yg ni "pakej ebook cara promote blog "....waaa....

jadi sesiapa nak daftar...boleh daftar bawah aku....http://www.myspacetunai.com/dilot.....kalau ada yg ragu2,,,myspacetunai ni sbrnya bukan MLM...dia hanya ada 2 level sahaja..LEVEL 1 dan LEVEL 2...kita boleh promosi dekat myspace...friendster...dan facebook gak ....tp ape-ape pun baca dan fahami dulu ye....dah puas hati..baru klik utk join....

bagi 2 org terawal yang daftar bawah aku...aku bagi duit...rm 10.00 sorang...jangan lengah2 kan lagi....

p/s: tetibe aku rase nak wat contest lak...mmm...

10%..50%...100%..150%..

apa die peratus tu....markah ujian??bukan...peratusan cinta anda sebenarnya...

sejak 2 menjak ni ramai kawan aku yg bercerite masalah mereka dekat aku....walau mcm2 masalah yg dieorg luahkan..puncanya hanya satu sahaja..

masalah CINTA...

hi..susah jugak mahu menolong mereka......

tp yang pasti pihak lelaki harus berhati2 bila ingin mendekati perempuan yang baru frust cinta...tidak semua nye akan betul2 mencintai diri anda...kenapa??

ada yang hanya ingin membalas dendam..ingin membuktikan yang dirinya pun masih laku untuk ada pakwe..hati-hati ya..ini bukan kata-kata kosong tp mmg betul2 berlaku...

dan ada yang ingin ada pakwe sebab jiwa kosong tiada peneman...tp hati bukan ikhlas untuk menerima cintanya...

mungkin ada yang ikhlas menerima anda tp hakikatnya..perlu diperiksa...disiasat dahulu dan difikir terlebih dahulu sebaik-baiknya sebelum menerima atau melamar seseorang.

kan aku slalu bg tau..manusia ini semuanya berbeza..tidak semua punya sifat yg sama...termasuk juga dalam soal cinta...

ada sesetgh perempuan, jatuh cinta terlebih dari yang sepatutnya..sanggup serah segalanya...duit...?mngkin ia..badan...lagila..agaknya kalau boleh bagi jantung letak dekat badan lelaki tu ..di bagi agaknya.....

sbb tu la terjadinya kes buang bayi..gugurkan kandungan....bunuh diri....sbb perut sudah semakin membesar...tp lelaki tidak mahu tanggungjawab,,,itu dah terlebih sayang..sayang yang tidak sepatutnya..sangat bahaya...bila sayang dan cinta sudah jejak ke angka 100%.,,,tidak mungkin ia akan berkurangan malah semakin bertambah...

dan ada jenis perempuan yang tak kesah...buat ape nak kat lelaki tu lagi...dah dia wat perangai mcm tu..tinggalkan jela...ala...lelaki bukan sorg je..melambak kat luar sana...yg penting poket berisi...

aku lebih suke mengajak member aku untuk membaca buku tentang . "hubungan yang berasaskan islam ..." kerana buku-buku seperti itu lebih membuatkan kita berfikir sebagai orang dewasa bukan hanya cinta di awangan yang indah sahaja...contohnya buku ..."Bagaikan khadijah Di Hati Rasulullah.."

syukur, nasihat aku di terima pakai oleh kawan-kawan aku...."betul cakap ko, bile kita baca, buku mcm ni, kita dapat berfikir dengan lebih baik, bukan lagi emosi yang menguasai diri,,kadang2 aku rase ape yg aku buat semua tu betul, tp skang baru aku tau sikap aku sendiri mcm mana..."

tapi bukan sahaja lelaki perlu berhati-hati dalam memilih soal pasangan, perempuan juga perlu berhati-hati.

kenape??

kerana ada lelaki yang berkawan dengan perempuan sebab 'sex' semata-mata...tidak boleh untuk berseorangan walau sehari....waaa...sangat bahaya dengan lelaki seperti ini....

tapi ini hanya segelintir sahaja...bukan semuanya ya....walaupun peratusan lelaki semakin berkurangan tp masih lagi ade lelaki yang berhati nurani ......

untung mereka yang dapat lelaki baik.....
"lelaki baik utk perempuan yang baik"...dan perempuan baik untuk lelaki yang baik"....

My Blog List

 
Mama Dilot © 2011 | Designed by Ibu Hamil, in collaboration with Uncharted 3 News, MW3 Clans and Black Ops