Wednesday, November 11, 2009

wanita dan period, lelaki jadi tension

kenape ye ramai lelaki tak nak amik tau pasal kitar haid wanita..tak baik ar...kena ambil berat soal ni tau..penting tu..lagi-lagi kalau bab-bab bila dah kahwin nanti...

sekurang-kurangnya kalau pasangan tengah period, lelaki boleh siap sedia dengan pasangan masing-masing ....perempuan kalau period perangai memang pelik...kira sebulan sekali kena tahan kan diri dengan perangai perempuan...nak tak nak kenala sabar..yela perempuan tu kan pasangan kamu sendiri.

nak tau apa yang berubah...

1. perempuan kalau period memang selalu nak marah-marah je. macam-macam la....

2. kadang-kadang cepat sangat tersentuh. sedihla nak nangis la. pulak tu lelaki buat macam hampagas lak..jadi mulala nak beremosi. sebab tu lelaki kena tau bile pasangan kita period.

3. saat manja-manja datang..adoyaii..mesti lelaki letih kan saat ni..nak manja-manja lak...

4. kuat selera makan..kalau nak dating tu ..wallet kasi tebal sikit eh...

5. boleh berubah perwatakan..5 saat lepas baik je..10 saat lepas tu tetibe berubah...silap sikit boleh bergaduh jadinya...

tapi rasanya majoriti lelaki memang tak ambil tau pasal perubahan ni...sebab tu ramai yang tak faham..dan topik yang selalu keluar.."tak fahamla dengan perangai awak ni"...

tu belum disentuh kalau minta belikan pad..ada yang ok..dan ada yang malu..malu ke. abg??relaks la..dalam bungkusan pun ..bukan nya nampak isi dalam..bungkusan tu lawala saudara..berkaler2 lagi..ada warna biru..pink..hijau..pilihla ikut yang korang kena paksa beli tu... hehe...ada sorang member aku siap cakap, buat apa aku nak belikan. beli sendiri la. dah tau nak period, bersedia la. tak kuasa aku nak layan. lantak ko la..

hello... bukan masalah tak sedia. tapi lelaki harus bersedia dalam soal ni. cuba untuk memahami jiwa pasangan bila mereka tengah uzur. berlatih dari sekarang. nanti dah kahwin senangla...hehe..

ok kalau bukan pasangan korang yang uzur tapi adik beradik yang uzur macam mana. takkan la nak buat tak tau je..kalau tetibe tengah sengugut...tak boleh bangun..macam mana...kesian la kat adik tu..alahai abg-abg sekalian...ape ni...tak memahami langsung.....hehe...

ps:....blogwalking sedang dijalankan...sebab exam dah habis...seronoknya...dan aku tak lupa gak klik2 nuff dekat blog yg aku ada singgah....

19 comments:

  1. teringat iklan... "eeeeeeee jangan pusing" ...

    pernah beli pad.. cashier sampai tersenyum lebar .. huH~ huhuhuuh..

    www.pengeRindu.com

    ReplyDelete
  2. wahhh suka ar entry kali ni...

    semua yg diatas memang kena kat idung sendiri.kenapa time period boleh makan 2 3 kali ganda eh??

    ReplyDelete
  3. Haha.. Tapi zaman skang lelaki dh rmai paham pasal ni.. They seems to understand pompuan tu lebih dari pompuan tu understand herself.. Betul tak dilot??? Tunang dilot?? Ngehehehe.. ;)

    ReplyDelete
  4. ooo
    kena jaga btol2 ni tyme gini
    ok
    thx u!

    ReplyDelete
  5. abg n abah sy penah blikan pad..rasanyee laki skang dh mula x sengan dalam hal ni.sbb iklan pon dh byk..lagi laa x malu..huhu..

    ReplyDelete
  6. mr. j~~
    ...ok la tu memahami jiwa wanita...bukan buat tak tau je..kalau buat tak tau...mmg parah la....

    ReplyDelete
  7. hazzy~~
    memang..kalau time period mmg nak makan je..tu yg tensen tu..asyik nak mengunyah je...tak brenti la nak mengunyah...

    ReplyDelete
  8. farhana~~
    yup..ada yg dah memahami jiwa wanita..soal beli pad..mmg ramai dah tak kisah..

    tp soal memahami jiwa wanita saat period..memang ramai belum boleh terima...

    sebab dilot ramai je jumpa lelaki yang sukar nak memhami jiwa wanita..siap cakap wanita kalau uzur suka meroyan..nak mengamuk je...

    ReplyDelete
  9. joe~~
    yup joe..cubela fahami wanita disaat uzur...nanti dah ada pasangan sendiri senang...

    banyak yang kena buat..bukan setakat beli pad.tp hati wanita itu sendiri ketika dia dalam keadaan uzur....

    ReplyDelete
  10. merahitujambu~~
    yup..tp tgk gak..ada lagi lelaki yg masih tak nak amik tau...contoh kawan dilot tu..tp rasanya kalau dapt lelaki mcm tu mmg tak bestla...

    sebab fikir diri sendiri je...

    ReplyDelete
  11. time mcm tu, selalu cik abg belikan cokelat dgn coke..entah ngape..masa tu..suka sgt dua benda ni

    ReplyDelete
  12. aku mnta tunang aku sndri bgtau klau dia haid..senang ckit..he2..tp slalunya aku dpt detect laa prubahan sikp dia tym haid tue..

    ReplyDelete
  13. sebenarnya tu sume setting minda..dh terbukti pn..mood swing tu skit sangat la dia nye reaksi...

    tp sbb korg dh set...period je emo, period je nangis..tu yg jadi tu coz korg percaya mcm tu..ahahaha

    ReplyDelete
  14. ahahaha..aku suka ambik tau.. dan aku mmg tau akan perubahan2 ni..mmg tepat apa yg ko ckp tuh..kekeke

    ReplyDelete
  15. but sumtime bila di tanya. . .
    akan di cakap x penting dan x perlu tahu pun..
    hurmmm

    ReplyDelete
  16. haha. tu la kene amik thu. btw penkomen ats ni btul jgk. kdng2 ckp npe. diew wt dek je. tu yg rase cam mls pulk. huhu

    ReplyDelete
  17. dilot time ko PMS ko nah marah tunang ko tak ? hehe..

    ReplyDelete
  18. huhuhu...pkara ni dah normal skrg pd aku..ramai lelaki yg dah faham dan bersedia n mampu utk berhadapan semua tu..terutama bli pad...
    aku time darjah 6 dulu dah diminta bli pad tuh smpai tokei kedai tu ckp.."hai ko pn pkai benda ni jugak ker" aku just senggeh jew..tp dulu siap bungkus dlm surat khbar...skrg dah bungkus2 dah....huhuhu

    ReplyDelete
  19. Time period ni mood mmg swing. sedihnya time period laa ada bertimbun assignment, discussion, presentation. 😞😞😞 nak rehat pun x dpt. Tpaksa tahan je senggugut tahap 3 tu sambil siapkan assignment. Kekadang jawapan pun ikut mood swing tu. Klw elok mood, elok arh jawapan assignment. Klw jawapan macam hampeh tu , phm2 laa.πŸ˜‚πŸ˜‚ time peripd ni pun mmg jeling org mcm nak telan.

    ReplyDelete

My Blog List

 
Mama Dilot © 2011 | Designed by Ibu Hamil, in collaboration with Uncharted 3 News, MW3 Clans and Black Ops