Tuesday, December 29, 2009

banner dilot

update di blog baru..

http://www.dilahdilot.com/

dari sinar mata - BumiPutra Rockers (BPR)

Keunggulan cinta dari sinar mata
Yang bergelora
Hati ditaman berbunga
Satu impian satu harapan
Sudah pasti ada sebaliknya
Satu rahsia

Engkau di mataku adalah cahaya
Perjalanan ku
Terang menyuluh segala
Yang tersembunyi
Lama kucari
Sudah pasti ada jawapannya
Kemungkinan itu

Datang hampir senja sedang aku
Merangkak dan kehausan cinta itu
Kau hulur tangan mu
Membawa ku ke atas semula
Berdoalah aku kesyukuran
Tercantum cinta jadi satu
Biar ku tebus segalanya
Agar di teman cinta yang suci itu

youtube
mp3

Friday, December 18, 2009

kedai online kain sutera crepe digital

kat sini aku letak 2 contoh kain je..untuk contoh kain yang lain boleh pergi dekat sini…www.dilahdilot.com/sutera


kain sutera crepe digital

kain sutera crepe digital

kain sutera crepe digital

kain sutera…apa tu? ni ha..nak bagi tau…kain sutera tu sebenarnya projek terbaru hidup berani untuk gagal aku..kiranya penutup tahun 2009 ni….aku dengan tunang berpakat untuk jual kain sutera crepe digitalasli dan pasti dari terengganu….molar/tunang aku, sekarang ni bekerja di terengganu, jadi dia yang bekalkan kain sutera crepe digital.. direct dari kilang tau..

corak untuk sutera ni unik sebab hanya ada 1 design sahaja dalam dunia..jadi memang tak akan ada corak yang sama untuk sehelai baju…..harga? boleh dirunding lagi….kos penghantaran pun percuma untuk seluruh malaysia…

kalau nak buat hantaran pun boleh ..nampak lain dari yang lain sebab corak sutera crepe ni agak eksklusif juga…bagi yang dah kahwin, boleh hadiahkan dekat isteri masing-masing atau sesiapa yang tersayang…

nak bagi dekat mak masing-masing pun boleh juga..sempena besday mak ke..pakatla dengan adik beradik..sekali sekala mak pakai baju cantik-cantik..anggun gitu…nampak muda…hehe..

Sunday, December 6, 2009

selamat tinggal


aku dah berhijrah ke wordpress, dah hampir 80% siap. mulai sekarang, aku update di blog baru ya... blog ni aku tak akan buang, sayang sangat-sangat. tapi mungkin ada update sekali sekala... =)

Saturday, December 5, 2009

contest hidup berani untuk gagal




bukan senang nak hidup berani untuk gagal, bukan semua orang mampu untuk mengambil risiko hidup berani untuk gagal. tapi kali ni mesti ramai yang mampu untu mengambil risiko hidup berani untuk gagal kali ni..kenapa? sebab ia adalah contest..contest yang dianjurkan oleh Denaihati. Tajuknya mestilah hidup berani untuk gagal. Contest ni telah dianjurkan atas sokonga sponsor yang sentiasa bermurah hati iaitu Berani Gagal Network, One Malaysia Blgoshops dan Saudaracare.

Contest ni mudah saja, pemenang akan dinilai berdasarkan ranking Top 10 di enjin carian google dengan kata kunci Hidup berani untuk gagal. Pada ranking 1-5 yang menyertai Hidup Berani Gagal akan memenangi hadiah bernilai rm500 untuk setiap seorang. Dan pada mereka yang menyertai hidup berani untuk gagal untuk ranking 6-10 akan memenangi hadiah bernilai rm250 setiap seorang. Kepada yang rajin mempromosi contest hidup berani untuk gagal akan mendapat hadiah rm10 untuk setiap seseorang..Lebih banyak referralnya, lebih hadiahnya.

Hadiah bertuah untuk penyertaan ke 10, 25, 50, 75, 100 dan seterusnya setiap gandaan 25 bernilai rm50 mengikut urutan link yang dihantar melalui ruang komen.

Syarat-syarat contest "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL"

1. Terbuka kepada Satu Dunia Melayu yang mempunyai weblog samada berbahasa Melayu atau English.

2. Buat satu entri bebas di weblog ANDA dan wajib ada perkataan "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL" dan saya tahu contest "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL" dari blog : contoh saya tahu contest "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL" dari blog dilot.
3. Dalam entri Anda wajib ada nama-nama sponsor dan tolong update bila ada sponsor baru.
4. Dalam entri jangan lupa backlink kepada Denaihati.
5. Tinggalkan komen dan link entri anda di posting contest "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL" di weblog Yang Terbuku Di Hati.
6. Jangan lupa subscribe blog ini melalui email dan aktifkan.
7. Follow Twitter @Denaihati dan klik button retweet di entri ini.
8. Follow Facebook @Denaihati dan kongsikan link contest ini dengan teman-teman Facebook ANDA.
9. Tambahkan link blog Denaihati ke dalam bloglist ANDA untuk terus monitor contest ini.

10. Hadiah hanya untuk weblog sahaja, website forum dan website umum tidak dikira, seandainya bukan weblog maka peserta seterusnya akan dikira sebagai pemenang. Hanya 10 weblog teratas dikira sebagai pemenang.
11. Penganjur berhak mengubah atau update syarat-syarat mengikut kesesuaian pada bila-bila masa.

Keputusan

Pemenang akan diumumkan 2 minggu selepas tarikh tamat contest (akan diumumkan kemudian).

Pertanyaan

Boleh bertanya terus melalui ruang komen, twitter @Denaihati, facebook @Denaihati atau tinggalkan pesan di contact. Jangan lupa untuk lawat blog ini untuk melihat update terbaru.

"HIDUP MESTI BERANI UNTUK GAGAL UNTUK KEJAYAAN YANG LEBIH CEMERLANG PADA TAHUN 2010".

Yang paling penting kalau join contest ni, dalam entri mesti tulis 2 perkara wajib ni :

1. Keyword Hidup Berani Untuk Gagal

2. Saya tahu contest Hidup Berani Untuk Gagal dari blog dilot dan link kan ke entri aku ni yer..huhu

Sampai sini dulu entri Hidup Berani Untuk Gagal 1 yg aku dah tulis. jangan lupa tulis ya yg atas ni, sebab ia salah satu dari syarat.... akan ada hidup berani untuk gagal 2 dari aku sebagai entri selanjutnya

p/s : Saya tahu contestHidup Berani Untuk Gagal” dari cuzshar.com


Thursday, December 3, 2009

bahasa mulut dan bahasa pasar

tau x slh satu perkara yg harus dielakkan adlh ayat yg mcm ni...ni la kesalahan yang aku dah buat dalam setiap entri aku sebelum-sebelum ni. jika nak setiap entri kita mudah dibaca dan difahami seharusnya elakkan la dari gunakan bahasa pasar atau pun bahasa mulut..

janggal? pelik? memang la pelik. sebab, kita dah terbiasa dengan penggunaan bahasa mulut dalam kehidupan seharian.Dalam sms pun memang kita banyak gunakan bahasa mulut atau short form ni, sebab nak jimat duit katakan...

apa tu bahasa mulut? mulut banyak pot pet pot pet..bukanla..
bahasa mulut ni atau dipanggil cakap mulut. Biasanya digunakan oleh orang melayu dan ayat-ayatnya begitu ringkas

contohnya: tak untuk tidak,kak untuk kakak, dah untuk sudah, nak untuk hendak dan lain-lain lagi. cth ayat "kak sy nk mkn"

dan lagi satu bahasa pasar....
bahasa pasar atau dipanggil bahasa kacukan . Dalam hal ni terdapat banyak unsur bahasa yang digunakan. Bahasa pasar ni terdiri daripada bahasa melayu tetapi dengan jalan bahasa dan susuk ayat bahasa-bahasa lain seperti bahasa cina dan bahasa tamil.

contohnya: saya boleh tunjuk apa macam mahu kasi mandi itu budak

kenapa harus dielakkan..

yela mana ada orang cari perkataan-perkatan yang macam tu dalam search engine. "cr2 msk ns grg"...memang tak ada orang cari yang macam tu, tak kira tajuk entri atau isi entri, perlu dielakkan dari menggunakan bahasa mulut ni. Sebab isi-isi kita juga berkemungkinan akan timbul di carian jika perkataan yang dicari ada dalam entri kita.

tapi kalau blog tu sebagai diari je..blog aku, aku punya pasal la, tu suka hati sendiri la....

ps: siang ni tak online, sebab aku ke air hitam, johor.

Wednesday, December 2, 2009

cari masalah

sejak kes dan isu hangat yang berlaku sejak-sejak akhir ni, ada gak manusia yang bergelar blogger talam 2 muka tak pun macam lalang...

di sini kata lain, dan di sana kata lain, tak tetapkan pendirian. dah jadi macam memperbodohkan diri sendiri je...dia mungkin tak rasa apa-apa, yela dah jadi talam, tapi bagi orang-orang yang perasan rasa jelik pulak tengok.


ada apa pada logo ni...

sekarang ni aku tengah bz, takdela bz mana, cuma baru beli hosting dengan domain je..jadi sekarang sibuk baca tutorial sikit. aku ada masalah sebenarnya, dekat domain aku kosong, je walaupun dah upload wp..macam mana nak install wp, kalau kosong je...sesiapa yang boleh tolong, mehla tolong aku...nanti aku senyum kat korang lebih, tunjuk gigi aku...link

jadi aku akan berpindah tak lama lagi. dan aku pasti, saat entri ni dikeluar, akan ada orang yang kutuk aku sangat-sangat, aku tak pandai nak buatla..aku ni bangangla.. dah tak pandai, sibuk-sibuk nak tiru macam orang lain.

kenapa aku leh tau..sebab dulu, masa aku ada masalah nak letak disquss komen, ada orang perli-perli aku gak.

bukannya nak tolong, lagi kena kutuk adala..nak buat macam mana, dah kita tak tau, jadi buatla cara tak tau..takkan jadi bodoh sombong pulak. tak tau cakap tau, pastu bila orang lain tanya, main jawab je..walaupun salah...

walaupun aku budak komputer, kelemahan tu tetap ada. bila tak pandai, kita kena belajar la kan, dan tanya pada mereka yang tahu, dan kalau boleh tolongla kan...bukan ditambah dengan kutukan.

seperti dalam entri aku yang ni..link... bila dah berada di atas, dah jadi golongan professional, dah ada nama, dah ada pekerjaan baik, dah ada ilmu, kita lupa yang dulu kita jugak pernah jadi seorang pelajar, jadi orang baru, yang baru nak bangun dan baru nak kenal dunia yang masih belum dikenali walaupun 50%...

My Blog List

 
Mama Dilot © 2011 | Designed by Ibu Hamil, in collaboration with Uncharted 3 News, MW3 Clans and Black Ops